Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Δημήτριος Τάγκας : Με εκτίμηση και σεβασμό στους προγόνους μου της Νούσας και του Αγραμπέλου

Ο κάμπος ήταν και θα είναι και κάμπος του Αγραμπέλου. 


Διαβάζω μερικά δημοσιεύματα σε διάφορα σάιτ (Blogs) αλλά και αναρτήσεις στο facebook και πραγματικά ενοχλούμαι, διότι τείνει να καθιερωθεί, και αυτό μου δημιουργεί από την θέση του προέδρου της Τ.Κ. Αγραμπέλου αλλά και ως γνήσιος Αγραμπελιώτης την ευθύνη απέναντι στους προγόνους μου . 
Ακούω και διαβάζω από πολλούς. 
''Ο κάμπος της χρυσοβίτσας'' ΛΑΘΟΣ μέγα ΛΑΘΟΣ. 
Να απαντήσω λοιπόν για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. 
Ο κάμπος ήταν ΟΛΟΣ της Νούσας στην περιοχή των Νουσέ'ι'κων, ήταν το 7ο Βλάχικο χωριό στο νομό μας. Διαλύθηκε... .για πολλούς και διαφόρους λόγους που δεν είναι το θέμα μας να αναλύσουμε τώρα και εδώ..... 
Ο κάμπος της Χρυσοβίτσας ήταν στα βορειοανατολικά του χωριού τους προς τσαπουρνιά και όπως πας για Πρόδρομο μέχρι το Αρχαίο κάστρο των κορόντων. 
Όταν διαλύθηκε η Νούσα και οι κάτοικοί της μετακόμισαν σε διάφορα γειτονικά βλάχικα χωριά, ένα απο αυτά και το Αγράμπελο που τράβηξε το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων της Νούσας, τα χωράφια τους πουλήθηκαν από τους ίδιους σε Aγραμπελιώτες και Xρυσοβιτσάνους. 
Μετά απο μεγάλες διαμάχες εκείνης της εποχής ( που δεν θα ήθελα ούτε να διηγηθώ ούτε καν να θυμηθώ αλλά με αναγκάζουν ) και μετά από κάποιον συμβιβασμό θα έλεγα ορισμένων πιο λογικών ανθρώπων της εποχής και των δυο χωριών ( και μπράβο τους) χωρίστηκε ο κάμπος στα δυο με σύνορα των ποταμό Γερο(μ)πώρο. Οι Αγραμπελιώτες ανατολικά και οι χρυσοβίτσα δυτικά. Με τα χρόνια λοιπόν που οι Αγραμπελιώτες μετακόμισαν ένας ένας στις διάφορες μεγαλουπόλις και άρχισαν και πουλούσαν τα χωράφια τους και μετά τον αναδασμό και την έλευση του Τ.Ο.Ε.Β. που έγινε στην χρυσοβίτσα (παρά της αντιδράσεις μερικών) βλέπω όλο και πιο πολύ απο πολλούς να χρησιμοποιούν την έκφραση ο κάμπος της χρυσοβίτσας. 
Για αισθηματικούς λόγους (μιας και ζούσα όλα τα καλοκαίρια μέχρι τα 20η μου χρόνια μαζί με τους γονείς μου στην μέση του κάμπου), αλλά και για Ιστορικούς λόγους λοιπόν για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί ο κάμπος ήταν και θα είναι και κάμπος του Αγραμπέλου. 

Με εκτίμηση και σεβασμό στους προγόνους μου της Νούσας – και του Αγραμπέλου που έδωσαν μάχες με αίμα και ιδρώτα για ένα κομάτι καλιεργήσιμης γής. 

Τάγκας Δημήτριος 
Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγραμπέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: