Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ανάστατοι οι κάτοικοι στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου με τη δημιουργία εργοστασίου βιομάζας

H φωτογραφία της αγροτικής περιοχής, όπου ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μονάδα βιομάζας ανάμεσα στα χωριά Χρυσοβίτσα και Πρόδρομος 

    Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου και στην ευρύτερη περιοχή Πρόδρομος, Μαχαιράς, Αγράμπελο, Σκουρτού, με τη δημιουργίαμονάδας επεξεργασίας βιομάζας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
     Η υπόθεση ήλθε στο φως μετά την κατάθεση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας από βιοµάζα, ισχύος 1MW» στη θέση «Κληµάτια» της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας, ∆. Ξηροµέρου, Π.Ε.Αιτωλ/νίας, που αναρτήθηκε στο διαύγεια από το Γραφείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συµβουλίου ∆υτικής Ελλάδας και που έφεραν στο φως τα μπλογκ Βλυζιανά και Μύτικας. 
      Αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι της περιοχής, είναι πως εάν γίνει αυτή η μονάδα παραγωγής, επειδή η αποθήκευση της βιομάζας εγκυμονεί κινδύνους διασποράς μικροσωματιδίων στην άμεση περιοχή,  θα «στραγγαλίσει» την τοπική οικονομία και τη γη που έχει πολλές αγροτικές καλλιέργειες και διατηρεί μεγάλη κτηνοτροφία. 
      Η υπόθεση της μονάδας δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα στους κατοίκους όπως: α)-Πόσο θα επιβαρύνει το περιβάλλον;  β)-γιατί δεν ακολουθήθηκε διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και το θέμα  τίθεται αιφνιδιαστικά και πιεστικά; γ)- Γίνεται να λειτουργούν τέτοιες μονάδες σε μικρή απόσταση από τα χωριά Χρυσοβίτσα και Πρόδρομος; δ)-Τι θα γίνει με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής, που είναι η κύρια πηγή της οικονομίας τους;» και άλλα πολλά.....    Οι κάτοικοι άρχισαν ήδη να μαζεύουν υπογραφές και δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν το «παρών» σε όλους τους αρμόδιους φορείς και όπου αλλού χρειαστεί και διατυπώνουν ενστάσεις για να περιοριστούν οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η Τζένη Παπαδημητρίου κάτοικος Χρυσοβίτσας οργισμένη γράφει: 

    Η Χρυσοβίτσα - Τοπικό Διαμέρισμα του Δήμου Ξηρομέρου, είναι ένα γραφικό χωριό. Οι κάτοικοι κυρίως ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο χωριό υπάρχει Διθέσιο Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο, το μοναδικό ανάμεσα σε έξι χωριά. Η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και είναι επιλογή των συγχωριανώνμας και πολλών επισκεπτών να έρχονται στο χωριό σε τακτά διαστήματα και περισσότερο το Πάσχα και το καλοκαίρι. Έρχονται για να ηρεμήσουν και να απολαύσουν τον καθαρό αέρα, τα τοπικά εδέσματα τα οποία έχουν στερηθεί αφού ζουν σε μεγάλα Αστικά κέντρα και με αρκετό καυσαέριο, τούς περιπάτους στην εξοχή και επισκέψεις στο κάστρο "ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ" με την ιστορία χιλιάδων ετών. 
     Αυτή την ωραία και καθαρή ατμόσφαιρα βρέθηκαν "μερικοί" οι οποίοι θέλουν να την "ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ "με την μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας με ΒΙΟΜΑΖΑ. Αν θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων τού χωριού και των παιδιών τους δεν το γνωρίζουμε, αλλά είτε έχει είτε δεν έχει έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι να καλέσουν τούς κατοίκους της Χρυσοβίτσας και των γύρω χωριών για να τούς ενημερώσουν τις επιπτώσεις πού θα έχει στην υγεία τους και των παιδιών τους, και να μαθαίνουμε για έργα πού θα γίνουν στο χωριό μας από διάφορα μπλογκ και μάλιστα ανήμερα των Χριστουγέννων. 


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:xiromeronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: