Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Με το “ύψωμα” στο χέρι πρώτη φορά ανήμερα τ’ Αϊ Γιωργιού στη Βελαώρα Κατούνας



Άλλη μια όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας με συνδιοργανωτές τον ιππικό όμιλο Μεδεώνος όπως και τον Σύλλογο Γυναικών Μεδεώνος, με θρησκευτικό και παραδοσιακό –πολιτιστικό χαρακτήρα.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στις 23/4/09 εκατοντάδες πιστοί προσκύνησαν και γιόρτασαν την μνήμη του μεγαλομάρτυρα τροπαιοφόρου Γεωργίου, στο ομώνυμο εκκλησάκι του, που αναστύλωσε ο Σύλλογος Κατουνιωτών Αθήνας, στη Βελαώρα Κατούνας.
Τέτοιες εκδηλώσεις έχουν να δώσουν πολλά και γεμίζουν χαρά και αγαλλίαση την ψυχή του ανθρώπου. Υπήρξε ένας συνδυασμός πίστης, παράδοσης, ιστορίας, φύσης αλλά και ανθρώπων έργα.
Η καμπάνα χτύπησε πρωί – πρωί, πολλοί Γιώργηδες και πιστοί άρχισαν να ανεβαίνουν στο εκκλησάκι προς χάρη του τροπαιοφόρου, άλλοι με τα «υψώματα» στο χέρι και άλλοι με αρτοκλασίες. Πολλοί μάλιστα ανέβηκαν με τα πόδια όπως είχαν τάμα.
Σε αυτό τον φάρο της ορθοδοξίας που έλαμψε πάλι μετά από 67 χρόνια, πολλοί πιστοί παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία με κατάνυξη και ψυχική ανάταση. Η θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας τελέσθηκε από τον Πατήρ Δημήτριο Χαμαλέτσο από την ενορία της Κωνωπίνας, και ιεροψάλτη τον Πάσχο Γεώργιο του Δημητρίου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσήλθαν και οι καβαλάρηδες με τα άλογα τους, οργανωμένα και ντυμένοι ομοιόμορφα με ρούχα που είχαν το έμβλημα του συλλόγου, ασπάστηκαν την εικόνα του Αγίου και τα έδεσαν στον περίβολο για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία.
Στο τέλος στα μεγάφωνα ακουστήκανε ιστορικά στοιχεία που αφορούσαν το εκκλησάκι, πως καταστράφηκε, αλλά και πως έγινε η αναστύλωση του.
Τον λόγο στη συνέχεια είχε το χορευτικό των «Μερακλήδων» Αγρινίου, όπου χόρεψε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια της περιοχής μας, εμπρός από την εκκλησία, στο πλακόστρωτο περίβολο, κάτω απ’ τα χειροκροτήματα του κόσμου μιας και η εμφάνιση τους ήταν άριστη για μια ακόμα φορά. Όταν μάλιστα ξεκίνησαν να χορεύουν, ο ήλιος ξεπρόβαλε σιγά - σιγά μέσα από τα μαύρα σύννεφα παραμερίζοντας τα για λίγο, λες και ήθελε και αυτός να χαρεί την λεβεντιά της φουστανέλας που έχει να εμφανιστεί εκεί πάνω ψηλά από τα χρόνια της επανάστασης του 21.
Στην συνέχεια αρκετοί παρευρισκόμενοι, μικροί, μεγάλοι και αρκετές γυναίκες μπήκαν καβάλα στ’ άλογα και πήγαν βόλτα γνωρίζοντας την περιοχή.
Ο πατήρ Δημήτριος ευλόγησε το φαγητό που περιλάμβανε και ψητά αρνιά, προσφορά συγχωριανών μας για την εκδήλωση.
Στη συνέχεια άλλοι χόρευαν και άλλοι απολάμβαναν την πανοραμική θέα της περιοχής.
Μεσημέρι πλέον σιγά - σιγά πήραν τον δρόμο της επιστροφής προς τα χωριά τους γεμάτη χαρά και ευχαρίστηση αφού πέρασαν μια διαφορετική μέρα γεμάτη καλές εντυπώσεις.
Παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους, ο πρώην αντινομάρχης και σημερινός νομαρχιακός σύμβουλος Στούπας Θεόδωρος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεδεώνος Νάκος Χρήστος, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας Μαγαζής Γεώργιος, από την ΟΠΣΥΞ και το Σύλλογο Κωνωπινιωτών ο Καψογιώργος Θανάσης, ο πρόεδρος του Ιππικού ομίλου Λύσαρης Ευάγγελος και τα μέλη του Δ.Σ. και από τον σύλλογο γυναικών η πρόεδρος Αριάδνη Χαλιμούδρα και τα μέλη του Δ.Σ. Σαμαντά Ζωή, Καρέλου Αθηνά και Τριχα Ειρήνη. Η πρώην διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Κατούνας συγχωριανή μας Καρέλου Βάσω. Επίσης παραβρέθηκε ο φίλος του Συλλόγου μας ο γνωστός τραγουδιστής Βασίλης Παπαδογιώργος. Την πραγματοποίηση της εκδήλωσης βοήθησαν και πολλοί συνδημότες.
Χορηγοί επικοινωνίας:internet xiromero.gr, Αχελώος tv, Ραδιόφωνο Ξηρομέρου 88,3 FM, Δυτικά στα FM 96,1. Εφημερίδες: Αιτωλοακαρνανική, Συνείδηση, Αιτωλοακαρνανικός Τύπος, Πολιτεία, Παναιτωλική, Συμπολιτεία, Νέοι Καιροί, Μαχητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: