Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόθυμη για το 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στην Παλαιομάνινα


Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Αντωνόπουλος, ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης και ο δήμαρχος Αγρινίου κ.Παύλος Μοσχολιός εκδήλωσαν την προθυμία τους να συνδιοργανώσουν με τηνΠανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων τη μεγάλη εκδήλωση


Μετά το Δήμο Ξηρομέρου, με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας να συνδιοργανώσουν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στηνΠαλαιομάνινα το 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλης Αντωνόπουλος, ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός....


      Ήδη, υπεγράφησαν και εστάλησαν οι σχετικές Βεβαιώσεις στην Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας  για να συνυποβληθούν, μαζί με εκείνη του Δήμου Ξηρομέρου, έως τις 6 Απριλίου με τη σχετική αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.

        Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας προετοιμάζεται για την κατάθεση υποψηφιότητας να πραγματοποιηθεί το 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Βλάχων στην Αιτωλοακαρνανία και, συγκεκριμένα, στην Παλαιομάνινα και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
       Ήδη, στις 16 Μαρτίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κυκλοφόρησε σχετική ανακοίνωση με την οποία  καλούνται μέλη – σύλλογοι που επιθυμούν να συνδιοργανώσουν στην περιοχή τους το Αντάμωμα αυτό να καταθέσουν σχετική υποψηφιότητα έως τις 6 Απριλίου 2012.
         Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι για την υποβολή υποψηφιότητας είναι απαραίτητη η εξασφάλιση συνεργασίας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού καθώς επίσης και κάθε άλλου κοινωνικού φορέα και η εξασφάλιση χορηγών.
      Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, στη συνεδρίασή του στις 17 Μαρτίου, αποφάσισε ομοφώνως να καταθέσει υποψηφιότητα για τη συνδιοργάνωση του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος  Βλάχων στην Παλαιομάνινα, για τους ακόλουθους λόγους:
       Πρώτον, σε λίγες ημέρες, συμπληρώνονται 186 χρόνια από την ηρωική  Έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου, μεταξύ των οποίων συμμετείχαν πολλοί Ελληνόβλαχοι της περιοχής μας και από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Άλλωστε, υπάρχει και το γνωστό τραγούδι για τους ήρωες  Ελληνόβλαχους της Σαμαρίνας, «Παιδιά της Σαμαρίνας». Συνεπώς, πρέπει όλοι οι Ελληνόβλαχοι να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες του Μεσολογγίου με μιαν επίσκεψή τους στον Κήπο των Ηρώων  της πόλης.
         Δεύτερον,  επί αιώνες, οι πρόγονοί μας επισκέπτονταν  την ελληνοβλάχικη κοιτίδα, τις ρίζες τους, πηγαίνοντας τα γιδοπρόβατά τους για ξεκαλοκαιριό στα ηπειρωτικά βουνά και διατηρώντας αναλλοίωτα  τον ελληνοβλαχικό λόγο, έθιμα και παραδόσεις. Καιρός είναι να επισκεφθούν και οι σημερινοί απόγονοί τους τον τόπο, στην Ακαρνανία,  όπου κατέβαιναν για χειμαδιό και άλλοι Ελληνόβλαχοι, με τους οποίους διατηρούσαν στενούς οικογενειακούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
        Τρίτον, θα είναι τιμή για το Μεσολόγγι  και τους Ελληνόβλαχους της Αιτωλοακαρνανίας και, γενικά, τους κατοίκους της περιοχής ένα τέτοιο Αντάμωμα, που θα σφυρηλατήσει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις τους για την προσφορά των Ελληνοβλάχων στη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την παράδοση. Με λίγα λόγια, η συνδιοργάνωση του Ανταμώματος των Ελληνοβλάχων στο Νομό μας έχει έντονο επίκαιρο, μάλιστα, εθνικό συμβολισμό. Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία αριθμεί πάνω από 110 μέλη – συλλόγους, ενώ μαζί με τα μέλη των διοικήσεων και τα χορευτικά ξεπερνούν τα 2.000 άτομα!
            Τέταρτον, όλοι αυτοί οι επισκέπτες  (στελέχη και μέλη – χορευτές των συλλόγων) θα μείνουν και θα γνωρίσουν από κοντά το Μεσολόγγι.
          Σημειώνεται ότι  συνδιοργανωτές θα είναι και οι  υπόλοιποι πολιτιστικοί σύλλογοι – κοινότητες των υπόλοιπων πέντε βλαχοχωριών της περιοχής, δηλαδή των Αγραμπέλων, του Στρογγυλοβουνίου, της Γουριώτισσας, των Οχθίων και της Στράτου.Δήλωση του Δημήτρη Στεργίου
        Ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας,δημοσιογράφος, Δημήτρης Στεργίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
    «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας και όλων των Παλαιομανιτών εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες προς τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Αντωνόπουλο, τον δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Κατσούλη και τον δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό για τη μεγάλη προθυμία τους να  συνδιοργανώσουν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων του 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στην Παλαιομάνινα. 
        Επίσης, θέλω εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου και προς τον συμμαθητή μου στο Γυμνάσιο της Παλαμαϊκής Σχολής Μεσολογγίου και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού – Κοινωνικού Αθλητικού Κέντρου του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Αριστείδη Καβάγια για τη ευχάριστη διαβεβαίωση ότι το Πνευματικό Κέντρο θα στηρίξει την εκδήλωση αυτή. 
     Ακόμα, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενότητας της Παλαιομάνινας και όλα τα μέλη του συμβουλίου για τη συγκινητική προσπάθειά τους να προωθήσουν την πρωτοβουλία για τη συνδιοργάνωση στο χωριό μας του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων και να ζητήσω συγνώμη που δεν περιέλαβα, εκ παραδρομής,  κι εκείνους στην προηγούμενη ευχαριστήρια δήλωσή μου για το Δήμο Ξηρομέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: