Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Μόλις κυκλοφόρησε CD με 15 γνήσια παραδοσιακά (πολυφωνικά) τραγούδια της Παλαιομάνινας.



Η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας κάνει ένα πρώτο βήμα για την διάσωση των γνήσιων παραδοσιακών τραγουδιών του τόπου της. Συγκέντρωσε σε ένα cd 15 τραγούδια από ζωντανές ηχογραφήσεις που έγιναν στην Παλαιομάνινα με την επιμέλεια του Γενικού Γραμματέα του σωματείου Κώστα Φ. Κουτουβέλη. Από τα 15 αυτά τραγούδια...
τα 10 τα συγκέντρωσε και κατέγραψε ο Κώστας Φ. Κουτουβέλης, τρία η Ευφροσύνη Βλαχιώτη, ο Αποστόλης Μπίτας, ο Αριστείδης Μπίτας και ο Χρήστος Μπίτας και δύο ο Δημήτρης Στεργίου («Αφροδίτη» και «Μπιρμπίλου») που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του.

Όλα σχεδόν είναι τραγούδια της τάβλας και τα τραγούδαγαν μετά το τέλος του γαμήλιου φαγητού.
Κάθονταν οκλαδόν γύρω – γύρω και σε κάθε τραγούδι ή σε όλα είχαν έναν κορυφαίο τραγουδιστή, ενώ όλοι οι άλλοι συνόδευαν ή επαναλάμβαναν πιο σιγανά, τα λόγια που έλεγε ο κορυφαίος.

Η πρώτη προσπάθεια για συγκέντρωση και διάσωση των τραγουδιών αυτών καταβλήθηκε από το εξαίρετο κορυφαίο δημοσιογράφο Δημήτρη Στεργίου, όταν ως μαθητής του Γυμνασίου συζητούσε κάθε καλοκαίρι με μερικούς υπερήλικες του χωριού. Τα τραγούδια αυτά δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο του «Βλάχικα έθιμα της Παλαιομάνινας με αρχαιοελληνικές ρίζες». Από τα 19 αυτά τραγούδια που δημοσιεύονται στο παραπάνω βιβλίο, τα 17 προέρχονται από την καταγραφή που έκανε ο Δημήτρης Στεργίου με βάση αφηγήσεις γερόντων του χωριού ή περιλαμβάνονται σε βιβλία ξένων περιηγητών (Gustav Weigand, AlanJ. B. Wace, Maurice S. Thompson, Samuel Baud- Bovy) και τα δύο τα έδωσε ευγενώς ο συγχωριανός τους Χριστόφορος Γ. Ζώγας.

Πιστεύουμε ότι όλοι οι Πατριώτες και όλοι οι συγχωριανοί θα αγκαλιάσουν με θέρμη την πρωτοβουλία αυτή και θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν το cd με τα γνήσια παραδοσιακά τραγούδια του χωριού τους για να τα ακούνε οι ίδιοι και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και να το μοιράσουν και στους φίλους τους. 

Ακόμα, η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια της, προς τον Γενικό Γραμματέα του σωματείου μας Κώστα Φ. Κουτουβέλη για το πάθος, το ζήλο και τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε για να ολοκληρωθεί αυτή η πρωτοβουλία.

Ευγενική συμμετοχή, με προσφορά, διάσωση, καταγραφή και τραγούδι (κατ΄ αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Αποστόλου, Μιχάλης Αποστόλου, Ευφροσύνη Βλαχιώτη, Δημήτρης Δημονίτσας, Κώστας Φ. Κουτουβέλης, Κώστας Γ. Κουτσουμπίνας, Αποστόλης Μπίτας, Αριστείδης Μπίτας, Χρήστος Μπίτας, Δημήτρης Γ. Πούλιος, Κώστας Σαμαλέκος, Μάκης Σταμούλης και Ελληνόβλαχοι Βορειοηπειρώτες.

Επιμέλεια: Κώστας Φ. Κουτουβέλης. Το cd συνοδεύεται από φυλλάδιο με τα κείμενα, τη μετάφραση, τα σχόλια και τη διάρκεια των τραγουδιών.

Αγοράστε το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο και κάνετέ το δώρο στα παιδιά σας, τα εγγόνια σας και στους φίλους σας. Τιμή 5 ευρώ. Επικοινωνία: Κώστας Κουτουβέλης (τηλ. 6972098451) και Δημήτρης Πούλιος (τηλ. 6944944082).

ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS:
Συγχαρητήρια στην Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας που έφερε στην επιφάνεια τα παραδοσιακά τραγούδια της Παλαιομάνινας και για την ανεκτίμητη προσφορά της στη διάσωση και διάδοση της μουσικής παράδοσης του τόπου μας.










Δεν υπάρχουν σχόλια: