Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Το πανηγύρι στο Αγράμπελο τα παλιά καλά χρόνια…..
Κάθε χρόνο από τα παλιά χρόνια στη γιορτή των πολιούχων του Αγραμπέλου Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις 7 και 8 Νοεμβρίου, πραγματοποιούνταν το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού μας.
Τα πιο παλιά χρόνια στον τόπο μας δεν υπήρχαν καθόλου συγκοινωνίες, αυτοκίνητα, δρόμοι και οι άλλες ανέσεις που υπάρχουν σήμερα. Ούτε ράδια, ούτε τηλεοράσεις, ούτε ψυγεία, ούτε τηλέφωνα , ούτε ηλεκτρικό ρεύμα.
 Η διασκέδαση έλλειπε παντελώς. Δεν υπήρχαν τότε ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης. Όλοι μικροί και μεγάλοι έδιναν την καθημερινή τους βιοπάλη και το δικό τους αγώνα με τα καπνά και την κτηνοτροφία, κυρίως για να επιβιώσουν και να ζήσουν. 

      Τα πανηγύρια ήταν μια στιγμή  ξενοιασιάς και μια ευκαιρία για διασκέδαση στη σκληρή ζωή που ζούσαν οι άνθρωποι. Το πανηγύρι ήταν τόπος συνάντησης, και ανταμώματος των κατοίκων του χωριού μας, ήταν ο μοναδικός και αποκλειστικός τρόπος διασκέδασης των κατοίκων.
Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες άλλαξαν στο τόπο μας και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που το πανηγύρι πήρε φθίνουσα πορεία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού μας είναι μετρημένοι πλέον στα δάχτυλα των χεριών μας και το χωριό έχει κάποια ζωή και πραγματοποιεί εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πρέπει όλοι οι Αγραμπελιώτες να επανεξετάσουμε το θέμα «Πανηγύρι», σαν μια προσπάθεια διατήρησης μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έρχεται από πολύ παλιά και από τα βάθη των αιώνων. Γιατί το πανηγύρι είναι από μόνο του ένα πολιτιστικό γεγονός τεράστιας σημασίας που παλιότερα μιλούσε στις ψυχές των ανθρώπων και πρέπει να το διατηρήσουμε στις καινούργιες συνθήκες και στα καινούργια δεδομένα.
Τελειώνοντας θα έλεγα ότι από φέτος ας ξεκινήσουμε μια προσπάθεια όλοι μας στη μεγάλη γιορτή του χωριού μας το Αγράμπελο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών τo Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015, να είμαστε εκεί….


 Όλα σχεδόν τα σπίτια ανήμερα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ  ψήνουν αρνιά
Παραδοσιακό Ξηρομερίτικο  κοκορέτσι που     φτιάχνουν οι Αγραμπελιώτες  


Ξηρομερίτικη ραβανί την φτιάχνουν σε όλα τα σπίτια στο  Αγράμπελο


Δεν υπάρχουν σχόλια: