Σελίδες
▼
Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010
Αφιέρωμα ύμνος για το Λαογραφικό μουσείο Αγραμπέλου, από το Βιβλίο της Νομαρχίας «Τα μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας»
Το Λαογραφικό μουσείο Αγραμπέλου παρουσιάζεται στο νέο βιβλίο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας με τίτλο «Τα μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας». Το υλικό για το μουσείο μας έχει επιμεληθεί η Πλάκα Βασιλική, Φιλόλογος και βασίστηκε στην εργασία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.
Το 130 σελίδων βιβλίο περιλαμβάνει από 350 σημαντικά μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας και μεταξύ αυτών το μουσείο Αγραμπέλου που αποτελεί κιβωτό μνήμης της βλάχικης λαϊκής τέχνης και παράδοσης. Η Πλάκα Βασιλική, Φιλόλογος περιγράφει το μουσείο και τα εκθέματα του και το θεωρεί από τα καλύτερα της περιοχής μας και στέκεται με ιδιαίτερη έμφαση μεγαλείο της βλάχικης λαϊκής τέχνης και παράδοσης.
Λαογραφικό Μουσείο Αγραμπέλου
Eαν θέλει κάποιος να γνωρίσει τον πλούτο και το μεγαλείο της βλάχικης λαϊκής τέχνης και παράδοσης, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο Αγραμπέλου.
Ο επισκέπτης θα αισθανθεί έκπληξη από μεγάλο αριθμό εκθεμάτων πάνω στα οποία άφησαν τα χνάρια τους, η μεγάλη ιστορία και ο πλούσιος βλάχικος πολιτισμός
Το Λαογραφικό Μουσείο Αγραμπέλου στεγάζεται στο παλιό σχολείο (αξιοποιώντας το κτίριο του δημοτικού σχολείου)δεσπόζει στο κέντρο του χωριού και περιλαμβάνει όλο τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ιστορία του Αγραμπέλου, από τα παλιά χρόνια μέχρι και την σύγχρονη εποχή. Έχει στόχο την ανεύρεση, διάσωση και διατήρηση κάθε είδους λαογραφικού υλικού που υπάρχει στο Αγράμπελο, καθώς και τη διαφύλαξη και διάσωση της παράδοσης και των εθίμων, που αναφέρονται στο ποιμενικό, αγροτικό και οικογενειακό βίο της περιοχής . Το μουσείο είναι μοναδικό στο είδος του στη περιοχή. Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει ιστορικά ευρήματα που συνθέτουν λαογραφικά τη βλάχικη ιστορία. Εδώ βρήκαν καταφύγιο οι καπνιστές εικόνες από τα εικονοστάσια, τα σπιτικά σκεύη, τα εργόχειρα και οι αρχοντικές στολές.
Συγκεκριμένα εκτίθενται:
• Κάθε είδους εργόχειρα
• Οικιακά σκεύη και αντικείμενα καθημερινής χρήσης,
• Έπιπλα της λαϊκής κατοικίας , κούνια
• Παραδοσιακές φορεσιές
• Εργαλεία της αγροτικής ζωής
• Αργαλειός, υφαντά
• Φωτογραφίες
• Εκκλησιαστικά είδη
Τα εκθέματα μαγνητίζουν τα βλέμματα στο μουσείο καθώς αποτελούν ένα κομμάτι από το παρελθόν της αγροτικής αυτής περιοχής του Ξηρομέρου και ταυτόχρονα προσφέρουν ένα μάθημα πατριδογνωσίας ιστορία του Αγραμπέλου είναι ζωντανή και παρούσα μέσα σε αυτό το μουσείο και δίνει το μήνυμα πως το παρόν και το μέλλον πρέπει να στερεώνονται στην παράδοση. Μέσα από τα εκθέματα, παλιές φωτογραφίες, τα ιδιωτικά συμφωνητικά, το μουσείο γίνεται κιβωτός γνώσης της τοπικής ιστορίας της περιοχής. Το Λαογραφικό υλικό συγκεντρώθηκε με πολύ προσπάθεια και υπομονή από τα μέλη του Μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Αγραμπελιωτών «Η Αγράμπελη» από δωρεές μελών και φίλων, σε μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψουν τη ζωή των προγόνων τους και το χωριό τους.
Η ίδρυση του Λαογραφικού μουσείου Αγραμπέλου χαιρετίστηκε από τους παρευρισκόμενους τη μέρα των εγκαινίων στις 16 Αυγούστου 2007. Ιδιαίτερα από τους ομιλούντες τονίστηκε η εθελοντική προσπάθεια χάρη στην οποία στήθηκε το παρόν μουσείο, διαψεύδοντας όλους εκείνους που πιστεύουν ότι μόνο κρατικοί φορείς μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες προσπάθειες. Ο χώρος του μουσείου είναι επισκέψιμος από μαθητές αλλά και όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς και τους ανεκτίμητους θησαυρούς της περιοχής του Αγραμπέλου.
Ευχαριστίες
Ο Σύλλογος Αγραμπελιωτών ευχαριστεί θερμά τον Νομάρχη Θύμιο Σώκο, την Καθηγήτρια Πλάκα Βασιλική και όλους του συντελεστές της έκδοσης για το αφιέρωμα και την ανάδειξη του λαογραφικού μας μουσείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου