Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Την ίδρυση λαογραφικού Μουσείου δρομολογεί ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα».


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων "Τα Κόροντα” στη συνεδρίασή του στις 3/2/1010 αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου, στη Χρυσοβίτσα (Δ.Δ. Αστακού). Έγινε αποδεκτή η προσφορά των αδελφών Παπαζώη, την οποία μετέφερε στο Συμβούλιο ο Επαμεινώνδας Αν. Παπαζώης, να στεγαστεί αυτό δωρεάν για δέκα (10) χρόνια στο ιστορικό μαγαζί των αδελφών Παπαζώη, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.
Τα επόμενα βήματα του συλλόγου θα είναι η σύνταξη κι η υπογραφή καταστατικού, οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στο παραπάνω ακίνητο που πρόκειται να στεγαστεί, και το ξεκίνημα της μεγάλης προσπάθειας για την συγκέντρωση των εκθεμάτων του μουσείου. Σκοπός του Λαογραφικού Μουσείου, σύμφωνα με το καταστατικό του θα είναι: Η βελτίωση του Πολιτιστικού και Πνευματικού επιπέδου των δημοτών. Η διοργάνωση κι υποβοήθηση της έρευνας και μελέτης της τοπικής ιστορίας, της παράδοσης, της λαογραφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, η διαφύλαξη αυτών και η παρουσίασή τους στους επισκέπτες του Μουσείου και συγκεκριμένα επιδίωξή μας είναι να συγκεντρώσουμε στο Λαογραφικό Μουσείο κάθε τι που θα μιλάει για τη ζωή, την ιστορία και τη λαογραφία των κατοίκων του Δήμου μας και του τόπου μας γενικά, με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία καθώς και ιστορικά μνημεία.
Για να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη και την παράδοση και μαζί την αγάπη για τον τόπο και τις ρίζες μας, θα το επισκέπτονται κάποτε παιδιά των παιδιών μας και θα γνωρίζουν εκεί μια περασμένη ζωή πολύ διαφορετική από τη δική μας σήμερα. Η λέξη λαογραφικό σημαίνει πως τα εκθέματά του είναι δημιουργήματα του λαού, των απλών ανθρώπων κι είναι ότι χρειάζονταν στη ζωή τους στο σπίτι, στα χωράφια, στη στάνη, στις χαρές και στις λύπες, στα πανηγύρια και στους γάμους, ότι χρειάζονταν από τη γέννηση ως το θάνατο για ν’ αναθρέψουν τη μεγάλη τους φαμιλιά, να δημιουργήσουν και να χαρούν.
Εκεί όσοι το επισκέπτονται θα βλέπουν πως οι γυναίκες με τα λανάρια, τη ρόκα, το αδράχτι και τον αργαλειό μεταμόρφωναν τα πουκάρια το μαλλί σε αριστουργήματα υφαντά: τις μαντανίες, τ’ απλάδια, τις βελέντζες, τα χειράμια, τις στρώσες, τις πάντες και τα δίμιτα. Θα βλέπουν εκεί όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την καπνοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία όπως: τη βαρέλα, το καδί, το ασκί, την αγκλίτσα, την καρδάρα, την κάπα, το σαμάρι, τη σαρμανίτσα κι εκατοντάδες άλλα πράγματα, θα μάθουν για τη σημασία τους στη ζωή τότε και θα μάθουν ακόμα ότι όλα τα έφκιασαν μόνοι τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ξεκινήσει τη προσπάθεια συγκέντρωσης των αντικειμένων-εκθεμάτων το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα διοργανώσει στο χωριό. Σε κάθε αντικείμενο, που θα παραδίνεται, θα σημειώνεται πάνω το όνομα εκείνου που το προσφέρει. Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα αξιόλογο μουσείο. Χρειαζόμαστε να το πάρουμε ζεστά και να βοηθήσουμε όλοι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Πηγή: http://takoronta.ucoz.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: