Σελίδες
▼
Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στο λαϊκό ποιητή Ρεντίφη στον Πρόδρομο.
Κυριακή , 8 Αυγούστου: Πρόδρομος Ξηρομέρου
Παρουσίαση Βιβλίου του Άρη Μπιτσώρη:
«ΡΕΝΤΙΦΗΣ ο λαϊκός ποιητής του Ξηρομέρου»
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
-Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Γραμματέας Πανεπιστημίου Αθηνών
-Πάνος Λαζαρόπουλος, Λογοτέχνης-Συγγραφέας
-Μαρία Αγγέλη, Φιλόλογος
Εισαγωγή: Μπάμπης Τσελεπής, Πρόεδρος ΞΕ.ΛΟ.Τ.
Συντονισμός: Άρης Μπιτσώρης, Συγγραφέας
Θεατρική παράσταση:
«Στην εποχή του Πάγκαλου-Οίκος ..αντοχής» στηριγμένη σε πρωτογενή δημιουργία του Κώστα Βασιλείου ή Ρεντίφη. Σενάριο: Α. Μπιτσώρης και Η. Κουτσονικόλας. Σκηνοθεσία:Αθηνά Μπέτση.
Από την θεατρική ομάδα Φυτειών.
Ώρα προσέλευσης 20:30 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη
Διοργάνωση:
Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και τέχνης
Με τη στήριξη :
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας
Τρίτη 27 Ιουλίου 2010
Δρομολογήθηκε πούλμαν για μπάνια από Αγράμπελο στον Αστακό.
Ξεκίνησε για δεύτερη χρονιά η συγκοινωνία στο Αγράμπελο, με τη συνεργασία του Δήμου Αστακού, και με το ΚΤΕΛ. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, για την οποία οι Αγραμπελιώτες θα έχουμε την ευκαιρία από 26-7-2010 έως και τέλος Αυγούστου να κινηθούμε στον ίδιο μας τον Δήμο, προκειμένου να κάνουμε το μπάνιο στη θάλασσα, και να ψωνίσουμε τα είδη πρώτης ανάγκης.
Συνεπώς έχουμε έναν λόγο επιπλέον για να αισθανόμαστε ικανοποίηση που επιτέλους το Αγράμπελο αποκτά ένα μέσο μαζικής μεταφοράς. Ο Σύλλογος Αγραμπελιωτών αφού ευχαριστήσει το Δήμο Αστακού για την έναρξη της συγκοινωνίας ζητά να συνεχισθεί μόνιμα η δρομολόγηση λεωφορείου του ΚΤΕΛ από το Αγράμπελο, τουλάχιστον προς την έδρα του Δήμου, τον Αστακό.
Τρίτη 20 Ιουλίου 2010
Γιορτάζει ο Προφήτης Ηλίας στη Χρυσοβίτσα
Σήμερα 20 Ιουλίου γιορτάζει το Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στη Χρυσοβίτσα. Θα λειτουργήσει ο Πάτερ Φώτιος Χατζής και καλεί όλους τους πιστούς της περιοχής να παρευρεθούν. Το Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία είναι στη τοποθεσία «Καρούσου Πηγάδι» ο δρόμος είναι χωμάτινος, αλλά προσβάσιμος για τα αυτοκίνητα. Η διαμόρφωση του περίβολου χώρου στο μοναστήρι και η διάνοιξη του δρόμου είναι δωρεά του
Κώστα Γ. Σάββα. Όσοι πιστοί προσέλθετε…
Έγινε η πλακόστρωση στα σκαλοπάτια του Λαογραφικού Μουσείου προσφορα της Λίτσας Μπαμπάνη.
Τελείωσε το έργο της Πλακόστρωσης στα σκαλοπάτια του Λαογραφικού Μουσείου και έτσι το κτήριο απέκτησε ομορφιά και λάμψη. Τοποθετήθηκαν ειδικές πλάκες που ταιριάσουν με τη αισθητική του κτηρίου και ήταν προσφορά του Παπαγιαννόπουλο Κώστα. Όλες οι εργασίες πλακόστρωσης ήταν δωρεά της Λίτσας Μπαμπανης στη μνήμη του αείμνηστου συζύγο της Σωτήρη Μπαμπάνη. Με το έργο αυτό αναδεικνύετε το Μουσείο μας το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ο Σύλλογος ευχάριστη θερμά την Λίτσα Μπαμπάνη και τον Κώστα Παπαγιανόπουλο και η χάρη των Αγίων Ταξιαρχών να είναι πάντα κοντά τους.
Διάνοιξη του δρόμου από το Αγράμπελο προς τον κάμπο.
Τελείωσαν οι εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου από το χωριό μας προς το κάμπο από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας η οποία διέθεσε και τα μηχανήματα. Έτσι ο δρόμος έπαψε πια να είναι επικίνδυνος, οι στροφές είναι ορατές, είναι βατός και θα φέρει στο χωριό μας την ανάπτυξη και τη πρόοδο.
Ο Πρόεδρος του χωριού μας Μπαμπάνης Ελευθέριος, μόλις τέλειωσαν οι εργασίες διαπλάτυνσης των στροφών, έστειλε ευχαριστήρια επιστολή με την οποία ευχαριστεί το Νομάρχη Θύμιο Σώκο, εκ μέρους όλων των κατοίκων, για το έργο.
Η επιστολή έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ
Νομαρχία Αιτ/νιας
Υποψιν Κου Νομάρχη
Κου Σωκου Ευθυμίου & Συνεργάτες
Αστακός 16-07-2010
Σας ενημερώνω ότι οι εργασίες για την διαπλάτυνση των στροφών από την είσοδο της Κοινότητας ως τα κτήματα μας (9 στροφές) έγινε καλώς.
Θέλω να σας εκφράσω και να σας μεταφέρω από έμενα τον ίδιο, του τοπικού συμβουλίου αλλά και όλου του χωριού τις θερμές ευχαριστίες μας για την άμεση ανταπόκριση σας και την λύση στο μείζων πρόβλημα των στροφών.
Πρόεδρος Δ.Δ Αγραμπέλου
Μπαμπάνης Ελευθέριος
Συνεχίζονται οι εργασίες και ασφαλτοστρώνεται ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου από Αγράμπελο προς Πηγάδια.
Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010
Ο Σύλλογος Στρογγυλοβουνιωτών απέκτησε ιστοσελίδα: www.strogilovouni.gr.
Στο διαδίκτυο είναι εδώ και λίγες μέρες η ιστοσελίδα του Συλλόγου Στρογγυλοβουνιωτών. Ο Σύλλογος εκτός από τα πολιτιστικά δρώμενα που συμμετέχει ενεργά τον τελευταίο καιρό, πρωταγωνιστεί τώρα και στο internet στη διεύθυνση: www.strogilovouni.gr/. Η ιστοσελίδα του συλλόγου πλέον είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας τόσο με τα μέλη όσο και με το ευρύ κοινό. Είναι ένας ακόμη τρόπος παρουσίασης του έργου του συλλόγου και της συλλογικής προσπάθειας όλων των μελών και φίλων. Έχει σαν σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στον κάθε επισκέπτη του να γνωρίσει την ιστορία του χωριού Στρογγυλοβούνι (Δ.Δ. Αστακού) και να ενημερώνεται για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Είναι ίσως το χρησιμότερο εργαλείο για την δημοσιοποίηση του συλλόγου και την εύκολη πρόσβαση των ενδιαφερομένων.
Για άλλη μια φορά ο Σύλλογος, ευχαριστεί ιδιαίτερα για την δημιουργία της ιστοσελίδας, τον Νίκο Π. Ράπτη που με την πολύτιμη βοήθειά του, ένας βασικός στόχος του συλλόγου επιτεύχθηκε.
Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010
Τσέλιος Γιάννης: Υπευθυνότητα και πείρα στο αλουμίνιο.
Επωνυμία Επιχείρησης: TSELIOS-DOORS
Ιδιοκτήτης: Τσέλιος Ιωάννης
Δραστηριότητα: Κατασκευή, τοποθέτηση
κουφωμάτων αλουμινίου, πόρτες Ασφαλείας, θωρακισμένες πόρτες, κάγκελα.
Διεύθυνση: Πλούτωνος 3, Αιγάλεω.
Τηλέφωνο: 210-3414065, 6932338863.
Η δική του επιχείρηση
Από το έτος 2005 με την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία, αποφάσισε να ρισκάρει και άνοιξε το δικό του μαγαζί μαζί με τα παιδιά του στην περιοχή Αιγάλεω, κάνοντας την μεγάλη στροφή στη πορεία του και όπως αποδεικνύεται, το εγχείρημά του πέτυχε, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο τολμών νικά. Ο Γιάννης Τσέλιος κατάφερε να αποδείξει πως το αλουμίνιο είναι ο καλύτερος, ομορφότερος και φυσικά ο πιο οικονομικός τρόπος να το βάζεις στο σπίτι σου. Ο στόχος του να πιάσει το μαγαζί του επιτεύχθηκε χάρη στην υπευθυνότητα, την ειλικρίνεια και την υπομονή που ο Γιάννης έδειξε. Στην επιχείρηση απασχολούνται και τα δυο παιδιά του ο Οδυσσέας και ο Νώντας οι οποίοι βαδίζουν στα χνάρια του πατέρα τους. Είναι πολύ καλοί τεχνίτες για την τοποθέτηση των αλουμινίων και την επισκευή τους, όπου και όταν απαιτείται και έχουν αρωγό στην προσπάθειά τους αυτή την πολύχρονη πείρα του πατέρα τους. Τα προϊόντα της επιχείρησης «TSELIOS DOORS» αφορούν τις οικοδομές, τα σπίτια και όσους επιθυμούν είτε να τοποθετήσουν για πρώτη φορά είτε να αντικαταστήσουν παλαιά κουφώματα στο σπίτι τους, πόρτες ασφαλείας, ρολά, σήτες..
Ο Γιάννης Τσέλιος και η οικογένεια του επισκέπτεται πολύ συχνά το Αγράμπελο, διατηρεί δεσμούς με όλους τους συγχωριανούς και είναι ένθερμος συμπαραστάτης του συλλόγου
Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
ΚΑΡΑΜΟΥΖΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΤΑΚΟΥ
Η θεατρική ομάδα του Καραμούζειου Γυμνάσιου Αστακού έκανε την εμφάνιση της το 1999 στα πολιτιστικά δρώμενα του Αστακού, αλλά και στης ευρύτερης περιοχής από κάποιους εκπ/κούς που είχαν ζήλο και μεράκι. Πίστευαν ότι το σχολικό θέατρο μορφώνει, προβληματίζει, καλλιεργεί συνειδήσεις, διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Είναι το ύψιστο μάθημα προσωπικής ελευθερίας για τα παιδιά μας και σαν εκπ/κοί πιστεύουμε ότι το σχολείο πρέπει πέρα από τη μετάδοση γνώσεων, να καθοδηγεί τους μαθητές σε δημιουργικές δραστηριότητες. Συμπληρώνονται φέτος 11 χρόνια διαρκούς παρουσίας και ευδόκιμης δράσης της θεατρικής ομάδας του σχολείο μας. Όλο αυτό διάστημα δεκάδες μαθητές γνώρισαν σπουδαία θεατρικά έργα, έδωσαν διέξοδο στην δημιουργική τους διάθεση, διακρίθηκαν αλλά πρωτίστως οικοδόμησαν ευαίσθητους χαραχτήρες, μέσα από μια κορυφαία έκφραση του πολιτισμού, όπως είναι η θεατρική τέχνη. Φέτος είχαμε την χαρά να δούμε δυο παραστάσεις αυτής της λαμπρής ομάδας. Στις 25 και 26 Ιουνίου η μικρή μας πόλη του θόρντον Ουάιλντερ και μια εβδομάδα αργότερα του Ερρίκου φον Κλάιστ. Η σχολική κοινότητα, έτσι όπως εκφράζετε από τον διευθυντή του Καραμούζιου γυμνασίου Αστακού κ. Γιάννη Μπουραντά, τον υπεύθυνο της διδασκαλίας παράστασης σκηνικής καθοδήγησης και μουσικής επιμέλειας κ. Λάμπρο Πιτσούλια, τους εκπαιδευτικούς κ. Κωνσταντίνα βάλαρη, κ. Ζαφείρη Νιφόρο και τους μαθητές ,δικαιούνται εκτίμησης και έπαινο, γιατί δημιουργεί την θαλπωρή που χρειάζονται οι ψυχές των παιδιών.
Σήμερα μπορούμε να πούμε ανεπιφύλακτα ότι νιώθουμε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που σαν σχολειό προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να οδηγήσουμε τα παιδιά μας στη σωστή κατεύθυνση. Πάνω απ όλα όμως αισθανόμαστε περήφανοι για τα τα παιδιά της θεατρικής μας ομάδας τα οποία, σε εποχές κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά και κρίσης αξιών μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Σε εποχές που η διαφθορά έχει υποκαταστήσει βάναυσα την δημοκρατία και τους θεσμούς, οι καθαρόαιμοι αυτοί ερασιτέχνες που κρατάνε αναμμένη την φλόγα της ουτοπίας, μας θυμίζουν πως υπάρχει ποίηση, ζωή, αγάπη, πως υπάρχει ελπίδα. Χωρίς αυτά τα παιδιά πιστεύω ότι θα ήμαστε πιο φτωχοί, πιο ανασφαλής, πιο ανίσχυροι. Γι αυτό τους οφείλουμε την αγάπη μας, την στήριξη μας, τον σεβασμό μας. Πρέπει να τα βοηθάμε και να τα εμπιστευόμαστε. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο κόσμο.
ο Δ\ντης
Γιάννης Μπουραντάς
ΚΑΡΑΜΟΥΖΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΤΑΚΟΥ
Λίγα λόγια για τα έργα
Η μικρή μας πόλη
Το έργο αναφέρεται σε μια Αμερικανική κωμόπολη στις αρχές του 20 αιώνα όπου οι χαρές και οι λύπες, όπως το σχολείο, οι φιλίες, ο έρωτας ο γάμος αλλά και ο θάνατος δίνονται ποιοτικά με λεπτό χιούμορ και πολλή ευαισθησία. Μια αίσθηση πίκρας για τις στιγμές που περνούν και χάνονται συγγραφέας μας λέει όταν γεννιέται ένα παιδί, είναι μια προσπάθεια της φύσης να δημιουργήσει ένα τέλειο ανθρώπινο πλάσμα. Αυτή η καθημερινή ανθρώπινη ζωή η τόσο όμορφη αλλά και τόσο τραγική, αφού στον κύκλο της πορείας της έχει να συναντήσει οριακούς σταθμούς (Γέννηση Έρωτας Θάνατος ), καθορίζει την πλεύση του έργου και στιγματίζει την ταυτότητά του.
Η σπασμένη στάμνα
Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του έργου υπήρξε ένα φιλικό στοίχημα ανάμεσα στον συγγραφέα και τους δύο φίλους του. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των τριών φίλων στο δωμάτιο του ενός, η προσοχή συγκεντρώθηκε σε μια χαλκογραφία, που ήταν κρεμασμένη στον τοίχο και παρουσίαζε ένα συνωστισμό ανθρώπων μπροστά στη δικαστική έδρα ενώ αφορμή της δικαστικής διαμάχης έμοιαζε να είναι ένα σπασμένο κανάτι. Οι τρεις φίλοι συμφώνησαν να γράψουν ο καθένας τους τη δική του εκδοχή της ιστορίας που παρουσίαζε η χαλκογραφία κι έτσι πρόεκυψε η κωμωδία του Κλάιστ η σπασμένη στάμνα το έργο κυκλοφόρησε το 1811. Ένα έργο που διατηρεί και σήμερα όλη τη δροσιά της κωμωδίας με τους ολοκληρωμένους τύπους, την οξύτητα της παρατήρησης, τη λιτότητα του διαλόγου και το ανάλαφρο χιούμορ.
Διδασκαλία παρουσίασης- Σκηνική καθοδήγηση- Μουσική επιμέλεια :
Λάμπρος Πιτσούλιας Φιλόλογος
Σχέδιο- κατασκευή σκηνικου: Βάσια τεγα
Κουστούμια : Αρετή Γριτσίπη
Οργανωση παραγωγής: Γιάννης Μπουραντάς
Δ/ντής του Γυμνασίου Αστακού
1ο βραβείο στη Θεατρική ομάδα του Καραμούζειου Γυμνάσιου Αστακού.
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου Στέλιος Τσιτσιμελής και η Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλ/νίας απονέμει το 1ο βραβείο στη Θεατρική ομάδα του Καραμούζειου Γυμνάσιου Αστακού για τη διάκριση της στο 1ο Μαθητικό φεστιβάλ θεάτρου, που πραγματοποιήθηκε από 13 έως 25 Απριλίου 2010στο Δημοτικό θέατρο Αγρινίου
Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
Αδιαφορία! Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς τάφους στη Παλαιομάνινα βρίσκεται σκεπασμένος από δέντρα, θάμνους και χορτάρια!
Είναι μελαγχολική η διαπίστωση ότι το εντυπωσιακό αυτό αρχαίο μνημείο της περιοχής του χωριού Παλαιομάνινα (ήρθε στο φως το 1965, έχει διάμετρο 11,20 μέτρων) βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας από το πρώτη ημέρα λειτουργίας της μέχρι και πρόσφατα και τα εκτενή δημοσιεύματα σε βιβλία των συγγραφέων Παναγιώτη Β. Ζώγα (κυρίως) και Δημήτρη Λ. Στεργίου (δευτερευόντως). Αλλά, ας μην παραπονιόμαστε τότε ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα ξέφραγο αμπέλι για τους αρχαιοκαπήλους και τους τυμβωρύχους.
Θολωτός μυκηναϊκός τάφος στους… θάμνους
Βρίσκεται στη Μίλα της Παλαιομάνινας, ήρθε στο φως το 1965, είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε όλη την Ελλάδα, αλλά σκεπάζεται από χώμα, δέντρα, χορτάρια και… αδιαφορία!
Εδώ (στη φωτογραφία), κάτω από τα δέντρα, τους θάμνους, τα χορτάρια και την αδιαφορία και εγκατάλειψη βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους όλης της Ελλάδος με διάμετρο 11,20 μέτρων. Βρίσκεται στη Μίλα της Παλαιομάνινας και ήρθε στο φως το 1965. Κι όμως, για μιαν ακόμα φορά ο ελληνικός πολιτισμός «κρύβεται», σα να αποτελεί ντροπή για τους Νεοέλληνες!
Αναδημοσιεύουμε από την «Καθημερινή» (Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 1965) ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύτηκε για το θολωτό μυκηναϊκό τάφο που ήρθε στο φως το 1965 και που ανάγεται στην προϊστορική κατοίκηση της Στερεάς Ελλάδος και μάλιστα στην Υστεροελλαδική περίοδο, δηλαδή μεταξύ1600 π.Χ. και 1100 π.Χ.
«Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήλθαν στο φως κατά το 1965 και από την θέσιν της Ακαρνανίας Μίλαν που ευρίσκεται μεταξύ των χωρίων Παλαιομάνινας Ξηρομέρου και Πανταλόφου, ανατολικώς του Αστακού. Τα ερείπια που ευρίσκονται εις την Παλαιομάνινα ανήκουν πιθανώς εις τηναρχαίαν πόλιν Ματρόπολιν (Μητρόπολιν). Εις την θέσιν Μίλα Ξηρομέρου, μέσα στο κτήμα του κ. Κ. Κουτσομπίνα, περί τα 250 μέτρα δυτικώς της κοίτης του Αχελώου, εις την περιοχήν που είχε άλλοτε μικρόν χωρίον, καταστραφέν πιθανώς κατά τους αγώνας του 1821, ανεσκάφη κατά το 1965 υπό του κ. Μαστροκώστα μεγάλος θολωτός τάφος, που είχε συληθεί προ ετών υπό αρχαιοκαπήλων.
Από τους μεγαλύτερους της Ελλάδος
Ο τάφος αυτός της Μίλας είχε προ της εισόδου του στενότατον κτιστόν «δρόμον», ο οποίος κατέπεσε προ πολλών ετών. Πρόκειται περί ενός εκ των μεγαλυτέρων θολωτών τάφων όλης της Ελλάδος με διάμετρον 11,20 μέτρων.
Εις το περίβολον της εισόδου του είχε τοποθετηθεί μονόλιθος μήκους 1,98 μέτρων, ύψους 0,31 μέτρων και πάχους 0,58 μέτρων. Ο μεγάλος αυτός θολωτός τάφος της Μίλας Ξηρομέρου παρουσιάζει εις την κατασκευήν του μεγάλην ομοιότητα με τους τέσσερις μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους του 14ου αιώνα π.Χ. (Υστεροελλαδικός 3ης περιόδου), που ανεσκάφησαν προηγουμένως από τον κ. Μαστροκώστα εις το χωρίον Άγιος Ηλίας της επαρχίας Μεσολογγίου.
Εις τον λόφον του Αγίου Ηλία, συμφώνως προς τα υποθέσεις των ειδικών, ευρίσκετο κατά την ομηρικήν εποχήν η πόλις Ώλενος, που κατεστράφη υπό των Αιτωλών της Αιτωλίας, και αργότερον κατά τους ιστορικούς χρόνους η Ιθωρία. Φωτογραφία της ακροπόλεως του Αγίου Ηλία και ενός εκ των τεσσάρων θολωτών τάφων της περιοχής δημοσιεύσαμεν μαζί με τις σχετικές λεπτομέρειες στην «Καθημερινή» της 21. 3. 1965.
Ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος της Μίλας Ξηρομέρου ανήκει πιθανώς εις την βορειότερον κειμένην προϊστορικήν πόλιν της σημερινής Παλαιομάνινας, που ταυτίζεται υπό του καθηγητού Κ. Ρωμαίου με την Ματρόπολιν (Μητρόπολιν)».
Και το Αρχαιολογικό Δελτίο
Επίσης, στο Αρχαιολογικό Δελτίο 22 (1967), «Χρονικά», αναφέρεται ότι: «…Παρά την δεξιάν όχθην του Αχελώου εν θέσει Μίλα, μεταξύ των χωρίωνΠαλαιομάνινα και Πεντάλοφος (Ποδολοβίτσα) διενεργήθησαν δοκιμαστικαί ανασκαφαί παρά τα τοιχώματα του κυκλικού θολωτού μυκηναϊκού τάφου (διάμετρος 10,50 μέτρων) και ανεσκάφη ο εις αυτό καταλήγων από ΝΑ στενός δρόμος (μήκος 6,60 μέτρων και πλάτους 0,62 – 0,74 μέτρων».
Πηγές:
Παναγιώτη Β. Ζώγα: «Από την Μητρόπολη της αρχαίας Ακαρνανίας μέχρι την Παλαιομάνινα». Δημήτρη Λ. Στεργίου: « Η Παλαιομάνινα από τα βάθη των αιώνων έως σήμερα»
Παρέμβαση για ανάδειξη
του Δημήτρη Στεργίου
Είναι μελαγχολική η διαπίστωση ότι το εντυπωσιακό αυτό αρχαίο μνημείο της περιοχής του χωριού μας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας από το πρώτη ημέρα λειτουργίας της μέχρι και πρόσφατα και τα εκτενή δημοσιεύματα σε βιβλία των συγχωριανών μας συγγραφέων Παναγιώτη Β. Ζώγα (κυρίως) και Δημήτρη Λ. Στεργίου (δευτερευόντως).
Και οι επισημάνσεις όλων δεν περιορίζονταν μόνο στη διάσωση και ανάδειξη του μεγάλου αυτού θολωτού μυκηναϊκού τάφου στη Μίλα της Παλαιομάνινας, αλλά επεκτείνονταν και σε υποδείξεις ότι σε όλη τη γύρω περιοχή βλέπει κανείς ίχνη που σίγουρα «φωνάζουν» για την ύπαρξη κι άλλων αρχαίων μνημείων ή κατασκευών.
Δεν γνωρίζουμε πού οφείλεται όλη αυτή η αδιαφορία των αρμοδίων(κεντρική διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση) για τη διάσωση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αλλά, ας
μην παραπονιόμαστε τότε ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα ξέφραγο αμπέλι για τους αρχαιοκαπήλους και τους τυμβωρύχους.
Πηγή: Εφημερίδα «Παλαιομάνινα» τεύχος 4.
Κυκλοφορεί το νέο φύλλο (4) της εφημερίδας «Παλαιομάνινα», που εκδίδει η εταιρία φίλων των μνημείων της Παλαιομάνινας.
Κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος, της εφημερίδας «Παλαιομάνινα», που εκδίδει η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας με χορηγό το πρόεδρό της, γνωστό δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Στεργίου (πρώην διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» και πρώην διευθυντής Σύνταξης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και της «Απογευματινής»).
Στην πρώτη σελίδα διαβάστε ένα ντοκουμέντο για την αδιαφορία της πολιτείας αφού ένας από τους μεγαλύτερους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους της χώρας βρίσκεται στη Παλαιομάνινα και είναι κάτω από δέντρα, θάμνους και χορτάρια!
Ακόμη, το νέο φύλλο περιλαμβάνει θέματα όπως:
- Τα έθιμα του βλάχικου γάμου με αρχαιοελληνικές ρίζες, εικόνες από το χωριό, η συλλογή του βελανιδόκαρπου στο χωριό μας, Το έθιμο της «Πιρπιρούνας» κατά της ανομβρίας, Ομηρικές λέξεις στο βλάχικο λόγο, συνταγές, να αξιοποιηθεί το βελανιδοδάσος της Παλαιομάνινας της Κυριακής Κέκου, κ.α.
H εφημερίδα είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας για την ενημέρωση των κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής για την πολιτιστική, λαογραφική και αναπτυξιακή κοσμογονία που συντελείται στην Παλαιομάνινα με πρωτεργάτη τον κ. Δημήτρη Στεργίου, άξιους και ακάματους συνεργάτες του και όλο το χωριό.
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα διανέμεται δωρεάν στους σε όλους τους κατοίκους και επιχειρηματίες του χωριού και στους Παλαιομανιώτες που διαμένουν στην Αθήνα, τον Πειραιά, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Για επικοινωνία : Τηλ. –fax: 2632041515 και 2632041251, 6944305345
,e- mail: stergiou.dimitris@gmail.com