Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Όταν η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γνωμοδοτεί και μερικές άλλες επισημάνσεις.

Επειδή έχουμε ιδία πείρα από τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα στοιχείο σχετικά με την θετική γνωμοδότηση που έλαβε από την εν λόγω Επιτροπή η προτεινόμενη επένδυση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα στην Τ.Κ. Χρυσοβίτσας.
Διαβάζοντας το επίσημο έγγραφο της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (δείτε εδώ), στην σελίδα πέντε βλέπουμε ένα κομμάτι του εγγράφου με τίτλο ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ......

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι...., ενώ η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γνωμοδοτεί θετικά για την ΜΠΕ της υπό εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα στην Τ.Κ. Χρυσοβίτσας, τρεις εγκρίσεις - γνωμοδοτήσεις που περιέχονται στο φάκελο της αίτησης, είναι για ανέγερση αγροικίας ή αγροικιών στον εν λόγω οικόπεδο και όχι για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα. Μάλιστα υπάρχει και υπογράμμιση στα συγκεκριμένα σημεία

Εμείς για να το κλείσουμε το συγκεκριμένο θέμα θα πούμε καθαρά την άποψη μας, ότι όπως πολλά πράγματα στην χώρα μας, έτσι και σε αυτό το κομμάτι της έγκρισης επενδύσεων, βασιλεύει η τσαπατσουλιά και η προχειρότητα, με αποτέλεσμα είτε να γίνονται επενδύσεις σε σημεία που δεν πρέπει, βλαπτικές για το Περιβάλλον και την Υγεία των περιοίκων, είτε να χάνονται επενδύσεις που τόσο ανάγκη τις έχουμε.
Καλούνται να γνωμοδοτήσουν Τοπικά Συμβούλια, Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, Δημοτικά Συμβούλια, Επιτροπές Περιφέρειας και την τελική έγκριση να την λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο πόδι και με το μαχαίρι στο λαιμό, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί η διάθεση και η εξέταση των στοιχείων, όπως γίνεται σε κάθε σοβαρό κράτος.
Σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας που είναι οι πιο άμεσα ενδιαφερόμενοι, αφού αυτοί ζουν εκεί και θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες αν υπάρχουν, να έχει παραληφθεί από πολύς νωρίς η ΜΠΕ και να έχει αναλυθεί και εξηγηθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν (Περιβαλλοντολόγους, Ιατρούς κ.α), να έχει ακουστεί η γνώμη του επενδυτή. Να έχει γίνει μία έρευνα ανάλογες επενδύσεις με ποιο τρόπο λειτουργούν και συνυπάρχουν με την τοπική κοινωνία σε άλλα μέρη και γενικά να έχει γίνει μία αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών και κατόπιν οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν, έχοντας όλα τα πραγματικά στοιχεία γνωστά στην διάθεση τους και όχι να αποφασίζουν με φήμες, κάπου άκουσα, κάποιος μου είπε.
Και τονίζουμε ότι η χωροθέτηση κάθε επένδυσης εξετάζεται ξεχωριστά. Δεν σημαίνει ότι με ΒΑΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, αν μία επένδυση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με βιομάζα δεν πρέπει να γίνει στην Χρυσοβίτσα, αυτή δεν μπορεί να γίνει κάπου άλλου στον Δήμο Ξηρομέρου, όπου πιθανόν δεν θα είναι τόσο κοντά στον οικισμό, δεν θα υπάρχουν κοντά αρχαιολογικοί χώροι ή δεν θα επηρεάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και γενικά πάντα με ΒΑΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, όταν αυτά την επιτρέπουν. Η σωστή χωροθέτηση των επενδύσεων που έχουν επιπτώσεις, γίνεται με επιστημονικές μελέτες και στοιχεία και όχι στην τύχη. Δεν είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν μία επένδυση λέμε εδώ δεν πρέπει να γίνει, ενώ σε ένα άλλο σημείο λέμε ότι εδώ μπορεί.
Σήμερα όπως προείπαμε βασιλεύει το άρπα κόλα. Οι τοπικές κοινωνίες ενημερώνονται ξαφνικά μία ωραία πρωία από το διαδίκτυο, ότι 1000 μέτρα από το σπίτι τους θα κατασκευαστεί μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αντί να ενημερώνονται από τους αιρετούς τους. Έγγραφα δεν πάνε εγκαίρως εκεί που πρέπει και σε αυτούς που πρέπει, διαδικασίες που προβλέπονται δεν ξεκινάν, προθεσμίες χάνονται και γενικά επικρατεί μία κατάσταση, όπου βασιλεύουν οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα.
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί και δυστυχώς σε αυτή την κατάσταση καλούνται να κινηθούν επενδυτές σοβαροί και ασόβαροι για να επενδύσουν.
Και επειδή οι υποψήφιοι επενδυτές ξέρουν την κατάσταση που επικρατεί, αναγκάζονται ακόμα και οι σοβαροί επενδυτές να μεταχειρίζονται άλλους πλάγιους τρόπους για να περπατήσει και να προχωρήσει η επένδυση τους, αν προηγουμένως δεν επιλέξουν βεβαίως να ματαιώσουν τα σχέδια τους. Οι ασόβαροι και αυτοί που έρχονται μόνο για να κερδίσουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην Υγεία των περιοίκων και το Περιβάλλον, ξέρουν εκ των προτέρων πως θα κινηθούν. 
Γι αυτό αναπτύσσονται όλα αυτά τα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και διαπλοκής με αιρετούς και επιχειρηματίες που κάθε μέρα βγαίνουν στην δημοσιότητα, όπου οι μεν πουλούν εκδούλευση και εξυπηρέτηση στους δε.
Γι αυτό το επιχειρείν στην χώρα μας πάει κατά διαόλου....
Εδώ επανέρχεται και  πάλι η αναγκαιότητα υλοποίησης της δέσμευσης της δημοτικής αρχής (δείτε εδώ) για δημιουργία Σχεδίου Χωροταξικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) στον Δήμο Ξηρομέρου. Με αυτό το τρόπο θα καθοριστούν οι κατευθυντήριες αρχές του πολεοδομικού σχεδιασμού για βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη. Θα καθοριστούν οι χρήσεις γης (που επιτρέπεται τι και που όχι). Θα οριοθετηθούν και θα προταθούν έργα και υποδομές ανάπτυξης. Ουσιαστικά όταν θα ολοκληρωθεί, θα αποτελεί τον οδικό χάρτη ανάπτυξης της περιοχής μας, που κάθε αρχή θα οφείλει να σέβεται, να τηρεί και να λαμβάνει υπόψη της και όχι να γίνεται αυτό που χρόνια έχουμε συνηθίσει, όπου όλα γίνονται παντού, άναρχα και χωρίς σχέδιο.
Στο παρελθόν δεν έγινε και ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Ας μην κάνει το ίδιο λάθος και η νέα δημοτική αρχή. Άλλωστε περιλαμβάνεται και στο προεκλογικό της πρόγραμμα.
Αν δεν το κάνουμε τα προβλήματα που θα βρούμε στο μέλλον μπροστά μας θα είναι πολύ μεγάλα. Θα έχουμε μία άναρχη ανάπτυξη, όπου ασύμβατες χρήσεις θα χωροθετούνται πλησίον η μία στην άλλη και η ζημιά που θα γίνει θα είναι μη αναστρέψιμη. Ήδη αυτό γίνεται και είναι ορατό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ιχθυοκαλλιέργειες, όπου έχουμε χωροθέτηση τους σε σημεία που προκαλούν μεγάλα προβλήματα, ενώ υπάρχουν άλλα μέρη κατάλληλα για χωροθέτηση τους. Κανένας δεν είναι εναντίον των ιχθυοκαλλιεργειών και φυσικά ούτε εμείς και το λέμε γιατί αυτή την ρετσινιά κάποιοι προσπαθούν να μας κολλήσουν, παίζοντας τα δικά τους παιχνίδια του διαίρει και βασίλευε. Το θέμα είναι η χωροθέτηση τους και γι αυτό διαμαρτυρόμαστε, εκτός αν κάποιος θεωρεί ότι το να βρίσκονται στον χάρτη για ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών ο Κάλαμος και ο Καστός, και όλα τα παράλια από Αστακό μέχρι το Μαραθάκι προς Πάλαιρο, είναι σωστή χωροθέτηση.
Όσο λοιπόν δεν προχωρούμε στην δημιουργία ΣΧΟΟΑΠ που θα αποτελεί τον οδικό χάρτη και το σχέδιο για την ανάπτυξη του Δήμου μας, πάντα κάθε τόσο θα μας προκύπτει και κάτι ξαφνικό και ουσιαστικά εμείς θα παρακολουθούμε και θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις
mytikaspress

Δεν υπάρχουν σχόλια: