Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Προκλητικά αγνώμων προς το ιερό Μεσολόγγι και τα «Παιδιά της Σαμαρίνας» η «Πανελλήνια» Ομοσπονδία Βλάχων!


Ανάμεσα στα κριτήρια – προφάσεις επιλογής της Καλαμπάκας για το Αντάμωμα  ήταν και «ο δυναμικός συμβολισμός της μοναστικής πολιτείας των Μετεώρων», ενώ στην ίδια ανακοίνωση δεν αναφέρει λέξη για τον «επίκαιρο εθνικό συμβολισμό της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και των Παιδιών της Σμαρίνας», τον οποίο επεκαλείτο η Παλαιομάνινα στη σχετική αίτηση για διοργάνωση του Ανταμώματος Βλάχων στο Μεσολόγγι – Παλαιομάνινα

Από τον Δημήτρη Στεργίου*

     Επειδή έχω αποχωρήσει μετά βδελυγμίας και αηδίας από την «Πανελλήνια» Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), επιτρέψτε μου, αγαπητοί φίλοι, να σχολιάσω για τελευταία φορά στον ιστότοπό μου μια νέα, χείρονα της πρώτης, ανακοίνωση της Ομοσπονδίας υπό τον τίτλο «διαδικασία και κριτήρια επιλογής του τόπου διοργάνωσης του Ανταμώματος του 2012,η οποία γέμει προφάσεων εν προειλημμένη αποφάσει για την επιλογή τηςΚαλαμπάκας.....


        Χρωστάω, άλλωστε, την «απάντηση» αυτή κυρίως στον κ. Συνεφάκη, αφού του έχω υποσχεθεί ότι θα σχολιάσω την Ανακοίνωση της «Πανελλήνιας» όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα. Τώρα, που ώδινεν όρος, μετά από… σαράντα ημέρες, και έτεκε… προφάσεις, θα τηρήσω την υπόσχεση αυτή.
            Αντιπαρερχόμενος τις  αστειότητες περί … καφενείων της Παλαιομάνινας (ουδέν αναληθέστερον), περί… ουρητηρίων (ουδέν αναληθέστερον), περί… προβληματικού …αύλιου χώρου (ουδέν αναληθέστερον), περί … ανεπαρκέστατης υποδομής, υποδοχής χορευτικών και επισκεπτών (ουρανομήκης αναλήθεια με την οποία προσβάλλεται καικατασυκοφαντείται ως… τριτοκοσμική μια ολόκληρη περιοχή, η οποία είναι γνωστή για τις επιδόσεις της στη διοργάνωση υψηλού επιπέδου πολιτιστικών εκδηλώσεων), περιορίζομαι στο σχολιασμό μόνο μερικών σημείων της νέας αυτής επαίσχυντης ανακοίνωσης:


Πρώτον, προκλητικά αγνώμων και ασεβής προς το ιερό Μεσολόγγι και τα «Παιδιά της Σαμαρίνας»:     
    Αναφέρει η εν πολλαίς προφάσεις περιπίπτουσα «Πανελλήνια» ότι  ο φάκελος της Παλαιομάνινας περιείχε πέντε έγγραφα, μεταξύ των οποίων «την τυπικήαίτηση του Συλλόγου Παλαιομάνινας για την ανάληψη του Ανταμώματος»!Ουδέν αναληθέστερον
    Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της «τυπικής» αίτησης:
«Μετά την από 16 Μαρτίου 2012 Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων προς τους Συλλόγους – μέλη της για εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με τη συνδιοργάνωση του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων, συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας στις 17 Μαρτίου 2012 και αποφάσισεομοφώνως την υποβολή υποψηφιότητας για τη συνδιοργάνωση του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων στην Παλαιομάνινα – Μεσολόγγι(επισυνάπτεται το Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου).
         Οι λόγοι που αναπτύχθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο για την υποβολή σχετικής αίτησης είναι οι ακόλουθοι:
    Πρώτον, στις 10 Απριλίου συμπληρώνονται 186 χρόνια από την ηρωική Έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου, μεταξύ των οποίων συμμετείχαν πολλοί Ελληνόβλαχοι της περιοχής μας και από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Μάλιστα, στις 7 Απριλίου 2012 κορυφώνονται στο Μεσολόγγι οι Εορτές της Εξόδου των «ελεύθερων Πολιορκημένων. Άλλωστε, υπάρχει και το γνωστό τραγούδι για τους ήρωες Ελληνόβλαχους της Σαμαρίνας, «Παιδιά της Σαμαρίνας». Συνεπώς, φρονούμεν ότι πρέπει όλοι οι Ελληνόβλαχοι να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες του Μεσολογγίου με μιαν επίσκεψή τους στον Κήπο των Ηρώων  της πόλης.
        Δεύτερον,  επί αιώνες, οι πρόγονοί μας επισκέπτονταν  την ελληνοβλάχικη κοιτίδα, τις ρίζες τους, πηγαίνοντας τα γιδοπρόβατά τους για ξεκαλοκαιριό στα ηπειρωτικά βουνά και διατηρώντας αναλλοίωτα  τον ελληνοβλαχικό λόγο, έθιμα και παραδόσεις. Καιρός είναι να επισκεφθούν και οισημερινοί απόγονοι των Ελληνοβλάχων της κοιτίδας αυτής την Ακαρνανία,  όπου κατέβαιναν για χειμαδιό οι πρόγονοί μας, με τους οποίους διατηρούσαν στενούς οικογενειακούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
    Τρίτον, θα είναι τιμή για τους Ελληνόβλαχους της Αιτωλοακαρνανίας και, γενικά, τους κατοίκους της περιοχής ένα τέτοιο Αντάμωμα, που θα σφυρηλατήσει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις τους για την προσφορά των Ελληνοβλάχων στη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την παράδοση. Με λίγα λόγια, η διοργάνωση του Ανταμώματος των Ελληνοβλάχων στο Νομό μας έχει έντονο επίκαιρο, μάλιστα, εθνικό συμβολισμό.
        Τέταρτον, συνδιοργανωτές  θα είναι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι – κοινότητες των υπόλοιπων πέντε βλαχοχωριών της περιοχής, από τα οποία τρία (Παλαιομάνινα, Στρογγυλοβούνι, Αγράμπελα) υπάγονται στον Δήμο Ξηρομέρου και τα άλλα τρία (Γουριώτισσα, Όχθα, Στράτος) στο Δήμο Αγρινίου.
           Μετά την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρότασή μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού (επισυνάπτονται οι σχετικές βεβαιώσεις), υποβάλλουμε αίτηση για ανάληψη  της συνδιοργάνωσης του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων στην Παλαιομάνινα – Μεσολόγγι, υπό την επιφύλαξη ότι οι σχετικές λεπτομέρειες για την επιτυχία της εκδήλωσης θα συζητηθούν με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων».

Από την παράθεση της επιστολής – έκθεσης της Παλαιομάνινας με τα πέντε έγγραφα (πόσα ήθελε άραγε ακόμα;) καταδεικνύεται ότι ήταν πολύ ουσιαστική και μάλιστα αναφερόταν ως λόγος επιλογής της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου ως τόπου διοργάνωσης του Ανταμώματος η απότιση φόρου τιμής στους ήρωες της Εξόδου και τα «Παιδιά της Σαμαρίνας» και ο «επίκαιρος εθνικός συμβολισμός». 
      Η «Πανελλήνια» τηρεί σιγήν ιχθύος στην υπενθύμιση της ιεράς υποχρέωςσης αυτής, αλλά εμφανίζεται λαλίστατη για την Καλαμπάκα,χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «δυναμικό συμβολισμό την επιβλητική μοναστική Πολιτείας των ΜΕΤΕΩΡΩΝ», τονίζοντας ότι «με τη διεθνή της εμβέλεια προσδίδει στη διοργάνωση της ΠΟΠΣΒ πολλαπλές επικοινωνιακές δυνατότητες». 
      Δηλαδή, οι αναχωρητές της ζωής, της δράσης, των αγώνων μοναχοί των Μετεώρων αποτελούν «δυναμικό συμβολισμό» και «προσδίδουν στη διοργάνωση της ΠΟΠΣΒ πολλαπλές επικοινωνιακές δυνατότητες», ενώ οι αγωνιστές του 1821, οι ήρωες, που έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και οι … μοναχοί των Μετεώρων δεν ήταν … τίποτα!!! Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο συμβολισμό αυτό!

Δεύτερον, βίαιη κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας:       
   Αναφέρει η «Πανελλήνια» ότι ο «φάκελος» της Καλαμπάκας ήταν «πλήρης» και της Παλαιομάνινας «ατελής»! Προφανώς, αγνοούν την έννοια των ελληνικών λέξεων, υπενθυμίζοντας ότι στην από 16 Μαρτίου 2012 Ανακοίνωση της «Πανελλήνιας» για την εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν υπάρχoυν πουθενά οι δύο αυτές λέξεις
   Παραθέτουμε το κείμενο της Ανακοίνωσης:
«…2. Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάληψη της συνδιοργάνωσης του 28ου  Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων. Απαραίτητη η συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού, καθώς επίσης και κάθε άλλου κοινωνικού φορέα και η εξασφάλιση χορηγών. Προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας μέχρι την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 (Η αίτηση του συλλόγου θα συνοδεύεται με Βεβαίωση από τον Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα για συνδιοργάνωση του Ανταμώματος). Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, αφού λάβει εγγράφως της αιτήσεις των ενδιαφερόμενων συλλόγων, θα πραγματοποιήσει επί τόπου επίσκεψη στους προτεινόμενους χώρους των εκδηλώσεων και θα εξετάσει διεξοδικά τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατά το δυνατόν προσφορότερη πρόταση, η οποία να εγγυάται την επιτυχία και το κύρος της διοργάνωσης».
             Διαβάσατε πουθενά στην ανακοίνωση για «φάκελο» και για άλλα στοιχεία ώστε να χαρακτηριστεί ως «πλήρης» ο ένας και ως «ανεπαρκής» ή «ατελής» ο άλλος; Με βάση ποια στοιχεία ή προδιαγραφές μιας ανακοίνωσης μια αίτηση, που ζητείται ρητώς, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πλήρης»; Και επειδή οι προφάσεις τιμωρούνται, με την ίδια, τη δεύτερη, «ημαρτημένη», ανακοίνωσή της αυτομαστιγώνεται η  «Πανελλήνια», όταν αναφέρει ότι ο σύλλογος της Παλαιομάνινας προσκόμισε    «Βεβαίωση της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ότι συναινεί στη συνδιοργάνωση, Βεβαίωση του Δήμου Ξηρομέρου, ότι συναινεί στη συνδιοργάνωση,     Βεβαίωση του Δήμου Αγρινίου, ότι συναινεί στη συνδιοργάνωση,   Έγγραφο του Πνευματικού & Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ότι συναινεί στη συνδιοργάνωση του Ανταμώματος 2012 και χρηματοδοτεί γενικώς το εγχείρημα». Δηλαδή, η αίτηση της Παλαιομάνινας συνοδεύτηκε ακριβώς από ΟΛΑ τα έγγραφα που … ζητούσε η Ανακοίνωση.

Τρίτον, προφάσεις και βάναυση προσβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!Στη συνέχεια, η «Πανελλήνια» αποκαλύπτει περίτρανα τις μεθοδεύσεις της για μια προειλημμένη επιλογή. 
Διαβάστε τι αναφέρει:
«Τα έγγραφα αυτά, πέραν της τυπικής συναίνεσης, δεν αναφέρονται εξειδικευμένα ή έστω με μία σχετική γενικότητα στις επιμέρους παραμέτρους (ξενοδοχειακή υποδομή, επάρκεια χωρητικότητας των σημείων των εκδηλώσεων, χώροι στάθμευσης λεωφορείων, λεπτομερειακός προγραμματισμός, σκέψεις, ιδέες και προτάσεις για τον τρόπο και τις διαδικασίες οργάνωσης, τη φιλοξενία κλπ.).
Ο φάκελος της Καλαμπάκας περιείχε πέραν της τυπικής αίτησης και μία σειρά εγγράφων, τα οποία αναφέρονταν και περιείχαν τα εξής:
•     Λεπτομερή κι αναλυτική περιγραφή όλων των σημείων που αναφέρονται σε όλες τις εκδηλώσεις
•     Αναλυτική κοστολόγηση των εξόδων του κάθε παραπάνω σημείου, κατά ημέρα και κατά εκδήλωση, σε όλες τους τις λεπτομέρειες, έως και την παραμικρή.
•     Αναλυτική παρουσίαση κάθε βήματος της 4ήμερης εκδήλωσης, ταξινομημένα κατά ημέρα (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) και χώρο (εσωτερικό χώρο για τη διοργάνωση της Επιστημονικής Ημερίδας της ΠΟΠΣΒ, πλατώ με το λογότυπο του Ανταμώματος, ηχητική εγκατάσταση, φωτισμός, μέριμνα για προσκεκλημένους, ομιλητές ημερίδος, ορχήστρα για 3 μέρες, εξασφάλιση χώρων για τις ανάγκες ένδυσης κι αλλαγής φορεσιών των χορευτικών, πάρκινγκ για τα λεωφορεία των χορευτικών κοντά στο χώρο των εκδηλώσεων, διαμόρφωση χώρου τέλεσης του Μεγάλου Χορού, στέγαστρα για ίσκιο περιφερειακά για τους παρευρισκομένους, βρύσες πόσιμου νερού και WC, εξασφάλιση παροχής κατάλληλης ηλεκτρικής ενέργειας, αφίσες Ανταμώματος, προγράμματα & προσκλήσεις Ανταμώματος, φάκελοι και διαφημιστικό υλικό, προβολή διαφημιστικών σπότ σε TV, ραδιόφωνα, εφημερίδες, αεροπανό σε κόμβους και εισόδους-εξόδους της ευρύτερης περιοχής του Νομού, τηλεοπτική κάλυψη σε πολλαπλό επίπεδο, ιατρική  και πυροσβεστική κάλυψη καθώς και πλήθος άλλων λεπτομερειών)».
        Ζητούσε τέτοιες λεπτομέρειες η Ανακοίνωση της «Πανελλήνιας» με την κατάθεση της αίτησης; Όχι, βεβαίως! Αρνήθηκε ποτέ η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αιτωλοακαρνανίας ότι θα εξασφάλιζε όλα αυτά; Όχι, βεβαίως! 
    Αντίθετα, στη συνεδρίαση στο Μεσολόγγι ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, περιχαρής, προθυμότατος διαβεβαίωσε την «αντιπροσωπεία» ότι θα τα κάλυπτε όλα και άλλα περισσότερα! Αν ήθελε η «αντιπροσωπεία» για όλα αυτά «εγγύηση» με σφραγίδες και υπογραφές, ας τα ζητούσε εκεί επί τόπου! 
    Η ανακοίνωση της «Πανελλήνιας» θα ήταν πράγματι πειστική αν έλεγε το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν ελήφθη υπόψη ο «πλήρης φάκελος» της Καλαμπάκας, αφού δεν εζητείτο κάτι τέτοιο από την αρχική ανακοίνωση: Αντίθετα, μόνο και μόνο η αναφορά  με χαρά ότι ο «φάκελος» της Καλαμπάκας περιείχε όλα αυτά τα οποία δεν ζητούνταν από την Ανακοίνωση εμβάλλει σε σκέψεις ότι η «Πανελλήνια» είχε… προειδοποιήσει την Καλαμπάκα να… ετοιμάσει τον «φάκελο» αυτόν για να τον επικαλεστεί στη συνέχεια και να δικαιολογήσει την προειλημμένη απόφασή της για την επιλογή της περιοχής αυτής. 
     Πάντως, σε μας και ιδιαίτερα στον γράφοντα ο κ. Μαγειρίας, με τον οποίο επικοινωνούσα, δεν μου έλεγε τίποτε για «φάκελο» και για προδιαγραφές, αλλά μόνο ότι… απαιτούνται τουλάχιστον 25.000 ευρώ!Δεν μας έλεγε τίποτε, ούτε για ανεπάρκεια αύλιου χώρου, ούτε για … υποδομές, ούτε για … καφενεία, ούτε για … ουρητήρια!!! Κι ορθώς, δεν έλεγε τέτοια πράγματα, αφού δεν αναφέρονταν στην αρχική ανακοίνωση.

              Αντιθέτως, για να θεοποιήσει τον «φάκελο» της Καλαμπάκας, αναφέρει τα ακόλουθα προσβλητικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίαςκαι … παράξενα για την  υπόθεση αυτή, η οποία έχει εξελιχθεί σε απερίγραπτη αστειότητα: 
     «Όλα τα έγγραφα της πρότασης, είναι σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον Δήμαρχο Καλαμπάκας, με τη μορφή της προγραμματικής σύμβασης και με την δέσμευση-εγγύηση της πλήρους οικονομικής κάλυψης όλων των εξόδων». Λες και ότι τα έγγραφα που ζητούνταν από το Σύλλογο της Παλαιομάνινας, από τον αντιπεριφερειάρχη και τρεις δημάρχους, δεν είχαν σφραγίδες και υπογραφές ή ήταν… αφερέγγυα.
Αιδώς!

Τέταρτον, βάναυση προσβολή και κατασυκοφάντηση συλλόγου – μέλους:Διαβάστε τι άλλα αναφέρει ο «εθνικός» φορέας: « Ως προς την Παλαιομάνινα και πέρα από τον ατελή φάκελο υποψηφιότητας, που όπως αναφέρθηκε αφορούσε μόνον γενικές τυπικές αποδοχές περί συνδιοργάνωσης και καμία άλλη λεπτομέρεια και δέσμευση…». 
      Και ερωτούμε: Ζητούνταν, όπως προαναφέρθηκε, τέτοιες ... λεπτομερείς δεσμεύσεις στην ανακοίνωση; Υπενθυμίζουμε τι αναφέρει: «Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, αφού λάβει εγγράφως τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων Συλλόγων, θα πραγματοποιήσει επί τόπου επίσκεψη στους προτεινόμενους χώρους των εκδηλώσεων και θα εξετάσει διεξοδικά τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατά το δυνατόν προσφορότερη πρόταση, η οποία να εγγυάται την επιτυχία και το κύρος της διοργάνωσης». Σημειώστε, λοιπόν:
- Μετά την υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη. Πράγματι, πραγματοποιήθηκε για το «θεαθήναι» και προσχηματικά, χωρίς να  … ζητήσουν τίποτε, εκτός από την «εγγύηση» για … 25.000 ευρώ!
- Θα εξετάσει διεξοδικά το φάκελο, αναφέρει! Ποιόν φάκελο! Ζητούσε «φάκελο»; Και είναι δυνατόν μέσα σε δύο – τρεις ημέρες (μεσολαβούσε Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα!) να καταρτισθεί «φάκελος», πέρα από τις βεβαιώσεις, με όλες αυτές τις λεπτομέρειες από ένα σύλλογο, ο οποίος θα συνεργαζόταν με την Περιφερειακή Ενότητα και τρείς Δήμους;
Έλεος, κύριοι.

Πέμπτον: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: Στην πρώτη, επαίσχυντη, Ανακοίνωσή της η «Πανελλήνια», στις 22 Απριλίου 2012, ύβριζε και κατασυκοφαντούσε ένα σύλλογο – μέλος της χαρακτηρίζοντας στην ουσία ως μπαταξή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως «αφερέγγυα». Διαβάστε:

 «Το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ προκειμένου για την ανάληψη της φετινής διοργάνωσης του 28ου Ανταμώματος ανακοίνωσε εγκαίρως και κατά τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ενδιαφερόμενους και φέτος τις προϋποθέσεις (μεταξύ των οποίων και το προαναφερόμενο χρηματικό κόστος) και τους όρους για την ανάληψή της. Στη λήψη της απόφασης, αφού εξετάστηκαν όλες οι προτάσεις, ίσχυσαν για όλους τα ίδια κριτήρια. Ο Δήμος Καλαμπάκας στον οποίο υπάγονται περίπου τριάντα πέντε βλάχικες κοινότητες με τους οικείους Συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας κατέθεσε στην ΠΟΠΣΒ γραπτή εγγύηση για την ανάληψη, την οικονομική κάλυψη και διεκπεραίωση της διοργάνωσης. Επιπλέον είναι πολιτικά λογικό και καταστατικά ορθό η ΠΟΠΣΒ να μην επιτρέπεται να αρνηθεί την προτεραιότητα προκειμένου για την ανάληψη μιας τέτοιας διοργάνωσης σε Συλλόγους μέλη της που αφενός εκπληρώνουν τις τακτικές υποχρεώσεις τους έναντι της Ομοσπονδίας και αφετέρου διακρίνονται με την ενεργό παρουσία και δράση τους στις θεσμικές της εκφράσεις».
Το διαβάσατε;  Όλα αυτά απαλείφθηκαν, δεν περιλαμβάνονται πια στη δεύτερη, υπό σχολιασμό, Ανακοίνωση της «Πανελλήνιας». Περιλαμβάνονται όμως άλλα, ακόμα χειρότερα. Αυτά που σχολιάσαμε πιο πάνω.
Έξεστι «Πανελληνία» ασχημονείν…

(* Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας και διετέλεσε διευθυντής μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: