Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΗΣ με ακλόνητα Ντοκουμέντα αποδεικνύει ότι η καταγωγή του ήρωα του 1821 Δήμου Τσέλιου ήταν από την Ζάβιτσα (Αρχοντοχώρι) Ξηρομέρου

Με αφορμή ένα σχόλιο αναγνώστη,  ότι o ήρωας του 1821 Δήμος Τσέλιος (Δημοτσέλιος) δεν ήταν από την Ζάβιτσα αλλά από το Μεγανήσι Λευκάδας, ο ιστορικός μελετητής Νίκος Θ. Μήτσης με έγγραφα και ντοκουμέντα επικυρώνει μια για πάντα την καταγωγή του Δήμου Τσέλιου από την Ζάβιτσα και θέτει τελεία και παύλα στο θέμα της καταγωγής του. 

Προσθήκη λεζάντας



Γράφει ο: Νίκος Θ. Μήτσης
Ιστορικός, συγγραφέας
Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα) Ξηρομέρου




Σας στέλνω αποδεικτικά στοιχεία από ιστορικές πηγές που προσδιορίζουν την καταγωγή του Δήμου Τσέλιου.
      Όλες οι εγκυκλοπαίδειες και οι εφημερίδες οι παλιές αναφέρουνκατηγορηματικά την καταγωγή του. Προσέξτε λίγο τον κατάλογο των Γενικών Αρχείων του Κράτους που αναφέρονται σε αυτόν οι αξιωματικοί του και υπογράφεται από τον ίδιον κάτω δεξιά η υπογραφή του 22 Σεπτεμβρίου 1829 Βόνιτσα, αλλά και έτερος κατάλογος που αναφέρεται ως Ξηρομερίτης.
    Η αλήθεια είναι ότι ο Τσέλιος αυτοεξορίστηκε απ΄τον Μάρτιο του 1836, διαγράφηκε  απ΄τη βασιλικη Φάλαγγα για την συμμετοχή του στην εξέγερση των Ακαρνανων αξιωματικών κατά του Όθωνα και έμεινε ως το 1843 στα Επτάνησα και στο Μεγανήσι κυρίως στη Λευκάδα που ως γνωστόν ήταν Αγγλικό κράτος (αποικία)......



       Δεν θα μπω στον κόπο να  απαντήσω στον ανώνυμο  Κ.Μ που αναφέρει την άποψη του ατεκμηρίωτη , αλλά σπεύδω να τα στείλω σε όλους για  να έχετε και την άλλη άποψη, αυτή των γραπτών πηγών που ΟΛΟΙ μας προσφεύγουμε στις έρευνες μας και μάλιστα αξιόπιστων πηγών από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και έγκυρες παλιές εγκυκλοπαίδειες.
     Αγνοεί φαίνεται ο Κ.Μ,  ότι ο Οδυσσεύς  Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη αλλά  είναι συνυφασμένος με την Λειβαδιά το Χάνι της Γραβιάς, οΤρικούπης γεννήθηκε στο Ναύπλιο  αλλά είναι Μεσολογγίτης  ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο αλλά είναι συνυφασμένος με την Πάτρα – Αχαία, ο κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στη Γερμανία; αλλά είναι συνυφασμένος ως Κρητικός – Χανιώτης κ.λπ κ.λπ κ.λπ
        Θα μπορούσα να απαντήσω στον  άγνωστο κ. Κ.Μ να επισκεφτεί την Πινακοθήκη του Δήμου Μεσολογγίου (κεντρική πλατεία 1ος οροφ)  και να δει ανηρτημένη την φωτογραφία του Δήμου Τσέλιου μέγεθος  2,5 ύψος  επί 1,5 πλάτος όπου από κάτω γράφει : Δήμος Τσέλιος  , γεννήθηκε στη Ζάβιτσα το  1785 και πέθανε  στο Αγρίνιο  το 1854….

ΔΕΙΤΕ τα ιστορικά ντοκουμέντα  από το χρονικό της Μπαμπίνης του Δημήτρη Τζούβαλη, με ημερομηνίες θεριστής 1829 και 3 Ιουλίου 1865 που έχουν δημοσιευθεί από τον αείμνηστο Γεωργιο Παπαδημητρίου ο οποίος προσδιορίζει και που βρίσκεται το έγγραφο αυτό ( Αρχείο Βιβλιοθήκης Βουλής 2295/8-4-1987 Σ.τ.Σ που το έχει προφανως καταθέσει ο ίδιος ). Το Χρονικό αυτό του Τζούβαλη το έχει και η οικογένεια του αείμνηστου Θανάση Παπαναστάση ο οποίος μου το εκχώρησε  με ιδιόχειρη  αντιγραφή του κειμένου. 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Χρονικό της Μπαμπίνης του Δημήτρη Τζούβαλη, με ημερομηνίες θεριστής 1829 και 3 Ιουλίου 1865 ΠΟΥ ΑΚΛΟΝΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΟΥ 1821 ΤΣΕΛΙΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΒΙΤΣΑ….







Κατάλογος των Γενικών Αρχείων του Κράτους που αναφέρονται σε αυτόν οι αξιωματικοί του και υπογράφεται από τον ίδιον κάτω δεξιά η υπογραφή του 22 Σεπτεμβρίου 1829 Βόνιτσα, αλλά και έτερος κατάλογος που αναφέρεται ως Ξηρομερίτης.



ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ απο το Χρονικό της Μπαμπίνης του Δημήτρη Τζούβαλη:



ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΧΕΙΡΟ ΤΟΥ ΤΖΟΥΒΑΛΗ:



Δεν υπάρχουν σχόλια: