Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

2 δήμοι στο Ξηρόμερο, 7 δήμοι στην Αιτωλοακαρνανία.


Ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 330 με 340 δήμων σε όλη τη χώρα, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται κάθε 5 χρόνια μαζί με τις ευρωεκλογές. Ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία προβλέπεται η δημιουργία των εξής 7 δήμων και για 2 το Ξηρόμερο.
Δήμος Αγρινίου με έδρα το Αγρίνιο αποτελούμενος από τους δήμους Αγρινίου, Αγγελοκάστρου, Θεστιέων, Παραβόλας, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων, Νεάπολης και Στράτου οι οποίοι και καταργούνται.
Δήμος Ναυπακτίας με έδρα τη Ναύπακτο αποτελούμενος από τους δήμους Ναυπάκτου, Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλλήνης, Αντιρρίου και Χάλκειας οι οποίοι και καταργούνται.
Δήμος Αμφιλοχίας με έδρα την Αμφιλοχία αποτελούμενος από τους δήμους Αμφιλοχίας, Μενιδίου και Ινάχου οι οποίοι και καταργούνται.
Δήμος Αστακού με έδρα τον Αστακό αποτελούμενος από τους δήμους Αστακού, Αλυζίας και Φυτειών οι οποίοι και καταργούνται.
Δήμος Ξηρομέρου με έδρα τη Βόνιτσα αποτελούμενος από τους δήμους Ανακτορίου, Παλαίρου και Μεδεώνος οι οποίοι και καταργούνται.
Πρόταση 1
Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με έδρα την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου αποτελούμενος από τους δήμους Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Οινιαδών
Δήμος Τριχωνίδας με έδρα το Θέρμο αποτελούμενος από τους δήμους Θέρμου, Μακρυνείας και Αρακύνθου.
Πρόταση 2
Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με έδρα την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου αποτελούμενος από τους δήμους Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Οινιαδών, Μακρυνείας και Αρακύνθου
Στο Δήμο Θέρμου δεν επέρχεται μεταβολή και χαρακτηρίζεται ορεινός.
Πηγή: http://messolonghinews.blogspot.com/

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΤΟ ΑΓΡΑΜΠΕΛΟ

Το πρώτο βραβείο πήρε το Γυμνάσιο Αστακού και τιμητικούς επαίνους απέσπασαν το Γυμνάσιο Κατούνας και το Λύκειο Μύτικα στο φεστιβάλ θεάτρου.


Το πρώτο βραβείο πήρε το Γυμνάσιο Αστακού και τιμητικούς επαίνους απέσπασαν το Γυμνάσιο Κατούνας και το Λύκειο Μύτικα στο φεστιβάλ θεάτρου.
Σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε το πρώτο μαθητικό φεστιβάλ θεάτρου με την απονομή των βραβείων.
Το πρώτο βραβείο πήραν το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου με το Γυμνάσιο Αστακού.Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου ανέβασε την παράσταση "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" με υπεύθυνους καθηγητές την Σπυρέλη Βάγια (που έκανε τη σκηνοθεσία), Μπεκούλη Ευδοξία, Μεριανού Αλεξάνδρα, Μαμασούλας Πάνος.
Το Γυμνάσιο Αστακού ανέβασε αντίστοιχα το έργο "Η μικρή μας πόλη" του Oskar Wild (Βάλαρη Κωνσταντίνα, Ζαφείριος Νιφόρος, Πιτσούλιας Λάμπρος, Μουραντάς Ιωάννης).
Το δεύτερο βραβείο πήρε το Ιδιωτικό Λύκειο Παλλάδιο με το έργο: "Η κατσαρίδα" του Β. Μαυρογεωργίου (Καρακώστα Άπα, Κούρτης Χαράλαμπος, Καραδήμα Αικατερίνη, Κοντοδήμας Δημήτριος).
Το τρίτο βραβείο πήρε το 3ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου με τη παράσταση "Ο Αρχοντοχωριάτης" του Μολιέρου. Υπεύθυνοι καθηγητές: Ψάρρη Άννα ( που έκανε και τη σκηνοθεσία), Παναγιώτου Χρήστος, Δημοβασίλη Βενετία, Καραγιώργου Κωνσταντίνα ( χορογραφίες).
Τιμητικούς επαίνους πήραν:
(με αλφαβητική σειρά)
Το Γυμνάσιο Κατούνας με το έργο " Η Θεία από το Σικάγο" του Αλέκου Σακελλάριου. ( Υπεύθυνοι Καθηγητές: Αλεξανδρής Θεόδωρος, Χατζή Ουρανία).
Το Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου: Ο Μπιτερμαν και οι εμπρηστές του (Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γκρέκα Σοφία, Γουρνάρης Ναπολέων).
1ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου με το έργο " Ο Γενικός Γραμματέας¨ του Ηλία Καπετανάκη. (Μπόθου Μαρία, Γιαννοπούλου Αναστασία, Σιδηροπούλου Σοφία, Κορκολέντζου Ζωή).
Επαίνους πήραν τα παρακάτω σχολεία:
(Με αλφαβητική σειρά)
3ο Γυμνάσιο Αγρινίου με το έργο "Το σκιάχτρο¨του Ευγένιου Τριβιζά ( Ιωαννίδου Σωσάνα, Ντούμας Νικόλαος, Ταλατζής Παναγιώτης).
Γυμνάσιο Εμπεσού με τη παράσταση: "Η θαυμαστή Μπαλωματού" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ( Σκαπετούλια Χριστίνα, Υφαντής Ηλίας).
Γενικό Λύκειο Μύτικα: "Ο Φιλάργυρος" του Μολιέρου ( Τσεκούρα Χριστίνα, Ασημακοπούλου Ανθή).
2o Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου: Ο Μικρός Πρίγκηπας του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ (Δρογκίτη Μαρία, Μάρκου Παρασκευή, Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Ψαρρός Χαράλαμπος, Μαντζάβα Ανδριάνα, Μακρυνιώτη Γεωργία, Αλεξοπούλου Αθηνά, Σκούντας Δημήτριος)
Πηγή: http://agrinio-news.blogspot.com/

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αναπολώντας τα παλιά

Ένας συντοπίτης (επειδή θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δημοσιεύουμε μόνο τα αρχικά του Β.Τ., μας έστειλε και ευχαρίστως δημοσιεύουμε το όμορφο ποίημά του με τον τίτλο «Αναπολώντας τα παλιά». Είναι φανερό πόσο αγαπά το χωριό μας και θέλησε με στίχους να αποδώσει την αγάπη του. Ευχαριστούμε θερμά το φίλο μας, να είναι πάντα καλά και να αγγίζει με τα ποιήματα του τις ψυχές όλων μας.

Ο χρόνος πίσω δεν γυρνά
μα η σκέψη γυρνά στα δεκαεννιά
μια ανεξίτηλη τρελή εποχή
το Αγράμπελο που ήταν στην ακμή

Σε κάθε δύσκολη στιγμή
πίσω γυρίζω την ψυχή
σε αναμνήσεις που γλυκά κρατούν
και χρώμα στην καρδία τροφοδοτούν

Ρομαντικές οι εποχές
συνάμα του χωριού οι ομορφιές
παρά τις δύσκολες στιγμές
γεμάτες πάντα οι ψυχές

μια παρέα όλοι μαζί
στο βήμα η τρέλα μας καλεί
βόλτες χωρίς σταματημό
ροκιά να παίζει ,καψούρα στο φτερό

Τα βράδια όλα μια γιορτή
στο μπάρμπα Κότσου το ουζερί
το ηλεκτρόφωνο να παίζει μουσική
με Καζαντζίδη τσιμπούσι και πιοτί

Αξέχαστα χρόνια δυνατά
πάντα δική μας η πρωτιά
ποδόσφαιρο, που η ιστορία δεν ξεχνά
το λένε τα όμορα χωριά

Κατόπιν το λεωφορείο της γραμμής
θάλασσα μπάνια αναψυχής
με χαβαλέ τραγούδι και χορό
πειράγματα και ατάκες στο σωρό

Τη να πρωτοθυμηθείς
τόμους θα γράψεις αν σκεφτείς
αρχείο ο Γιώργης που κρατεί
με σάτιρα τα εξιστορεί

Β. Τ 13-2-2010

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Επιστροφή στις ρίζες μας….


Τα ξαδέλφια Σπύρος Τσέλιος και ο Βασίλης Σοροβέλης , συναντήθηκαν στο χωριό μας την Μ. Εβδομάδα μετά από πολλά χρόνια. Η συνάντηση αυτή έφερε χαρές, γέλια, δάκρια και μνήμες από τα παλιά. Ήρθαν στο μυαλό τους θύμισες από το σχολείο, τη γειτονιά, τους συμμαθητές και από τα πρώτα χρόνια που έφυγαν από το χωριό και πήγαν στην Αθήνα κ.α. Εδώ στην φωτογραφία κάθονται στο καφενείο του χωριού πίνουν το καφεδάκι τους και τα λένε.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Εκστρατεία καθαριότητας στο Αγράμπελο ενόψει του Πάσχα






Εκστρατεία καθαριότητας στους δρόμους και στο Νεκροταφείο του χωριού μας έκανε συνεργείο του Δήμου Αστακού, σε συνεργασία με το πρόεδρο Τ.Σ Αγραμπέλου Ελευθέριο Μπαμπάνη, ενόψει της εορτής του Πάσχα, Το συνεργείο του Δήμου Αστακού ξεκίνησε να καθαρίσει τα σοκάκια που οδηγούν στην εκκλησία και στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Μεγάλη ήταν και η προσφορά του Κώστα Γ. Φέρρα ο οποίος με χορτοκοπτικό μηχάνημα βοήθησε και αυτός για το κόψιμο των χόρτων.

Εργασίες περίφραξης στο γήπεδο μπάσκετ Αγραμπέλου



Ο Δήμος Αστακού ξεκίνησε την Μ. Εβδομάδα και συγκεκριμένα την Μ. Πέμπτη εργασίες για την περίφραξη του γηπέδου μπάσκετ του χωριού μας . Έτσι είναι πλέον μια ορατή πραγματικότητα το γήπεδο μπάσκετ Αγραμπέλου. Βέβαια απομένουν ακόμη να γίνουν κάποια έργα για να ολοκληρωθεί όπως τοποθέτηση μπασκετών και τη διόρθωση του δαπέδου.. Το γήπεδο θα δώσει λύσεις κυρίως και διεξόδους στη νεολαία του χωριού μας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος ζήτησε ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων και τοπικών αρχών, για τη λήψη μέτρων εν’ όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.



Την έγκαιρη ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων και τοπικών αρχών, για τη λήψη σειράς προληπτικών μέτρων εν’ όψει της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου) ζήτησε σήμερα (Δευτέρα 12 Απριλίου 2010) ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, κατά την συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου.
Στην ομιλία του ο κ. Σώκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη καθαρισμού και φύλαξης των περιαστικών δασών και αλσυλίων ώστε να μην δημιουργηθούν σημεία επικύνδυνα εξ’ αιτίας της αδράνειας, γιατί όπως υπογράμμισε η εγκατάλειψη και η μη προστασία δασικών περιοχών είναι ο καλύτερος σύμμαχος των εμπρηστών.
Μάλιστα, όπως είπε, και φέτος με αποφάσεις του θα απαγορευθεί η είσοδος στα περιαστικά άλση κατά τις ημέρες και ώρες που θα είναι επικίνδυνες για την ανάφλεξη πυρκαγιών.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον Νομάρχη, στη καλύτερη δυνατή συνεργασία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αποφυγή εμπρησμών, κάτι που την περσινή χρονιά έγινε πραγματικότητα και δεν υπήρξαν πολλές και μεγάλες πυρκαγιές στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι ήδη έχουν προσληφθεί και είναι στις θέσεις τους οι εποχιακοί δασοπυροσβέστες, καθώς και το γεγονός, ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πράγμα που σημαίνει καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Αστυνομία κ.λ.π.) και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Σε ότι αφορά την αεροπροστασία ο κ. Σώκος επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί και μάλιστα με πιο σύγχρονα αεροπορικά πυροσβεστικά μέσα, μιας και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι, λόγω παλαιότητας, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ΓΚΡΟΥΜΑΝ και ΠΕΤΖΕΤΕΛ, μπορεί να αποσυρθούν.
Ειδική αναφορά έκαμε ο κ. Σώκος στο θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών.
«Θέλω να παρακαλέσω τους πολίτες να γίνουν όλοι εθελοντές στην προσπάθεια φύλαξης των δασών και της αποφυγής των πυρκαγιών. Πρέπει να απομονωθούν από τους ίδιους τους πολίτες εκείνοι, οι ελάχιστοι, που λειτουργούν ενάντια στη σημασία του δάσους που είναι πηγή ζωής για όλους. Αν ο πολίτης δεν βοηθήσει, κανένα μέσο, καμία υπηρεσία δεν είναι αρκετή. Έχω την πεποίθηση ότι και φέτος το αξιόλογο εθελοντικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μας θα βοηθήσει έτσι ώστε να έχουμε μια ήπια χρονιά με καλά αποτελέσματα και να περιορίσουμε τις πυρκαγιές στο νομό μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σώκος.

Αρχίζει από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ.


Από σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή, 14 Μαΐου, θα μπορούν 200.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών του Οργανισμού. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, μπορούν να επωφεληθούν από τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας για να κάνουν διακοπές σε όλη την Ελλάδα.
http://inagrinio.blogspot.com/

Το Forum Ανάπτυξης 2010 διοργανώνει Ημερίδα, στο Αγρίνιο, με θέμα «Ο Καλλικράτης στο Δυτικό Άξονα – Αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς σύνορα».


Το πολυσυνέδριο Forum Ανάπτυξης 2010 ξεκινά τις φετινές του εκδηλώσεις με την διοργάνωση της Ημερίδας Αιτωλοακαρνανίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο, την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 6.00 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (Παπαστράτου 53 & Σμύρνης), με θέμα «Ο Καλλικράτης στο Δυτικό Άξονα – Αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς σύνορα».
Στην επιλογή του φετινού θέματος των Hμερίδων του Forum Ανάπτυξης, ελήφθη υπόψη η τρέχουσα επικαιρότητα που δημιούργησε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Παράλληλα όμως αποτελεί και συνέχεια των πολύχρονων πρωτοβουλιών του Forum Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση κοινών αναπτυξιακών στόχων και την επίτευξη συνεργασιών στη Δυτική Ελλάδα, πάνω σε θέματα διαπεριφερειακού ενδιαφέροντος.
Εισηγητές στην ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας του Forum Ανάπτυξης 2010 θα είναι οι κ.κ.: Τάσος Αποστολόπουλος, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Δημήτρης Σταμάτης, Βουλευτής Αιτ/νίας, Τομεάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης ΝΔ, Κωνσταντίνος Αντζουλάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Γεώργιος Καραμπάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση στα πλαίσια των παρεμβάσεων που θα κάνουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Νίκος Κανής, Εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Μαχητής».
Την διοργάνωση της Ημερίδας Αιτωλοακαρνανίας του Forum Ανάπτυξης 2010, έχει η «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΕ» και η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
Κεντρικός χορηγός της Ημερίδας είναι ο ΟΤΕ, ενώ χορηγοί είναι οι εταιρείες ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., ΕΣΠΑ-Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ΠΔE και η ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ. Xορηγός επικοινωνίας είναι ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΧΕΛΩΟΣ TV.
Οι εργασίες της Ημερίδας θα μεταδοθούν ζωντανά στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ http://www.forumanaptixis.gr/, με την τεχνική υποστήριξη που θα παρέχει η εταιρεία διαδικτυακών εφαρμογών Uin.gr, μια καινοτομία που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πολυσυνέδριο της Πάτρας το Νοέμβριο του 2009.
Να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες των εκπροσώπων φορέων και όσων ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Ημερίδας Αιτωλοακαρνανίας από την Αχαΐα, οι διοργανωτές σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο PELOPONNES TRAVEL διαθέτουν λεωφορείο που θα αναχωρήσει την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 4:00 μ.μ. από το πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α’. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2610-240720, κα. Βέρρα.
http://xiromeronews.blogspot.com/

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Την Πέμπτη σε λειτουργία ο νέος σταθμός του ΚΤΕΛ στο Αγρίνιο.


Ο νέος υπερσύγχρονος σταθμός της ΚΤΕΛ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Α.Ε. στην πόλη του Αγρινίου τίθεται σε λειτουργία στις 15-4-2010 ημέρα Πέμπτη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8-5-2010 ημέρα Σάββατο και ώρα 12.00 και προσκαλείται όλο το κοινό να παραστεί.Ο νέος σταθμός του ΚΤΕΛ βρίσκεται στο 1ο χλμ. της Ε.Ο. Αγρινίου-Αντιρρίου καιείναι ένα στολίδι για την πόλη του Αγρινίου. Περιλαμβάνει χώρο αναμονής επιβατών, μηχανήματα ΑΤΜ, διαφημιστικές γιγαντοοθόνες, καφετέρια (με χώρο για καπνίζοντες και μη) , μίνι μάρκετ, εστιατόριο, τουριστικό γραφείο, γραφεία 500 τ.μ. όπου στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες της εταιρείας μας , αίθουσα 400 τ.μ. στο β΄όροφο πολλαπλών χρήσεων , κατάστημα 100 τ.μ. μη υγειονομικού ενδιαφέροντος, στεγασμένος χώρος για φορτοεκφόρτωση 10 λεωφορείων ταυτόχρονα, χώρος για αναμονή 10 εφεδρικών λεωφορείων , στεγασμένο πάρκινγκ ΙΧ. Αυτοκινήτων 50 θέσεων, υπαίθριο πάρκινγκ ΙΧ. αυτοκινήτων 70 θέσεων , αφετηρία αστικών λεωφορείων, μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία Οδηγήτρια το οποίο θα γιορτάζει την 2η Κυριακή του Οκτωβρίου και χώρος πρασίνου περίπου τριών στρεμμάτων. (efpoliteia)
http://thermo-greece.blogspot.com

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Mε λαμπρότητα η εορταστική εκδήλωση, στο ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Δευτέρας, στην Κατούνα.




















Σε κλίμα πανηγυρικό γιορτάστηκε τη Δευτέρα του Πάσχα, η παναγία Αγία Δευτέρα στην Κατούνα, από τον πολιτιστικό Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας.
Με αναστάσιμη θεία λειτουργία, με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της μονής, με κατάθεση στεφάνων, με ομιλίες, με αναπαράσταση δρώμενου, με δημοτικούς χορούς και τραγούδια από το χορευτικό συγκρότημα Λεπενούς «ο Κατσαντώνης», οι οποίοι ντυμένοι στις παραδοσιακές φορεσιές διατράνωσαν την υπερηφάνεια τους για τους ήρωες προγόνους μας και την αγάπη τους για τον τόπο μας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με αναστάσιμη θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, στο ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Δευτέρας και αμέσως μετά ψάλθηκε τρισάγιο καθώς και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών ηρώων στο Ηρώο της μονής.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Κουτιβής, μετά την κατάθεση στεφάνων, αναφέρθηκε στην ιστορική αξία της μονής της Αγίας Δευτέρας και παρέδωσε στον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, το βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε “Μνημεία Ξηρομέρου: Παναγία «η Αγία Δευτέρα» Κατούνας”.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε Προσκλητήριο Νεκρών που εκφωνήθηκε από την π. πρόεδρο του Συλλόγου Σοφία Μαγκλάρα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ξηρομερίτικης εταιρείας λόγου και τέχνης Μπάμπης Τσελεπής, ο οποίος αναφέρθηκε στη πολυκύμαντη ιστορία της μονής που αποτελεί το λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, εθνικοθρησκευτικό προσκύνημα πρώτου μεγέθους, αφού από εδώ κήρυξε ο Αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας Γεωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης την επανάσταση των Ξηρομεριτών κατά των τούρκων. Τόνισε μάλιστα ότι η Αγία Δευτέρα, σε αυτό εδώ το κομμάτι γης, που είναι γεμάτο με ιστορία, ήταν η πρωταγωνίστρια στο μεγάλο Ξεσηκωμό για την απελευθέρωση, προσέφερε πολλά στον αγώνα και δίκαια αποτελεί σύμβολο ιερό και κιβωτό όλων των Ξηρομεριτών.
Ακολούθησε η αναπαράσταση δρώμενου ο θάνατος του Κώστα Λεπενιώτη (αδελφός του Κατσαντώνη) και Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από το χορευτικό συγκρότημα Λεπενούς «ο Κατσαντώνης».
Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι διατίθονταν στο κοινό το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε: “Μνημεία Ξηρομέρου: Παναγία «η Αγία Δευτέρα» Κατούνας”, του συγγραφέα Βαγγέλη Κουτιβή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Τριάντης, οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κώστας Καραγκούνης, ο Δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Στάικος, ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Μεδεώνος Χρήστος Νάκος, ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου Γεώργιος Γρίνος, ο Γεν. Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, ο δημοτικός σύμβουλος Μεδεώνος Απόστολος Κατσίκας,o εκδότης της εφημερίδας «Ακαρνανία» Σπύρος Μπαράκος, οι αρχές του τόπου και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.
Πηγή :http://xiromeronews.blogspot.com/

Λαογραφικό Μουσείο Αγραμπέλου

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Το μικρό ιστορικό κουρείο του Θωμά Λαϊνά στον Πρόδρομο Ξηρομέρου.





Εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί στο χωριό Πρόδρομος Ξηρομέρου κουρείο που ίδρυσε ο Θωμάς Λαϊνάς. Το κουρείο που είναι στο κέντρο του χωριού, λειτουργεί τα σαββατοκύριακα και ίσως θα μπορούσε τηρουμένων των αναλογιών να θεωρηθεί ιστορικό, αφού από εδώ ξεκίνησε ο Θωμάς Λαινάς, όπου απέκτησε γνώσεις αλλά κυρίως σημαντική εμπειρία.
Όλα ξεκίνησαν από αυτό το µικρό µαγαζί, 10 τετραγωνικών µέτρων και µε σύµµαχο τη νεανική ορµή και την αισιοδοξία αλλά και την αγάπη του στη κομμωτική τέχνη, ο θωμάς ρίσκαρε και άνοιξε και διατηρεί δυο νέα σύγχρονα κομμωτήρια πρώτα στον Αστακό όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει το πρώτο στην αγορά της πόλης και μετά στην Αθήνα, στην οδό Κόνωνος 42-44 στο Παγκράτι.
Στα λίγα χρόνια που ασχολείται με την κομμωτική ο Θωμάς δεν σταμάτησε να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις της τέχνης αλλά και για τις διεθνείς καλλιτεχνικές τάσεις.
Στα κομμωτήρια που διατηρεί αναλαμβάνει βαφή, κούρεμα, περμανάντ, ανταύγειες, χτένισμα, μακιγιάζ και γάμους (σε επίσκεψη κατ οίκον). Στη διάρκεια της λειτουργίας των κομμωτηρίων έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία την επιμέλεια των μαλλιών πολλών μελλόνυμφων κοριτσιών.

Kυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Το Στρογγυλοβούνι»


Η πολιτιστική εφημερίδα «Το Στρογγυλοβούνι» ξεκίνησε το ταξίδι της!!
Όμορφη, ιδιαίτερα καλαίσθητη, έγχρωμη έκδοση με ύλη 8 σελίδων κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας «Το Στρογγυλοβούνι» που εκδίδει ο πολιτιστικός σύλλογος Στρογγυλοβουνιωτών «Το ψηλοβράχι».
Η έκδοση της εφημερίδας είναι η πρώτη που κυκλοφορεί και το σχήμα, οι έγχρωμες εικόνες και το μέγεθος την κάνουν ευανάγνωστη και ευχάριστη στον αναγνώστη. Στην πολύ φροντισμένη εφημερίδα και στη στήλη «μεταξύ μας» η πρόεδρος Πηγή Χαντζή, γράφει: « Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση κυκλοφορούμε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας, «Το Στρογγυλοβούνι» όνειρο αρκετών ετών. «Ήταν ένα όνειρο που τελικά έγινε πραγματικότητα». Η εφημερίδα φιλοδοξεί να μπει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, να μεταφέρει παντού εκτός από τα νέα του χωριού μας, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, την ελπίδα για την ουσιαστική ανάπτυξη του χωριού μας. Απευθυνόμαστε σε όλους όσους νιώθουν δεμένοι με το Στρογγυλοβούνι και τους ανθρώπους του και δεν θέλουν αυτή η σχέση να πεθάνει και σε κείνους που έχουν την διάθεση ή την επιθυμία να το γνωρίσουν».
Στις 8 σελίδες της εφημερίδας, οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν θέματα που αφορούν τη δράση του νεοσύστατου πολιτιστικού Συλλόγου και νέα του χωριού τους. Επισημαίνουμε στην πρώτη σελίδα: την δημιουργία πολιτιστικού Συλλόγου, για να διαφυλάξουν την παρακαταθήκη που κληρονόμησαν σε αυτούς οι προπάτορές τους και να στοχεύσουν στη διάσωση και την ανάδειξη των στοιχείων της κληρονομιάς και του πολιτισμού τους, οι Στρογγυλοβουνιώτες μέσα από παλιές φωτογραφίες, τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας του χωριού τους που έφερε στο φως ο Αλέξανδρος Σάββας, τη συνεστίαση του Συλλόγου στο κέντρο «Πιπέρι»,
και ακόμη στις επόμενες σελίδες: τη στήλη «όσα φέρνει το ψηλοβράχι», είπαν για την εφημερίδα, για τη βλάχικη φορεσιά, πολιτιστικά και όχι μόνο, κ.α.
Όποιος φίλος θέλει να γραφτεί συνδρομητής, ας επικοινωνήσει με την Πρόεδρο του Συλλόγου: Χαντζή Πηγή, Αριστοτέλους 22, 15561, Χολαργός. Τηλ: 210-651800, 6933/325941 ή με τη διευθύντρια Σύνταξης: Μαργώνη Ευγενία, Ακροπόλεως 20, 14235, Νέα Ιωνία, τηλ: 210-2759411, 6944/427477.
Να ευχηθούμε στην νέα εφημερίδα να είναι καλοτάξιδη…

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Βράδυ στο Αγράμπελο

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος το Άγιο Πάσχα στο χωριό μας.



































Με σύμμαχο τον καλό καιρό και η αγάπη μας για το Αγράμπελο πάλι και φέτος πολλοί Αγραμπελιώτες ήλθαν στο χωριό και γέμισαν ξανά τα γραφικά δρομάκια και τα δυο καφενεία του χωριού μας. Η ατμόσφαιρα σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν μοναδική, με κορυφαίες στιγμές την περιφορά του Επιτάφιου και την Ανάσταση. Την εβδομάδα των Παθών ολόκληρο το χωριό με κατάνυξη παρακολούθησε τα θεία πάθη .Το πρωινό της Μεγάλης Παρασκευής τα κορίτσια του χωριού μας στόλισαν τον Επιτάφιο με πολλά λουλούδια. Το βράδυ η περιφορά πέρασε γύρω από την εκκλησία μας και όλοι μας προσκυνήσαμε. Το βράδυ της Ανάστασης οι πιστοί κρατώντας λαμπάδες πρόσμεναν το Άγιο Φως και με το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» από τα χείλη του παπά-Φώτη, αγκαλιάστηκαν και μοίραζαν ευχές. Η Κυριακή ήταν μία μέρα χαράς και γιορτής. Σε όλα τα σπίτια άκουγες χαρούμενες παιδικές φωνές και η μύτη σου έσπαγε από τα ψητά και τα άλλα φαγητά που όλοι ετοίμαζαν.