Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Άναψαν τα καζάνια στο Στρογγυλοβούνι.
































Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, οι «Στρογγυλοβουνιώτικες γιορτές-Αύγουστος 2010», από τον Σύλλογο μας . Μουσική, γεύση από την αναβίωση του γαμήλιου γεύματος, , εκδρομή πολιτισμού στα Καλάβρυτα, πεζοπορία από τα πηγάδια στο Στρογγυλοβούνι, ήταν οι άξονες που στηρίχτηκαν οι φετινές εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν την Δευτέρα 9 Αυγούστου.
Ειδικότερα τη Παρασκευή 13 Αυγούστου στη κατάμεστη από κόσμο πλατεία του χωριού μας που ήταν και η κεντρική μας εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό μαγείρεμα και μοίρασμα δωρεάν γαμήλιου φαγητού (κρέας με χοντρά μακαρόνια και πικάντικη κόκκινη σάλτσα βρασμένα σε μεγάλα καζάνια), συνεχίζοντας το έθιμο αναβίωσης του γαμήλιου γεύματος στο Στρογγυλοβούνι για πρώτη χρονιά. Το αδιαχώρητο έγινε από την συμμετοχή του κόσμου. Ο αριθμός των επισκεπτών ήταν εκατοντάδες.
Η ανάγκη να παρουσιάζονται, πέρα από τους χορούς και τα τραγούδια, που ως τώρα αποτελούσαν τα κύρια στοιχεία των τοπικών εκδηλώσεων τα ήθη και έθιμα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, οδήγησαν τον Σύλλογο Στογγυλοβουνίου να αναβιώσει το γαμήλιο γεύμα με στόχο τη διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, έτσι ώστε οι παλαιότεροι να «ξαναζήσουν» ξεχασμένες γεύσεις της νεότητάς τους αλλά και των νέων να γνωρίσουν άγνωστες τεχνικές μαγειρέματος σε καζάνια.. Όλοι οι επισκέπτες έμειναν κατενθουσιασμένοι από την νοστιμιά του.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Πηγή Χατζή που ευχαρίστησε τους καλεσμένους και τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση το λόγο μετά πήρε ο πάρεδρος του Δ.Δ Στρουγγυλοβουνίου Κωνσταντίνος Ράπτης στη συνέχεια η Γραμματέας του συλλόγου μας Ευγενία Μαργώνη. παρουσίασε τους καλεσμένους μας. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Στάικος, και ο Κουτσομπίνας Κώστας από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας. Ήταν μαζί μας: ο Γεν. Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κοντός Παναγιώτης, ο Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγγραφέας Διονύσης Μπερερής και η σύζυγος του Δασκαλα Σπυριδούλα Μπερερή και το μέλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και δάσκαλος Μπερερής Πέτρος,
Ευχαριστούμε όλους όσους μας έδωσαν τα πρόβατα, το χορευτικό όμιλο της Γουριάς με τη καταπληκτική παρουσία τους και τα αγόρια και τα κορίτσια του χωριού μας που χόρεψαν με τη παραδοσιακές στολές, και όλους όσους εργάστηκαν για τη διοργάνωση και την επιτυχία των εκδηλώσεων και όσους τις υποστήριξαν με την παρουσία τους, με την προσφορά δώρων, με την αγορά λαχείων και οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: