Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Mε λαμπρότητα η εορταστική εκδήλωση, στο ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Δευτέρας, στην Κατούνα.




















Σε κλίμα πανηγυρικό γιορτάστηκε τη Δευτέρα του Πάσχα, η παναγία Αγία Δευτέρα στην Κατούνα, από τον πολιτιστικό Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας.
Με αναστάσιμη θεία λειτουργία, με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της μονής, με κατάθεση στεφάνων, με ομιλίες, με αναπαράσταση δρώμενου, με δημοτικούς χορούς και τραγούδια από το χορευτικό συγκρότημα Λεπενούς «ο Κατσαντώνης», οι οποίοι ντυμένοι στις παραδοσιακές φορεσιές διατράνωσαν την υπερηφάνεια τους για τους ήρωες προγόνους μας και την αγάπη τους για τον τόπο μας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με αναστάσιμη θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, στο ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Δευτέρας και αμέσως μετά ψάλθηκε τρισάγιο καθώς και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών ηρώων στο Ηρώο της μονής.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Κουτιβής, μετά την κατάθεση στεφάνων, αναφέρθηκε στην ιστορική αξία της μονής της Αγίας Δευτέρας και παρέδωσε στον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, το βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε “Μνημεία Ξηρομέρου: Παναγία «η Αγία Δευτέρα» Κατούνας”.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε Προσκλητήριο Νεκρών που εκφωνήθηκε από την π. πρόεδρο του Συλλόγου Σοφία Μαγκλάρα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ξηρομερίτικης εταιρείας λόγου και τέχνης Μπάμπης Τσελεπής, ο οποίος αναφέρθηκε στη πολυκύμαντη ιστορία της μονής που αποτελεί το λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, εθνικοθρησκευτικό προσκύνημα πρώτου μεγέθους, αφού από εδώ κήρυξε ο Αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας Γεωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης την επανάσταση των Ξηρομεριτών κατά των τούρκων. Τόνισε μάλιστα ότι η Αγία Δευτέρα, σε αυτό εδώ το κομμάτι γης, που είναι γεμάτο με ιστορία, ήταν η πρωταγωνίστρια στο μεγάλο Ξεσηκωμό για την απελευθέρωση, προσέφερε πολλά στον αγώνα και δίκαια αποτελεί σύμβολο ιερό και κιβωτό όλων των Ξηρομεριτών.
Ακολούθησε η αναπαράσταση δρώμενου ο θάνατος του Κώστα Λεπενιώτη (αδελφός του Κατσαντώνη) και Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από το χορευτικό συγκρότημα Λεπενούς «ο Κατσαντώνης».
Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι διατίθονταν στο κοινό το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε: “Μνημεία Ξηρομέρου: Παναγία «η Αγία Δευτέρα» Κατούνας”, του συγγραφέα Βαγγέλη Κουτιβή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Τριάντης, οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κώστας Καραγκούνης, ο Δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Στάικος, ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Μεδεώνος Χρήστος Νάκος, ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου Γεώργιος Γρίνος, ο Γεν. Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, ο δημοτικός σύμβουλος Μεδεώνος Απόστολος Κατσίκας,o εκδότης της εφημερίδας «Ακαρνανία» Σπύρος Μπαράκος, οι αρχές του τόπου και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.
Πηγή :http://xiromeronews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: