Σελίδες

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Περιβαλλοντική επίσκεψη της «Βελανιδιάς» στο δάσος «Κουρί» στον Αλμυρό Μαγνησίας.





Ο Σύλλογος φίλων Βελανιδιάς πραγματοποίησε 2ήμερη επίσκεψη στο σπάνιο δρυοδάσος «Κουρί» Αλμυρού Βόλου, το Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2009. Μια επίσκεψη σε ένα όμορφο χώρο που τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το αισθητικό δάσος από βελανιδιές (1.150 στρεμμάτων), το μοναδικό στην Ευρώπη σε πεδινή έκταση, αλλά και να ανταλλάξουνε ιδέες και περιβαλλοντικές απόψεις για την ανάδειξη και προστασία, των δρυοδασών.
Το «Δάσος Κουρί»

Το «Δάσος Κουρί» μια έκταση 1200 περίπου στρεμμάτων είναι ιδανικός τόπος περιπάτου πνιγμένο στις βελανιδιές με το παραδοσιακό τρενάκι, όμορφες λίμνες αλλά και ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα. Βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και πεντακόσια περίπου μέτρα από την Ευξεινούπολη. Το 1927 με την υπ' αριθμό 35/1927 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου παραχωρήθηκε στην τότε κοινότητα και σήμερα στο Δήμο Αλμυρού. Το 1970 κηρύχθηκε αναδασωτέο με αριθμό 2554/5-2-1970 απόφαση Ν. Μαγνησίας με αριθμό 113/1970 Β' τεύχος ΦΕΚ. Από το 1980 το δάσος κηρύχθηκε αισθητικό με τον υπ' αριθμό 356/14-4-1980 προεδρικό διάταγμα (Π.Δ.). Στην συνέχεια εντάχθηκε στις προστατευόμενες περιοχές με το νόμο 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος (Δασική Νομοθεσία). Τα Αισθητικά δάση είναι μια κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών που ο σκοπός ύπαρξης τους είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ανθρώπινη αναψυχή. Ως Αισθητικά Δάση κηρύσσονται δάση ή φυσικά τοπία που έχουν ιδιαίτερη αισθητική, οικολογική και τουριστική σημασία, και επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς τους.
Συμβολικό φύτεμα δρυοδέντρων
Η πρώτη γνωριμία με τον δάσος εντυπωσίασε τους φίλους της βελανιδιάς και ο εκπαιδευτικός Πριάκος Κώστας απάντησε πρόθυμα σε κάθε απορία τους σχετικά με τη προστασία, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τη βιωσιμότητα του δάσους.
Αμέσως μετά φυτέψανε συμβολικά τρεις βελανιδιές που τις έφεραν από τη Ξηρομερίτικη γη που ήταν μια πολύ σημαντική συμβολική κίνηση για να συνδέσουνε την ακτινοβολία του βελανιδοδάσος Ξηρομέρου με το δέντρο της βελανιδιάς στο κουρί Αλμυρού Βόλου.
Στο τέλος περιηγήθηκαν στους χώρους του δάσους, στις λιμνούλες, στα γεφυράκια, στο παιδότοπο και είδαν τα ζώα (αγριοπρόβατα, ζαρκάδια, πάπιες, κύκνοι, παγόνια, φασιανοί κ.ά.). Ήταν μια εκδρομή που στο τέλος τους βρήκε όλους λίγο κουρασμένους αλλά κυρίως γεμάτους εμπειρίες αφού εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και έγινε μεγαλύτερο το ενδιαφέρον τους για τη Βελανιδιά, για την οικολογία και το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου