Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

H ονομασία της Εκκλησίας μας


Μια παράδοση την οποία γράφει και στο βιβλίο του ο καθηγητής Μενέλαος Καραμεσίνης, αναφέρει το γεγονός εκείνο το οποίο έγινε αφορμή να αφιερώσουμε την εκκλησία μας, στους αρχιστρατήγους των επουράνιων Δυνάμεων Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Στα σύνορα Αγράμπελου-Προδρόμου απέναντι από το πηγάδι (Αλεσούτι), δίπλα από τα κτήματα του Τσελεπή, σε ένα λοφίσκο υπήρχε ένα εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Πριν κτισθεί η εκκλησία του χωριού μας, οι προπάτορες μας εκκλησιάζονταν εκεί. Κατά τις μαρτυρίες των γεροντότερων του χωριού μας, περίπου το 1898, αποφάσισαν οι κάτοικοι) να χτίσουν εκκλησία στο κέντρο του χωριού για τις λατρευτικές τους ανάγκες.
Τοποθέτησαν κλήρους για να ονοματοδοτήσουν την εκκλησιά. Επειδή υπήρχε το εκκλησάκι των Ταξιαρχών δεν το έβαλαν σε κληρωτίδα. Μαζί με πολλά ονόματα Αγίων της εκκλησίας μας τοποθέτησαν και ένα λευκό κλήρο. Μετά την καθιερωμένη σύναξη και προσευχή, άρχισαν να γίνονται οι κληρώσεις. Κατά τον πρώτο γύρο ο κλήρος έπεσε στο λευκό χαρτάκι. Έγινε ο δεύτερος γύρος και ο κλήρος έπεσε πάλι στο λευκό χαρτάκι. Κατά τον τρίτο γύρο ξανά ο κλήρος έπεσε στο λευκό χαρτάκι.
Όλοι τους τότε οι κάτοικοι άρχισαν να ανησυχούν και αποφάσισαν να ψάξουν μήπως ξέχασαν ή τους διέφυγε κάποια εορτή. Τότε μετά θαυμασμού ανακάλυψαν ότι δεν είχαν αναφέρει και γράψει το όνομα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Τοποθετήθηκε στη κληρωτίδα μαζί με άλλα ονόματα Αγίων και με την πρώτη φορά η κλήρωση ανέδειξε για πολιούχο, προστάτη του χωριού μας τους Παμμεγίστους Ταξιάρχες Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ τους οποίους τιμάμε με κάθε μεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο τις 8 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: