Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009
Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο (14ο) της εφημερίδας «Αγραμπελιώτικα νέα»
Στο 8 σέλιδο φύλλο, που διανέμεται σε συνδρομητές, οι αναγνώστες θα διαβάσουν ακόμα, αφιέρωμα για το κτήμα «Ευγονία», το 2ο μέρος για τα παλιά καφενεία του χωριού, το άρθρο της Μαρίας Μπαμπάνη, τα σχόλια, το αντάμωμα Ξηρομεριτών, οι εκδηλώσεις της Βελανιδιάς, κ.α.
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009
Εργασίες περίφραξης στο γήπεδο Αγραμπέλου
Άρχισαν οι εργασίες για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Αγράμπελο-Πηγάδια.
Το τείχος και άλλα μνημεία της Αρχαίας Πόλης της Παλαιομάνινας επισκέφθηκε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Σκοπός της έρευνας που διενεργείται και με τη συνεργασία της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων είναι η αποκάλυψη της ταυτότητας των χαρακτηριστικών χώρων της πόλης, καθώς και η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση χαρακτηριστικών τμημάτων των τειχών.
Στην Παλαιομάνινα του Δήμου Αστακού σώζονται τα επιβλητικά τείχη μίας οχυρωμένης πόλης της αρχαιότητας.
Η περίμετρος τους είναι 1.800 μ. και το σωζόμενο ύψος τους φθάνει και τα 7 μέτρα.
Μολονότι από την περιοχή έχουν προκύψει ευκαιριακά ευρήματα από τα οποία φαίνεται ότι η αρχαία εγκατάσταση στον τόπο αυτό και πολύ παλιά και ιδιαίτερα σημαντική ήταν, η πόλη δεν αποτέλεσε μέχρι πρόσφατα το αντικείμενο συστηματικής έρευνας.
Η εκκίνηση έγινε με χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και από τον Σύλλογο των Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας.
Το 2006 -2007 έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί από την οργιώδη βλάστηση που κάλυπτε τα τείχη έτσι ώστε σήμερα να προβάλλουν επιβλητικά και η περίμετρος της οχυρωμένης πόλης να είναι από μακριά ορατή και να έχει ανασταλεί ο κίνδυνος βλαβών από την ενέργεια των φυτών.
Παράλληλα ερευνήθηκαν επιλεγμένα μέρη του τείχους για δύο οικίες στο εσωτερικό της οχύρωσης.
Από τον Οκτώβριο του 2008 και φέτος η έρευνα και η μελέτη για την ανάδειξη των μνημείων της Παλαιομάνινας εκτελείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Αστακού, Οινιάδων και Αλυζίας.
Ήδη έχουν ερευνηθεί τα δυο πιο χαρακτηριστικά τμήματα του τείχους (στην περιοχή που είναι προσιτή από το χωριό και στην κύρια παραποτάμια πύλη, όπου αποκαλύφτηκαν τα κρημνισμένα τμήματα τους, και εκτελείται η μελέτη για την πρόταση αποκατάστασης τους.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση ότι εκτός από τα γνωστά τείχη του 5°" - 3ου π.Χ. αι., που περιβάλλουν ένα ιδιαίτερα τραχύ έδαφος, υπήρχε και άλλος, παλαιότερος περίβολος του 7°" π.Χ. αιώνα, που περιέβαλλε το ηρεμότερο υψίπεδο που χονδρικά καταλαμβάνει και η σημερινή κωμόπολη
Τα ευρήματα τόσο από τους χώρους περί το τάχος όσο και από την τρέχουσα έρευνα στον παλαιότερο αυτό περίβολο επιβεβαιώνουν και την εκπληκτική αδιάκοπη συνεχεία της κατοίκησης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας και την εξέχουσα θέση της πόλης αυτής διαχρονικά και στον έλεγχο και στον πολιτισμό της περιοχής.
Η Παλαιομάνινα διαθέτει το μνημειακό υλικό που μπορεί να την καταστήσει, ιδίως μετά την διέλευση της Ιόνιας οδού σε απόσταση αναπνοής απ’ αυτήν, κεντρικό μνημειακό και τουριστικό πόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Με την ολοκλήρωση της μελέτης αποκατάστασης θα καταστεί δυνατή με τη βοήθεια των τοπικών και περιφερειακών αρχών η ένταξη στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για την εφαρμογή της μελέτης και τη συνέχεια της έρευνας και της ανάδειξης των εξαιρετικών της μνημείων.
«Η σημερινή μου επίσκεψη εδώ στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιομάνινας σηματοδοτεί ανάληψη υποχρεώσεων και πρωτοβουλιών από τη μεριά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Θέλουμε την έρευνα αυτή να την εντάξουμε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης για να έχει συνέχεια η σπουδαία δουλειά που γίνεται εδώ από τον κ. Λαμπρινουδάκη και τους συνεργάτες του.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου θέλω να παρακαλέσω τους κατοίκους της περιοχής να συνεχίσουν να βοηθούν το ανασκαφικό έργο, όπως ήδη κάνουν και να τους ευχαριστήσω για την συμπαράστασή τους» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο κ. Σώκος.
Να σημειωθεί ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Παλιομάνινας βρέθηκαν επίσης η κ. Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, Προϊσταμένη της ΛΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ο Δρ. Λάζαρος Κολώνας Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Λεωνίδας Μίχας και ο κ. Δημήτρης Πούλιος Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Μνημείων της Παλαιομάνινας.
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 18ο Αντάμωμα Ξηρομεριτών
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Στεργίου καλωσόρισε με την σειρά του τους Ξηρομερίτες, τις Ξηρομερίτισες, τους φίλους και τις φίλες που τίμησαν με την παρουσία τους το 18ο Αντάμωμα Ξηρομεριτών.
Κατόπιν ο π. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλαδευτήρας Χρήστος μίλησε για τα 100 φύλλα συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας, της εφημερίδας «Το Ξηρόμερο» της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομερου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και τόνισε η εφημερίδα αποτελεί τη φωνή των Ξηρομεριτών, όπου και αν βρίσκονται.
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009
Το νέο Πολιτιστικό- Λαογραφικό Κέντρο, και νέο Αγροτικό Τεχνολογικό Μουσείο στην Παλαιομάνινα.
Το νέο Πολιτιστικό -Λαογραφικό Κέντρο στην Παλαιομάνινα
Με δαπάνες της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας ποσού άνω των 35.000 ευρώ, ανακαινίστηκε το παραδοσιακό λιθόκτιστο κτίριο του παλαιού Τυροκομείου, ύστερα από παραχώρηση στο σωματείο από τον Αγροτικό και Πιστωτικό Συνεταιρισμό Παλαιομάνινας. Ήδη, στο κτίριο αυτό, που έχει μετατραπεί σε Πολιτιστικό – Λαογραφικό Κέντρο έχει μεταφερθεί όλο του παραδοσιακό λαογραφικό υλικό που υπήρχε στη Λαογραφική Έκθεση, ενώ εκεί στεγάζονται και τα όλων των άλλων συλλόγων και φορέων της Παλαιομάνινας.
Αγροτικό Τεχνολογικό Μουσείο Παλαιομάνινας
Ολοκληρώθηκε σχεδόν το έργο της ανακαίνισης του κτιρίου και του μηχανολογικού εξοπλισμού του παλαιού αλευρόμυλου «Λάπα» (1920) στην Παλαιομάνινα και ήδη έχει εξελιχθεί σε Αγροτικό Τεχνολογικό Μουσείο, όπου έχουν μεταφερθεί από τη λαογραφική Έκθεση όλο το παραδοσιακό υλικό αφορά που αφορά στον κύκλο «Σιτάρι – Αλεύρι – Ψωμί». Στο Μουσείο τοποθετήθηκε και ένας σιτοκαθαριστήρας, δωρεά του Παλαιομανιώτη κ. Φώτη Δημονίτσα. Σημειώνεται ότι ο Μύλος, που ήταν χρόνια στα ερείπια, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, αγοράστηκε το 2000 από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων αντί 10 εκατ. δραχμών, ενώ το 2006 εντάχθηκε σε κοινοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ανακαίνιση, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ.
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το 18ο Αντάμωμα Ξηρομεριτών.
Το 18ο Αντάμωμα Ξηρομεριτών θα πραγματοποιηθεί για 1η φορά στο ιστορικό Άλσος Περιστερίου, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009 στις 6:30 το απόγευμα. Το φετινό Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στα 100 φύλλα της εφημερίδας «το Ξηρόμερο» και το περιεχόμενό του είναι εορταστικό (θα προσφερθεί ακόμα και ψητή προβατίνα), με βάση την πλούσια εμπειρία της Ομοσπονδίας.
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης τα μέλη του Κ. Σ. εντατικοποιούν τις προσπάθειες για την άρτια διοργάνωση και ταυτόχρονα προβαίνουν σε μια σειρά δράσεων όπως αναρτήσεις πανό και αφισοκολλήσεις.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ολοκληρωθεί με συναυλία από την ορχήστρα του Βασίλη Παπαδογιώργου όπου θα ακουστεί για πρώτη φορά ζωντανά στην Αθήνα το τραγούδι «Ξηρόμερο». Ο προγραμματισμός φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίς ώστε το 18ο Αντάμωμα Ξηρομεριτών να ξεπεράσει σε επιτυχία κάθε προηγούμενο.
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009
Βραδιά με διαγωνισμό παραδοσιακού χορού, στο Καραϊσκάκη (Δήμος Αστακού) από την Βελανιδιά.
Οι μερακλήδες χορευτές επιδόθηκαν σε ένα δυνατό διαγωνισμό, μέσα στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας δίνοντας δείγματα υψηλού επιπέδου, στο καλαματιανό, στο τσάμικο, στο συρτό, στα ηπειρώτικα.
Τα βραβεία χορού
Σε όλους τους συμμετέχοντες χορευτές δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα. Η σπουδαιότερη όμως ανταμοιβή τους είναι η ηθική ικανοποίηση ότι έδωσαν ατομική παράσταση και καταχειροκροτήθηκαν. Όλοι συνέβαλαν μέσα από το χορό, να γνωρίσουμε και να διατηρούμε τη παράδοση μας αναλλοίωτη γιατί είναι οι ρίζες του λαού μας. Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθησαν οι: Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Βασίλης Μακρυπίδης από Φυτείες, Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Πίττα Μαρία από Χρυσοβίτσα και Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Φώτης Τσέλιος από Αγράπελο. Επίσης έλαβαν μέρος: Ρηγάλου Κατερίνα από Καραϊκάκη, Ζώγας Πέτρος από Χρυσοβίτσα, Σκέντος Χαράλαμπος από Αρχοντοχώρι, Πίττα Χρυσάνθη από Χρυσοβίτσα, Φλώρος Γιώργος από Αγράμπελο, κ.α.
Η Βελανιδιά θα συνεχίσει το Διαγωνισμό παραδοσιακού χορού ως στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού μας και θα προσπαθήσει η μουσικοχορευτική εκδήλωση να καταστεί θεσμός για τα πολιτιστικά πράγματα του Ξηρομέρου.