Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009

ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΟΥ


Άναψαν τα καζάνια στο Αγράμπελο….
Στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο της εκκλησίας μας, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, οι «Αγραμπελιώτικες γιορτές-Αύγουστος 2009», από τον Σύλλογο Αγραμπελιωτών.
Μουσική, γεύση από την αναβίωση του γαμήλιου γεύματος, επίδειξη Αλόγων, εκδρομή πολιτισμού στα Καλάβρυτα, πεζοπορία στη μνήμη του Σωτήρη Μπαμπάνη, παιδική βραδιά, ποδοσφαιρικός αγώνας, ήταν οι άξονες που στηρίχτηκαν οι φετινές εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν την Παρασκευή 9 Αυγούστου.
Ειδικότερα το Σάββατο 15 Αυγούστου που ήταν και η κεντρική μας εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε επίδειξη αλόγων από τον ιππικό όμιλο Γουριώτισσας και το παραδοσιακό μαγείρεμα και μοίρασμα δωρεάν γαμήλιου φαγητού (κρέας με χοντρά μακαρόνια και πικάντικη κόκκινη σάλτσα βρασμένα σε μεγάλα καζάνια), συνεχίζοντας το έθιμο αναβίωσης του γαμήλιου γεύματος στο Αγράμπελο για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το αδιαχώρητο έγινε από την συμμετοχή του κόσμου. Ο αριθμός των επισκεπτών ήταν εκατοντάδες.
Η ανάγκη να παρουσιάζονται, πέρα από τους χορούς και τα τραγούδια, που ως τώρα αποτελούσαν τα κύρια στοιχεία των τοπικών εκδηλώσεων τα ήθη και έθιμα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, οδήγησαν τον Σύλλογο Αγραμπέλου να αναβιώσει το γαμήλιο γεύμα με στόχο τη διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, έτσι ώστε οι παλαιότεροι να «ξαναζήσουν» ξεχασμένες γεύσεις της νεότητάς τους αλλά και των νέων να γνωρίσουν άγνωστες τεχνικές μαγειρέματος σε καζάνια.
Από το πρωί οι γυναίκες ετοίμασαν τα 15 καζάνια, έκοψαν τα κρεμμύδια, άναψαν φωτιά και στη συνέχεια ο μάγειρας έβαλε όλη του την τέχνη, ώστε σε κάθε καζάνι να μπουν τα ανάλογα υλικά (κρέας, μακαρόνια, κ.α) για να γίνει νόστιμο το φαγητό. Το παραδοσιακό γαμήλιο φαγητό είναι βραστό πρόβατο, κοκκινιστό με μακαρόνι χοντρό. Αφού σιγόβρασε το φαγητό για πολλές ώρες στα καζάνια, το βραδάκι άρχισε να σερβίρεται με μεγάλους δίσκους σε όλους τους καλεσμένους ζεστό, πεντανόστιμο και αρκετά πικάντικο. Όλοι οι επισκέπτες έμειναν κατενθουσιασμένοι από την νοστιμιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: