Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Άναψαν τα καζάνια και το… γλέντι στο Αγράμπελο Αναβίωσε το βλάχικο γαμήλιο γεύμα (κρέας με μακαρόνια βρασμένα στα καζάνια) μοιράστηκε δωρεάν και συνοδεύτηκε με μεγάλο γλέντι


 Η ανάγκη να παρουσιάζονται, πέρα από τους χορούς και τα τραγούδια, που ως τώρα αποτελούσαν τα κύρια στοιχεία των τοπικών εκδηλώσεων τα ήθη και έθιμα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, οδήγησαν τον Σύλλογο Αγραμπέλου να αναβιώσει για πέμπτη συνεχή χρόνια το βλάχικο γαμήλιο γεύμα με στόχο τη διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, έτσι ώστε οι παλαιότεροι να «ξαναζήσουν» ξεχασμένες γεύσεις της νεότητάς τους αλλά και των νέων να γνωρίσουν άγνωστες τεχνικές μαγειρέματος σε καζάνια....
    Από το πρωί οι γυναίκες ετοίμασαν τα 13 καζάνια, έκοψαν τα κρεμμύδια, άναψαν φωτιά και στη συνέχεια ο μάγειρας έβαλε όλη του την τέχνη, ώστε σε κάθε καζάνι να μπουν τα ανάλογα υλικά (κρέας, μακαρόνια, κ.α) για να γίνει νόστιμο το φαγητό.
     Το βλάχικο  παραδοσιακό γαμήλιο φαγητό είναι βραστό πρόβατο, κοκκινιστό με μακαρόνι χοντρό. Αφού σιγόβρασε το φαγητό για πολλές ώρες στα καζάνια, το βραδάκι άρχισε να σερβίρεται με μεγάλους δίσκους σε όλους τους καλεσμένους ζεστό, πεντανόστιμο και αρκετά πικάντικο. 
    Φέτος πήραν την απόφαση το βλάχικο παραδοσιακό φαγητό στα καζάνια να το μαγειρέψουν οι καταπλητικοί μάγειρες: Δημήτριος Τάγκας, ο Γιάννης Φλώρος και η Ευτυχία Βενετίκου, που κράτησαν την παράδοση και εφάρμοσαν πιστά τη συνταγή των προγόνων τους.
    Οι νέοι μάγειρες μυήθηκαν στην αγάπη τους για το μαγείρεμα του βλάχικου φαγητού από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε. Ήταν πάντα κοντά στο βλάχο αρχιμάγειρα και έμαθαν την τεχνική του μαγειρέματος και έτσι φέτος μετά από τέσσερα χρόνια, πήραν την μεγάλη απόφαση να μαγειρέψουν μόνοι τους.
   Όλοι οι επισκέπτες έμειναν κατενθουσιασμένοι από την νοστιμιά του,  είπανε ότι ήταν καταπληκτικό και έδωσαν συγχαρητήρια στους νέους αυτούς μάγειρους και δύναμη για να συνεχίσουν και για τα επόμενα χρόνια.
Και του χρόνου!













































Δεν υπάρχουν σχόλια: