Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Παρουσίαση του βιβλίου «Μπαμπίνη: αρχαίαι Φοιτίαι» του Γεωργίου Σπ. Μπαρμπαρούση, στη Στοά του Βιβλίου.


H Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρία, η Ομοσπονδία Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και ο Σύλλογος φίλων Βελανιδιάς, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου, του Γεωργίου Σπ. Μπαρμπαρούση «Μπαμπίνη: αρχαίαι Φοιτίαι», την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 19.00 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου στην αίθουσα λόγου και Τέχνης.
Για το βιβλίο και το έργο του Γεωργίου Μπαρμπαρούση θα μιλήσουν: Ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών-Πρόεδρος της ΑΙ.ΠΟ.Ε, η Άννα Ραμού-Χαψιάδου καθηγήτρια ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιάννης Δημητρούκας Βυζαντινολόγος-Σχολικός σύμβουλος και ο Μπάμπης Τσελεπής συγγραφέας. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Χρήστος Κλαδευτήρας γιατρός-πρώην Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ. Tην εκδήλωση υποστηρίζουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Αγραμπέλου, Αετού, Κατούνας, Κωνωπίνας, Μπαμπίνης, Παπαδάτου, Προδρόμου και Φυτειών.
Να είμαστε όλοι εκεί!.

EΚΔΡΟΜΗ 2ΗΜΕΡΗ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ, ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ «ΚΟΥΡΙ» ΑΛΜΥΡΟΥ ΒΟΛΟΥ


Ο Σύλλογος φίλων Βελανιδιάς θα πραγματοποιήσει 2ήμερη επίσκεψη στο σπάνιο δρυοδάσος «Κουρί» Αλμυρού Βόλου, το Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2009. Δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή: Φυσελιάς Σπύρος, Τηλ: 6973997010.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ανθολόγιο Ιστορίας. Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας


«ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Ανθολόγιο Ιστορίας στην πορεία ενός δοξασμένου έθνους
Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Ένα «ανθολόγιο ιστορίας» εξέδωσε η Μητρόπολή μας, ως συνέχεια του ημερολογίου του 2008 που ήταν αφιερωμένο «εις την ένδοξόν μας και πολυπόθητη Πατρίδα, την Ελλάδα μας!»
Ο καλαίσθητος τόμος ελπίζουμε ότι θα αγγίξει τις καρδιές των νέων ανθρώπων και όλων των Ελλήνων και θα εδραιώσει μέσα τους την αγάπη για την Πατρίδα ενώ θα εμπλουτίσει τις γνώσεις τους καθώς μέσα από ιστορικά τεκμήρια, κείμενα εποχής και λογοτεχνικά κείμενα προσεγγίζει όλες τις περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας.
Μετά από μία σειρά κειμένων που αναφέρονται στην ιδέα της Πατρίδος στην αγάπη γι’ αυτήν και στα σύμβολά της, ακολουθούν κείμενα για τα χρόνια της σκλαβιάς, του αγώνα για την ελευθερία και για τις σπουδαίες περιόδους του ελεύθερου κράτους, όπως τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς του, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, οι Αγώνες για τη Βόρειο Ήπειρο, το έπος του 1940. Ο τόμος ολοκληρώνεται με ολόκληρο το κείμενο του «Ύμνου εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εικονογράφηση του τόμου, έτσι ώστε οι ίδιες οι απεικονίσεις να γράφουν τη συνέχεια της ελληνικής ιστορίας και να προσφέρουν το ερέθισμα για εμπεριστατωμένη ανάγνωση.
Κείμενα και ομιλίες των Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Αλέξανδρου Υψηλάντη, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Παύλου Μελά, λογοτεχνικά κείμενα των Σπύρου Μελά, Θ. Πετσάλη – Διομήδη, Φ. Κόντογλου, Χρ. Ζαλοκώστα, ποιήματα των Λ. Μαβίλη, Γ. Δροσίνης, Ιω. Πολέμης, Αρ. Βαλαωρίτη κ. α. συνθέτουν ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, μέσα στο οποίο ξεχωρίζουν οι διδαχές του Αγ. Κοσμά, οι προτροπές του Μητροπολίτου πρ. Φλωρίνης κ. Αυγουστίνου Καντιώτου, και οι συμβουλές του Γέροντος Παϊσίου.
Στον τόμο περιλαμβάνεται και ομιλία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Στο προλογικό του κείμενο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς γράφει μεταξύ άλλων:
«Είμαστε Έλληνες! Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό μας για την τιμή που μας χάρισε, να γεννηθούμε στην Ελλάδα, από Έλληνες γονείς και να ζούμε σ’ αυτήν.
Είναι η πατρίδα μας η Ελλάδα!
Και τι είναι πατρίδα;
Κατά τον μεγάλο Κωνσταντίνο Οικονόμο τον εξ Οικονόμων: “Πατρίδα είναι ο τόπος που πρωτογνωρίζει κανείς τα πρόσωπα των γονέων του, ακούει τη γλυκειά τους φωνή. Στην πατρίδα μαθαίνει τη γλώσσα των πατέρων του και τους νόμους τους πατρικούς. Σ’ αυτήν παραλαμβάνει από τους προγόνους του και μεταδίδει εις τους απογόνους του την λαμπάδα της ζωής με την οποία συγκρατείται άσβεστη η σειρά του Γένους. Εδώ συλλαμβάνει τις πρώτες υψηλές έννοιες περί Θεού και Θρησκείας. Εδώ αναγεννάται με τα υπερφυσικά μυστήρια της πίστεως και γίνεται μέλος της Εκκλησίας του Χριστού … Ο άνθρωπος και μάλιστα ο χριστιανός οφείλει να αγαπά και να τιμά και να ευεργετεί την πατρίδα του …”.
Αυτή η πατρίδα, η Ελλάδα μας, ανά τους αιώνες, έμεινε η ίδια, γενναία, ατρόμητη, ηρωική, νικήτρια».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10 – Τ.Κ. 302 00 – Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701
Email: agkosmas@otenet.gr, imaa@otenet.gr

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Την συνέχιση του δικαστικού αγώνα, των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας ενάντια στο έργο της Εκτροπής του Αχελώου, αποφάσισε η Νομαρχία.


Την συνέχιση του δικαστικού αγώνα, των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας ενάντια στο έργο της Εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, αποφάσισε χθες βράδυ (Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009), η συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας το οποίο συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα μετά τις εξελίξεις που προκάλεσε η τελευταία απόφαση του ΣΤΕ (3054/2009).
Με την απόφασή του το ΣΤΕ έκρινε αντίθετο το σύνολο των έργων της Εκτροπής προς την κοινοτική νομοθεσία του περιβάλλοντος και υπέβαλε σειρά προδικαστικών ερωτημάτων προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Ακόμη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, έως ότου εκδοθεί η απόφαση του ΔΕΚ επί των προδικαστικών ερωτημάτων, αποφάσισε την κατάθεση νέας αίτησης αναστολής για το σύνολο των έργων της εκτροπής καθώς και νέα αίτηση ακύρωσης και αναστολής για τα συμπληρωματικά έργα και συγκεκριμένα για την κατασκευή τελικής επένδυσης Σήραγγας Εκτροπής Αχελώου σε μήκος 12 χιλ.
Έργο που δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2009.
Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής του Αχελώου κ. Γιάννης Βαινάς ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του πολύχρονου δικαστικού αγώνα, επεσήμανε την ανάγκη συνέχισής του.
Στην ομιλία του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος χαρακτήρισε τον αγώνα των Αιτωλοακαρνάνων κατά της εκτροπής του Αχελώου «επιβεβλημένο δίκαιο και ηθικό, ο οποίος μέσω των θεσμών δικαιώνεται».
«Η απόφαση του ΣΤΕ αποτελεί κόλαφο για τον πρώην Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και όσους ψήφισαν τον νόμο 3481 του 2006 για να νομιμοποιήσουν παράνομες αποφάσεις και πράξεις προκειμένου να συνεχιστεί ένα έργο φαραωνικό, ένα έργο εκτροπής της λογικής.
Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους του έργου και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να υπερασπίσουμε τις θέσεις μας.
Σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε επίορκοι του καθήκοντος μας απέναντι στο μέλλον του τόπου μας και στις επερχόμενες γενιές», υπογράμμισε ο κ. Σώκος.

Χορευτικό τμήμα δημιούργησε η Ομοσπονδία Ξηρομεριτών



Η Ομοσπονδία Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, εντάσσει και τη δημιουργία χορευτικού τμήματος για την εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Χοροί από την Αιτωλοακαρνανία, τη Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, θα περιλαμβάνονται στα μαθήματα που ήδη ξεκίνησαν με χοροδιδάσκαλο τον Παρασκευά Ντόμπρο και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από 18:00 μέχρι 19:30, στην αίθουσα της ΠΑΝ.ΣΥ Πατησίων 5, 104 31 Αθήνα, που βρίσκεται στην Ομόνοια σε κοντινή απόσταση από το ηλεκτρικό Σταθμό. Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο χορευτικό τμήμα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο Στεργίου Δημήτρη, στο τηλέφωνο 6972-660909 για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας, από 22 Οκτωβρίου, θα διενεργήσει αντιγριπικά εμβόλια για την εποχική γρίπη.

Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνει ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα διενεργήσει αντιγριπικά εμβόλια για την εποχική γρίπη στους ανασφαλίστους του Νομού, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22-10-2009, από τις 8:30 π.μ. έως 12:00 το μεσημέρι, στο Τμήμα Υγείας Αγρινίου (1ο χλμ Εθνικής οδού Αγρινίου - Αντιρρίου πάνω από τα ΚΤΕΛ τηλ:2631029403, 2641363450).
Οι δεύτεροι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23/10/2009, από τις 8:30 π.μ. έως 12:00 το μεσημέρι, στο Μεσολόγγι στη Διεύθυνση Υγείας (Σταυροπούλου 31 τηλ:2641364109, 2631364107).
Σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λόγω της εμφάνισης της νέας γρίπης από τον ιό Α/Η1Ν1, οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως διαμορφώθηκαν με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, είναι οι εξής:
Υγιή παιδιά 6 μηνών – 5 ετών, για την αποφυγή ταυτόχρoνης νόσησης από διαφορετικούς τύπους του ιού της γρίπης. Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι πάσχοντες από άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Οι πάσχοντες από καρδιακή νόσο με σοβαρές καρδιοαιμοδυναμικές διαταραχές. Οι πάσχοντες από ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας ). Οι πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη. Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Οι πάσχοντες από χρόνια νεφροπάθεια. Μεταμοσχευθέντες. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου.
Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων ,οίκων ευγηρίας κ.α.) Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κλπ) Οι απασχολούμενοι στην πτηνοτροφία και την χοιροτροφία (εκτροφείς. σφαγείς κλπ) περιλαμβανομένου και του εποχικού προσωπικού.
Ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών στοχεύει στην αποφυγή συν-λοίμωξης από το στέλεχος Η5Ν1 που κυκλοφορεί στα ζώα και από το στέλεχος Η1Ν1, που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον ανασυνδυασμό του ιού και την εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους δυνητικά πανδημικού.
Παρακαλούνται όσοι ανασφάλιστοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και επιθυμούν να εμβολιασθούν με το αντιγριπικό εμβόλιο να προσέλθουν στις αναφερόμενες υπηρεσίες τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο ανασφαλίστου.
Εμβόλια για τους ανασφαλίστους θα χορηγηθούν και από τα Κέντρα Υγείας του Νομού με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο χορηγείται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με την γνωστή διαδικασία: συνταγογράφηση από τον θεράποντα ιατρό και προμήθεια από τα φαρμακεία στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στη περιοχή Κουβαράς του Δήμου Φυτειών, ενημερωτική επίσκεψη αγροτών για το φυτό Στέβια.

Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος: «Αποδεικτικά πειράματα και οικονομικότητα του είδους Stevia rebaudiana ως καινοτόμος εναλλακτική καλλιέργεια-τρόφιμο στη περιοχή Αιτωλοακαρνανίας» που χρηματοδοτεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009) με επιτυχία, στη περιοχή Κουβαράς του Δήμου Φυτειών, ενημερωτική επίσκεψη αγροτών στους πειραματικούς – αποδεικτικούς αγρούς του προγράμματος, όπως προβλεπόταν από τη σχετική σύμβαση.
Η ενημερωτική επίσκεψη (ημέρα αγρού) ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του αντινομάρχη κ. Γιάννη Λύτρα και του δημάρχου Φυτειών κ. Παναγιώτη Τζαχρήστα.
Την τεχνική ενημέρωση πραγματοποίησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πέτρος Λόλας, που αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ιστορία, τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες, τις χρήσεις, τις απαιτήσεις καθώς και στα αποτελέσματα προσαρμοστικότητας του φυτού από τα πειράματα του προγράμματος στην Αιτωλοακαρνανία όπως και από ανάλογα πειράματα στον Ελλαδικό χώρο που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν στην περιοχή παρουσίασε ο γεωπόνος της Ν. Α. Αιτωλοακαρνανίας, προϊστάμενος του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου του ΕΘΙΑΓΕ, κ. Ηλίας Ντζάνης.
Ο στόχος της επίσκεψης στον αγρό, που εντάσσεται στη προσπάθεια της Νομαρχίας για πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγών πάνω στο τομέα των καινοτόμων καλλιεργειών, πέτυχε πλήρως αφού οι αγρότες ήλθαν σε άμεση επαφή με ένα πραγματικά καινούργιο για τη χώρα μας φυτικό είδος και ενημερώθηκαν σε όλες τις πτυχές της καλλιέργειας του φυτού αυτού τόσο από τους επιστημονικά υπεύθυνους του προγράμματος, όσο και από τους αγρότες που πρωτοκαλλιεργούν το φυτό Στέβια.
Η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση των παραγωγών άνοιξε ένα καλό δρόμο για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση των αγροτών πάνω σε θέματα νέων καλλιεργειών και τεχνικών παραγωγής.
Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε κατάλληλο χρόνο και για άλλες καινοτόμες ενέργειες και καλλιέργειες που διερευνά , όπως ο τομέας των Φαρμακευτικών Φυτών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, ακόμη, ο Διευθυντής Γεωργίας της Ν. Α. Αιτωλοακαρνανίας κ. Κρινής, γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωργίας, γεωτεχνικοί των ΕΑΣ, αγρότες της περιοχής, στελέχη ομάδων καπνοπαραγωγών και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι του αγροτικού χώρου.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Ένας ωραίος γάμος έγινε












Ένας ωραίος γάμος με πάρα πολύ κόσμο έγινε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 6:45 μ.μ στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού (Εσταυρωμένου) Αιγάλεω. Με τα δεσμά του γάμου ένωσαν την αγάπη τους, η Ευαγγελία Τάκου με την εκλεκτό τις καρδιάς της Αθανάσιο. Το γαμήλιο τραπέζι έγινε στην Καλλιθέα στο Κέντρο <<Παλατάκι>> και μαζί τους μοιράστηκαν τη χαρά αυτής της τόσο σημαντικής ημέρας της ζωής τους, εκατοντάδες συγγενείς, και φίλοι, οι οποίοι ευχήθηκαν στους νεόνυμφους <<βίων ανθόσπαρτο>>. Ο γάμος είχε σχεδιαστεί από το ζευγάρι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
Ευχόμαστε στο ζευγάρι να έχει μία ευτυχισμένη ζωή...

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ασφαλτοστρώθηκε τμήμα του δρόμου Αγράμπελο –Πηγάδια




Ασφαλτοστρώθηκε τμήμα του δρόμου Αγράμπελο –Πηγάδια σε μήκος 4 χλμ περίπου. Τα έργα άρχισαν από την έξοδο του χωριού μας και τελείωσαν στη τοποθεσία Κιάφα στη στροφή του Ράκια. Το έργο όταν τελειώσει θα βγάλει το Αγράμπελο από την απομόνωση και θα φέρει τη πρόοδο και την ανάπτυξη στο χωριό μας. Όλοι οι κάτοικοι είναι ικανοποιημένοι το θεωρούν έργο πνοής για το τόπο μας και εύχονται γρήγορα να συνεχιστεί μέχρι τα Πηγάδια για να μπει το χωριό μας σε τροχιά ανάπτυξης

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ομαλά εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία στο Αγράμπελο




Κυριακή, 4 Οκτώβριος 2009
Ομαλά εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε στις 7 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 7 το βράδυ της Κυριακής στο Δ.Δ Αγράμπελο του Δήμου Αστάκου
Ψήφισαν 117

ΠΑ.ΣΟ.Κ
56
Νέα Δημοκρατία
53
ΛΑ.ΟΣ
1
ΣΥ.ΡΙΖ.Α
2
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
3
Λαικός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή
1
Άκυρα 1
Αποτελέσματα σε σταυρούς
ΠΑ.ΣΟ.Κ
Αντωνόπουλος Βασίλειος 6
Γιαννακά Σοφία 40
Δημαδάμα Ζαφειρούλα (Ζέφη) 19
Κατερινόπουλος Αθανάσιος
Κουρουμπλής Παναγιώτης 9
Μακρυπίδης Ανδρέας 28
Μπασαγιάννης Αθανάσιος 20
Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος) 24
Σιούνα-Δημητρακοπούλου Μαρία
Τορουνίδης Αθανάσιος 4
Ψαράκης Ιωάννης 3

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καραγκούνης Κωσταντίνος 11
Καραπάνος Νικόλαος 3
Κολώνια Ειρήνη
Κοτρολού ΜάτνζιουΕλένη 5
Λιβανός Σπήλιος 20
Παπαναστασίου Γιώργος 13
Σαλμάς Μάριος 18
Σταμάτης Δημήτριος 15
Φραίμης Αλέξανδρος 25
Φωτόπουλος Ασημάκης 9
Χατζή Σπυριδούλα 7

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σε σταυρούς



Αυτά είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σε σταυρούς για τα κόμματα που κέρδισαν κοινοβουλευτική έδρα στον νομό μας. Όπως δείχνουν τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι: Θάνος Μωραίτης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Σοφία Γιαννακά, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Από τη ΝΔ Σαλμάς Μάριος, Σταμάτης Δημήτρης, Καραγκούνης Κώστας.
Από το ΚΚΕ επανεκλέγεται ο Νίκος Μωραίτης.
Αυτά ισχύουν μέχρι στιγμής..
http://agrinio-news.blogspot.com/

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΒΡΟΧΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΓΡΑΜΠΕΛΟ





ΦΩΤΟ: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΣΕΛΙΟΣ.

Τo blog agrampelonews ευχαριστεί τον Οδυσσέα Τσέλιο για το φωτογραφικό υλικό

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 4ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 4ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009


1. Ημερομηνία διενέργειας των εκλογών
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.127 (ΦΕΚ 174 Α’/7.9.2009), οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009 Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 50 του Π.Δ. 96/2007.
2. Δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων του Κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν (άρθρα 4 παρ.1 και 6 παρ.1 του Π.Δ.96/2007).
Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:
α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.( άρθρο 5 του Π.Δ 96/2007).
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 51 παρ.5 του Συντάγματος και άρθρο 6 παρ.2 του Π.Δ.96/2007).
3. Προσέλευση και αναγνώριση των ψηφοφόρων
(Άρθρο 82 του Π.Δ. 96/2007)
Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας, ένας-ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.
Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, οι οποίοι ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν, προσέρχονται στο εκλογικό κατάστημα ατομικά και όχι συντεταγμένοι ή με οποιαδήποτε συνοδεία.
Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή, βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στις καταστάσεις του άρθρου 27 του Π.Δ.96/2007, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο ή την κοινότητα που είναι εγγεγραμμένοι.
Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής (με τέτοιες έντυπες βεβαιώσεις θα είναι εφοδιασμένα όλα τα εκλογικά τμήματα άρθρο 83 παρ.6 του Π.Δ. 96/2007).
4. Διπλοεγγεγραμμένοι
Σε περίπτωση τυχόν διπλοεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα η ένδειξη Δ (διπλοεγγεγραμμένος).
Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 113 παρ.2 του Π.Δ. 96/2007, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας. Με αυτές τις έντυπες υπεύθυνες δηλώσεις, εφοδιάζονται όλα τα εκλογικά τμήματα, μαζί με το λοιπό εκλογικό υλικό.
Κατά την υπογραφή της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης, θα πρέπει να δοθεί από τους δικαστικούς αντιπροσώπους ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα και ιδιαίτερα στην ορθή αναγραφή του ειδικού εκλογικού αριθμού, όπως αυτός προκύπτει από τον εκλογικό κατάλογο.
5. Ετεροδημότες
Όπως είναι ήδη γνωστό, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, φέρεται η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο ή την Κοινότητα, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.
Συνεπώς οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής δεν πρέπει να επιτρέπουν σε εκλογείς, οι οποίοι φέρουν την ένδειξη Ε στο βασικό εκλογικό κατάλογο, να ψηφίσουν.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, θα πρέπει επίσης να έχουν υπόψη τους ότι, για τον υπολογισμό των πραγματικά εγγεγραμμένων κάθε κοινού εκλογικού τμήματος, θα πρέπει να αφαιρούνται οι ετεροδημότες και να θεωρούνται εγγεγραμμένοι μόνο όσοι δεν φέρουν την ένδειξη Ε έμπροσθεν του ονόματός τους.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθεί η πλασματική εμφάνιση στοιχείων, που αφορούν τόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος όσο και στο ποσοστό αποχής.
Περισσότερες πληροφορίες για την ψηφοφορία των ετεροδημοτών παρέχονται σε σχετική εγκύκλιό μας.
6.Έκφραση προτίμησης εκλογέων υπέρ υποψηφίων των συνδυασμών
Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς και
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Συνιστάται στους δικαστικούς αντιπροσώπους η ανάρτηση πινακίδας σε κάθε εκλογικό τμήμα και σε εμφανές σημείο αυτού, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που τίθενται από τους εκλογείς.
Στο τέλος της παρούσας εγκυκλίου, επισυνάπτεται πίνακας με τον αριθμό των εδρών, των υποψηφίων και των σταυρών προτίμησης, ανά εκλογική περιφέρεια.
Τα θέματα τα σχετικά με τους σταυρούς προτιμήσεως ρυθμίζονται διεξοδικά στα άρθρα 72, 73 και 74 του Π.Δ. 96/2007.
7. Ψηφοφορία στρατιωτικών, ναυτικών, μελών εφορευτικών επιτροπών, εφόρων, τακτικών και αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, ανδρών φρουράς, διερμηνέων τουρκικής γλώσσας και κρατουμένων
α) Όσα αφορούν στην ψηφοφορία των εν λόγω κατηγοριών εκλογέων, ρυθμίζονται με κάθε λεπτομέρεια στα άρθρα 54, 62, 69 όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ.4 του άρθρου 29 του Ν.3731/2008, 82 παρ.4, 6 ,7 και 8, 82 παρ.5 όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ.5 του άρθρου 29 του Ν.3731/2008 και 83 παρ.5 του Π.Δ. 96/2007, καθώς και στην εγκύκλιό μας αριθ.38/54695/7.9.2009. Ειδικά για τους διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας του άρθρου 64 της ανωτέρω νομοθεσίας, επειδή δεν καθορίζεται ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, επισημαίνουμε ότι, για την ταυτότητα του νομικού λόγου, θα εφαρμοσθούν οι διατάξεις των άρθρων 62 και 69, που ρυθμίζουν τα σχετικά με την ψηφοφορία των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής αντίστοιχα.
β) Επιπλέον, για την ψηφοφορία των ανδρών φρουράς των εκλογικών τμημάτων και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, που διατίθεται για τις ανάγκες των εκλογών ή μετακινείται για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, ισχύουν οι αντίστοιχες διατάξεις των άρθρων 54 και 82 παρ.5 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 του άρθρου 29 του Ν.3731/2008 και 82 παρ.6 και 7 του Π.Δ. 96/2007. Οι εκλογείς αυτοί, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου ή της κοινότητας όπου εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, βάσει ειδικών ονομαστικών καταστάσεων, που συντάσσονται και υπογράφονται από τον διοικητή της μονάδας στην οποία υπάγονται και εφόσον βέβαια είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, οι οποίοι έχουν επικυρωθεί από το οικείο Πρωτοδικείο. Οι καταστάσεις των εκλογέων αυτών, υποβάλλονται απευθείας στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, όπως ειδικότερα ορίζουν οι διατάξεις των παραγράφων 5 και 7 του άρθρου 82 του Π.Δ. 96/2007.
Με την ίδια διαδικασία, ψηφίζει στο λιμένα έκτακτου κατάπλου και το προσωπικό των πολεμικών πλοίων, που λόγω υπηρεσιακών αναγκών κατά την ημέρα των εκλογών, δεν θα βρίσκεται σε προγραμματισμένο λιμένα κατάπλου.
Οι ναυτικοί ψηφίζουν σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 27 παρ.7 και 82 παρ.8 του Π.Δ. 96/2007 και στην αριθ.54960/8.9.2009 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Κρατούμενοι, που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69 παρ.2 του Π.Δ. 96/2007 και τα οριζόμενα στην αριθ.55180/8.9.2009 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την εφαρμογή των διατάξεων για την ψηφοφορία των ετεροδημοτών στον τόπο διαμονής τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι κληρικοί ψηφίζουν είτε στο Δήμο ή την Κοινότητα στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες.
Τέλος, επισημαίνεται ότι με την παρ.4 του άρθρου 29 του Ν.3731/2008, το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 69 του Π.Δ.96/2007 αντικαταστάθηκε. Ειδικότερα, με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται η δυνατότητα και στους αναπληρωτές εφόρους καθώς και σε όσους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς μετέχουν στην εκλογική διαδικασία - και εφόσον έχουν οριστεί γι’ αυτό με σχετική απόφαση του οικείου εφόρου – να ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου, που ορίζεται από αυτόν.