Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΓΡΑΜΠΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΑΓΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΑΜΠΕΛΟΥ


Ο πρόεδρος του Αγραμπέλου Δημήτριος Τάγκας κατέθεσε προτάσεις στο Δήμο Ξηρομέρου  για το  τεχνικό πρόγραμμα του χωριού  2014-2015                                                                                       
ΘΕΜΑ: Προβλήματα και προτάσεις για την T.K. Αγραμπέλου

     Στις  5/9/2014 ημέρα Παρασκευή  έγινε το 1ο  συμβούλιο προέδρων όλων των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ξηρόμερου και λάβαμε όλοι οι πρόεδροι την εντολή από τον Δήμαρχο Κο Γαλούνη Ερωτόκριτο να καταγράψει ο πρόεδρος της κάθε Τ.Κ. τα προβλήματα που επείγουν στο Διαμέρισμα που ανήκει ο καθένας μας.
     Ως πρόεδρος  της Τοπικής Κοινότητας Αγραμπέλου και μετά από τον εντοπισμό αυτών, παραθέτω τα παρακάτω προβλήματα  που χρίζουν άμεση λύση και ζητούμε την διεκπεραίωση αυτών.......


Α. Δεξαμενή νερού  (Γεώτρησης)
1.-Η πόρτα εισόδου στον χώρο της δεξαμενής  χρίζει επισκευής  (πιο αναλυτικά, η κλειδαριά είναι κατεστραμμένη και ο ένας μεντεσές έχει ξεκολλήσει από το σημείο στήριξης , με αποτέλεσμα η πόρτα να μην είναι σταθερή .- Χρειάζεται ηλεκτροσυγκόλληση και αλλαγή κλειδαριάς). Επίσης δεν είναι κλειδωμένη ούτε με λουκέτο, άρα ο καθένας μπορεί να εισέλθει μέσα στο χώρο της δεξαμενής και να προκαλέσει αλόγιστες φθορές και κακόβουλες πράξεις.
2.-Χρειάζεται υψηλή περίφραξη του χώρου έτσι ώστε η πρόσβαση  να είναι  δύσκολη.
3.-Κατά παλαιότερη επισκευή στο δίκτυο ύδρευσης (Επί δημαρχίας Παν. Στάικου ) σε ένα κομμάτι που αντικαταστάθηκε από την έξοδο της δεξαμενής και για 30 μέτρα περίπου ο αγωγός είναι εκτεθειμένος  στον ήλιο ( εξωτερικός και όχι υπόγειος) . Δεν γνωρίζω αν ο συγκεκριμένος αγωγός έχει προδιαγραφές από τον κατασκευαστή του και τηρεί την καταλληλότητα του νερού έτσι ώστε να είναι  πόσιμο. ( Από τα λίγα που γνωρίζω όταν ο αγωγός είναι μπλε χρώματος τότε θα πρέπει να είναι υπόγειος και όχι εξωτερικός , σε αντίθεση με τον μαύρο αγωγό που έχει τις προδιαγραφές να είναι και εξωτερικός) .
4.-Η δύο δεξαμενές στο εσωτερικό τους είχαν στην έξοδο του νερού προς κατανάλωση δύο φίλτρα . Τα οποία αυτή την στιγμή έχουν αφαιρεθεί και είναι πεταμένα στην είσοδο . (Τα φίλτρα με μια ματιά φαίνονται ότι είναι βουλωμένα και προφανώς δεν αντικαταστάθηκαν απλά αφαιρέθηκαν.) Θα πρέπει να επανατοποθετηθούν με νέα το συντομότερο δυνατόν.
5.-Επειδή Η ποιότητα του νερού από την γεώτρηση συνεχώς  αμφισβητείται εδώ και χρόνια από πολλούς για το πόσο είναι πόσιμο ή όχι ( δικαιολογημένα και μη, καθώς οι παροχές συνεχώς βουλώνουν και μερικά ρολόγια δεν γράφουν από Πέτρες, γύψος, μάρμαρο, άλατα , κ.τ.λ.) θα θέλαμε σε εύλογο χρονικό διάστημα να γίνει ένας έλεγχος από τα αρμόδιους φορείς  έτσι ώστε να δοθεί μία απάντηση υπεύθυνη .)

Β: Δίκτυο ύδρευσης
1.-Σε ένα σημείο στο χωριό μέσα έχει σκαφτεί αυλάκι για να περάσει μέσα ο αγωγός αλλά ακόμα είναι εκτεθειμένος εξωτερικά , με κίνδυνο για ηλικιωμένους και παιδιά να πέσουν .
2.-Σε ένα σημείο του χωριού δεν έχει τοποθετηθεί σωστά το φρεάτιο των ρολογιών ύδρευσης με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα τα ρολόγια του νερού και η πρόσβαση σε αυτό από ποντικούς και φίδια (βρέθηκε ένα φίδι μέσα , με τα λεγόμενα του υδραυλικού του δήμου) να είναι επικίνδυνα για κάποιον τεχνικό που θα χρειαστεί να πάει .
3.-Η Βρύση στην κεντρική πλατεία του χωριού εδώ και αρκετούς μήνες είναι χαλασμένη με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχείς διαρροή νερού  λιμνάζοντας αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα να μαζεύονται σφήκες και σερσένια  και να είναι επικίνδυνα για τους περαστικούς .
4.-Σε ένα φρεάτιο ύδρευσης το κολεκτέρ είναι σκουριασμένο με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνέχεια διαρροές νερού σε διαφορετικά ρολόγια.  (Ο υδραυλικός  (σ.σ. Κος Παπούλιας  μας συνέστησε να γίνει αντικατάσταση του κολεκτέρ )  Επίσης αυτό  το φρεάτιο έχει τοποθετηθεί σε προαύλιο χώρο οικίας και ο ιδιοκτήτης  έχει κάνει επανειλημμένα  παράπονα και στον Προηγούμενο Πρόεδρο αλλά και στην Προηγούμενη Δημοτική αρχή και ζητάει επειγόντως να μεταφερθεί σε άλλο διπλανό σημείο διότι όποτε υπάρχει διαρροή να νερά πηγαίνουν μέσα στο σπίτι του. (2η Οικία Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος του χαριλάου , στην παλαιά κεντρική πλατεία)

Γ: Παλαιά Δεξαμενή νερού Σ.Υ.Κ.Ξ.
1.-Απ’ ότι γνωρίζεται , το νερό του Σ.Υ.Κ.Ξ. εδώ και τρία περίπου χρόνια δεν φτάνει στο χωριό Αγράμπελα. Δεν ήμουν αρμόδιος να γνωρίζω το πώς και το γιατί , αλλά μετά από μερικές διαμαρτυρίες κατοίκων και ορισμένες μαρτυρίες ορισμένων αρμοδίων προέδρων από άλλες Τ.Κ. το Αγράμπελο στερείται και αυτό γιατί έχουν ανοιχτεί πολλές παράνομες παροχές κατά την διαδρομή αυτού από την πηγή έως τον τελικό προορισμό του (σ.σ  Αγράμπελα) . Υπάρχουν παροχές σε πάρα πολλούς στάβλους , κήπους , κ.τ.λ.) Θα παρακαλούσαμε λοιπόν να βρεθεί κάποια λύση αυτού του προβλήματος με τους αρμόδιους , δεν είμαστε της λύσης να κλείσουν αυτές οι παροχές και να στερηθούν τα ζώα του καθενός το νερό , δεν θέλουμε όμως να το στερούμαστε εμείς οι άνθρωποι το νερό και  να αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε είτε από την κορπή (έρχεται στο χωριό φορτηγό όπως  πριν 30 χρόνια, ή από μαγαζιά ) οπότε είτε τοποθετώντας ρολόγια και σε αυτές τις παροχές , είτε με αύξηση της ποσότητας του νερού που μας δίνει το Σ.Υ.Κ.Ξ.  πρέπει να βρεθεί μια λύση οριστική που θα μας δίνει το δικαίωμα να μην στερούμεθα το πολυτιμότερο αγαθό στην  Γή . Το νερό.
2.-Η παλαιά Δεξαμενή νερού είναι σε άθλια κατάσταση και αυτό διότι (ίσως ) δεν έρχεται το νερό του Σ.Υ.Κ.Ξ. οπότε η φροντίδα της είναι μηδαμινή.
Θα πρέπει να γίνει καθαρισμός αυτής εσωτερικός να κλειστούν με κάποιο λουκέτο τα καπάκια των δεξαμενών. Επίσης να γίνει καθαρισμός εξωτερικά διότι η πρόσβαση είναι δύσβατη και να γίνει περίφραξη και αυτής .
Επίσης οι εξαεριωτές της δεξαμενής (4 συνολικά) είναι στο πάνω μέρος ανοιχτοί και οποιοσδήποτε μπορεί να πετάξει μέσα ότι θέλει. (θα πρέπει να τοποθετηθεί κάποια σήτα)


Δ: Καθαριότητα
Σε γενικές γραμμές η καθαριότητα στο χωριό μας είναι σε πολύ καλά επίπεδα.
Για να πετύχουμε όμως καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να τοποθετηθούν κάδοι σκουπιδιών σε μερικά σημεία.
Σε όλο το χωριό δυστυχώς η προηγούμενη δημοτική αρχή φρόντισε να τοποθετήσει δύο μόνο κάδους , με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες που στο χωριό υπάρχει σχεδόν πλήρης κατοίκηση να μην φτάνουν και να βρίσκουμε σε διάφορα σημεία βουναλάκια από σκουπίδια . Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και σε αυτό θα ήθελα να εισακουστεί η εισήγησή μου είναι ότι το απορριμματοφόρο που συλλέγει τα σκουπίδια
ΔΕΝ πηγαίνει ποτέ σε όλο το χωριό παρά μόνο στον κεντρικό δρόμο που υπάρχουν σακούλες σκουπιδιών. Επειδή το χωριό Αγράμπελα  κατοικείται ως  επί το πλείστον από ηλικιωμένους ανθρώπους , δεν έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν καθημερινός τα σκουπίδια στον κεντρικό τον δρόμο διανύοντας μία απόσταση της τάξεως ακόμα και των 300 μέτρων , οπότε ο ηλικιωμένος βολεύεται στο να τα πετάξει κοντά σε ένα ρέμα και να δημιουργείται έτσι μία εστία μόλυνσης κοντά στο χωριό. ( Φυσικά κάθε χρόνο ο σύλλογος του χωριού καθαρίζει πάντα αυτά τα σημεία αλλά δεν είναι λύση αυτό.) Θα πρέπει να τοποθετηθούν κάδοι σε αυτά τα σημεία και το απορριμματοφόρο να πηγαίνει να κάνει την συγκομιδή εκεί.

Ε: Φωτισμός
Σε Μερικές  κολόνες της Δ.Ε.Η. υπάρχει πρόβλημα στον φωτισμό και σε μερικά σημεία του χωριού ο φωτισμός είναι ανύπαρκτος και πρέπει να τοποθετηθεί.
Αναλυτικά:
1.-Στην Κεντρική πλατεία και πιο συγκεκριμένα έξω από την οικία του  Νταγιάντα Αθανασίου  του Ταξιάρχη η κολόνα αναβοσβήνει ανεξέλεγκτα .
2.-Στην πίσω πλευρά της οικίας του Τάγκα Δημητρίου του Ευαγγέλου δεν ανάβει καθόλου παρόλο που έγινε αλλαγή λαμπτήρα.
3.-Στην μπροστινή πλευρά της οικίας του Μπαμπάνη Ζώη του Αναστασίου αναβοσβήνει διαρκώς.
4.-Έχει έρθει μία κολόνα από την Δ.Ε.Η. και πρέπει να τοποθετηθεί στην οικία του Τάσση Βασιλείου του Μιχαήλ.
5.-Δεν υπάρχει φωτισμός στο στενό από την παλαιά πλατεία που οδηγεί στην εκκλησία με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τους δημότες. Πρέπει να τοποθετηθεί  μία κολόνα πίσω από την οικία του βέλλιου Λάμπρου του Θεοδώρου.

ΣΤ: Οδοποιία
1.-Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και μετά από ένα πρόβλημα βουλώματος στον αγωγό , η προηγούμενη Δημοτική αρχή προέβει στην αντικατάσταση σε 2 σημεία. Δυστυχώς όμως δεν φρόντισε για την ολοκλήρωση του έργου , έγιναν σκαψίματα με μηχανήματα του δήμου αλλά όχι και η αποκατάσταση των αυλακιών με πίσσα πάλι ή έστω με τσιμέντο.  Δυστυχώς  τον χειμώνα με τις βροχές θα έχουμε ανοίγματα λακκουβών σε αυτά τα σημεία και η ζημιές στα διερχόμενα αυτοκίνητα θα είναι αρκετές , ή ακόμα και αδυναμία να έρθουν στο χωριό αν οι πλημύρες θα είναι μεγάλες.
2.-Ο δρόμος που οδηγεί σε 2 κατοικήσιμες οικίες (Τάσση Ζωίτσα του Δημητρίου και Τάσση Μαρία του Ιωάννη ) είναι χωματόδρομος, και η έλευση αυτοκινήτων είναι φανερά δύσκολη , θεωρούμε ότι εν έτη 2014 είναι αναγκαίο να μην υπάρχουν στο χωριό δρόμοι χωμάτινη , πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για μία απόσταση όχι μεγαλύτερη από 200 μέτρα περίπου. Πρέπει να πέσει μια στρώσει με τσιμέντο έτσι ώστε να είναι προσπελάσιμος από αυτοκίνητα.
3.-Ο δρόμος από Αγράμπελα για πρόδρομο δεξιά και αριστερά θέλει καθάρισμα από χόρτα και διάφορα κλαριά δέντρων για να ανοίξει η ορατότητα των αυτοκινήτων.
4.-Επίσης και ο δρόμος Αγράμπελα προς χρυσοβίτσα (από τον κάμπο) θέλει καθάρισμα από χόρτα και κλαριά καθώς επίσης και σε μερικά σημεία υπάρχουν  λακκούβες  και πρέπει να κλειστούν με πίσσα , διότι αρχίζει και χαλάει.
5.-Επί δημαρχίας Παν. Στάικου  είχε γίνει ένα κομμάτι του δρόμου Αγράμπελο – Πηγάδια με ασφαλτόστρωση , κατανοούμε τις δυσκολίες στην ανεύρεση  χρηματικών κονδυλίων του δήμου και της χώρας γενικότερα αλλά ο δρόμος αυτός θα εξυπηρετεί όλο τον δήμο , θα ενώσει τα χωριά Πρόδρομος - Αγράμπελα -πηγάδια Στρογγυλοβούνι – παλαιομάνιννα. Είναι ένα έργο που περιμένουμε αρκετά χρόνια και θα λύση αρκετά προβλήματα σε όλους μας.

Ζ: Συγκοινωνία
1.-Η  γραμμή του Κ.Τ.Ε.Λ. έχει καταργηθεί για αγνώστους λόγους από το χωριό Αγράμπελα εδώ και 15 περίπου χρόνια για άγνωστες αιτίες .
2.-Θεωρούμε ότι σε μικρά χωριά όπως το Αγράμπελο που μάλιστα ως επί το πλείστον κατοικείται από ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν έχουν καν αυτοκίνητο να μετακινηθούν προς τον Αστακό ή οπουδήποτε αλλού , είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και αναγκαίο . Πρέπει να υπάρχει δημοτική συγκοινωνία έτσι ώστε η εξυπηρέτηση των ανθρώπων να είναι γρήγορη όταν θελήσουν να μετακινηθούν  π.χ. σε έναν γιατρό ή μία υπηρεσία του δήμου. Πιστεύουμε ότι η δημοτική συγκοινωνία θα λύσει τα χέρια πολλών ανθρώπων ως την εξυπηρέτηση και θα δέσει τα χωριά όλα μεταξύ τους με το κέντρο του Αστακού , έστω και μία φορά την εβδομάδα είναι σημαντικό  , αν ξέρει ο κάθε πολίτης ότι θα περάσει το λεωφορείο θα μπορεί να κλείνει τα ραντεβού του.     

Η: Κτήρια
Στον χώρο που παλαιότερα στεγάζονταν το σχολείο του χωριού , σήμερα στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του συλλόγου ‘’Η Αγράμπελη’’. Δυστυχώς ο εναπομείναντας χώρος (περίπου 4 τετραγωνικά) δεν είναι αρκετός γα τις υπόλοιπες ανάγκες του χωριού , όπως το ιατρείο το εκλογικό κέντρο αλλά και για το κοινοτικό γραφείο του προέδρου. Στο κάτω μέρος του κτηρίου υπάρχουν 2 αίθουσες αρκετά μεγάλες (η μία περίπου 10 τετραγωνικών μέτρων και η άλλη περίπου 20 τετραγωνικών μέτρων) οι οποίες είναι εγκαταλειμμένες  εδώ και αρκετά χρόνια.  Θα θέλαμε να χρησιμοποιηθεί αυτός ο χώρος για τις παραπάνω ανάγκες . Χρειάζονται μερικές επισκευές του χώρου αυτού όπως βάψιμο τοίχων τοποθέτηση ταβανιού και παροχής νερού  και ρεύματος (υπάρχει ρεύμα  αλλά θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας καινούργιος ηλεκτρολογικός  πίνακας)
Σημείωση: Ο χώρος μπορεί να επανδρωθεί με γραφεία και υπολογιστή δωρεάν από χωριανούς)

Θ: Νεκροταφείο
Χρειάζεται συχνή και μόνιμη καθαριότητα του χώρου, μάζεμα σκουπιδιών, κοπή χόρτων, αποψίλωση, άσπρισμα και να γίνουν πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα στους τάφους.

Ι:Αρδευση
Δυστυχώς εδώ και 3 χρόνια ένα μεγάλο έργο για τα χωριά Αγραμπέλου Χρυσοβίτσας προδρόμου αλλά και για τον Αστακό είναι εκτός λειτουργίας και υπάρχει πλήρεις απραξία ,θέλουμε να γίνουν προσπάθειες να  επαναλειτουργήσει το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα αντλιοστάσια για να αρδεύεται ο κάμπος πάλι έτσι ώστε να υπάρχει ένα σοβαρό εισόδημα για κάθε νέο και παλιό αγρότη της περιοχής .

Κ:Περιβάλλον
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η συστηματική κοπή των αιωνόβιων βελανιδιών και απαιτείται να ενταχθεί το Βελανιδοδάσος  Ξηρόμερου σε ένα καθεστώς προστασίας και να αποτελέσει Προστατευόμενη Περιοχή. Επίσης παράλληλος σκοπός του συλλόγου μας ‘’Η Αγράμπελη ‘’ είναι να δημιουργηθεί συνάμα με το λαογραφικό μας μουσείο και ένα μουσείο βελανιδιάς στο Αγράμπελο.

Λ: Τηλεφωνία – Επικοινωνία
Τα κινητά δεν πιάνουν, δεν υπάρχει Internet αφού το σήμα της κινητής τηλεφωνίας είναι ανύπαρκτο. Πολλοί κάτοικοι παίρνουν τα βουνά προκειμένου να πιάσουν σήμα και να μιλήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Να τοποθετηθούν αναμεταδότες για να γίνει ενίσχυση της κάλυψης του σήματος.

Μ:Ανάπλαση κέντρου του χωριού
 Να γίνει μία βελτίωση της πλατείας και να τοποθετηθούν μερικά τσιμεντένια παρτέρια με λουλούδια για την αποφυγή παρκαρίσματος μόνιμων αυτοκινήτων κατά την περίοδο του καλοκαιριού . Δυστυχώς η πλατεία γίνεται χώρος στάθμευσης για μερικούς και η ύπαρξή της μηδενίζεται.
Επίσης δημιουργία αμφιθεατρικού καθιστικού, ως σημείο συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού.

Ν:Υγεία
Είναι απαράδεκτη η κατάσταση που βιώνουν οι ηλικιωμένοι με δεδομένο ότι δεν έρχεται γιατρός στο χωριό και τρέχουν στον Αστακό μέσα στο κρύο από τα χαράματα (εάν βρουν μεταφορικό μέσο) για να γράψουν τα φάρμακά τους ή να εξεταστούν. Να έρχεται γιατρός τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Ξ:Πολιτισμός
Ζητούμαι την στήριξη των δράσεων του πολιτιστικού συλλόγου, καθιέρωση βλάχικου γεύματος στα καζάνια, πολιτιστική παρακαταθήκη τα ήθη τα έθιμα, οι γιορτές, το πανηγύρι, κ.α.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να υπάρχει συνεργασία με τους προέδρους των γειτονικών Τοπικών Κοινοτήτων (Αγράμπελο, Χρυσοβίτσα, Πρόδρομος) και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανάδειξης όλων των προβλημάτων και των πλεονεκτημάτων των χωριών.

Αγράμπελο στις  07/09/2014
Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγραμπέλου
Τάγκας Χρ.Δημήτριος


Δεν υπάρχουν σχόλια: