Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Νέο ξεκίνημα για τη δημιουργία πολιτιστικού συλλόγου στη Γουριώτισσα

Επειδή τα τελευταία χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Γουριώτισσας, είναι παντελώς ανενεργός την Τρίτη 14-7-2009 σε αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συγχωριανών, με σκοπό την επανίδρυσή νέου συλλόγου. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία καινούριου καταστατικού και η προώθηση του στο πρωτοδικείο για την ενεργοποίηση αυτού. Ομόφωνα πάρθηκε η απόφαση για την εγκατάλειψη των προσπαθειών ανεύρεσης του παλιού καταστατικού του συλλόγου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκανοι:
Γκόντας Δημήτριος του Βαγγέλη
Πατσέας Σωκράτης
Καραίσκος Γεώργιος
Κώστας Δημήτριος
Τσούτσας Απόστολος
Γκόντας Δημήτριος του Κωνσταντίνου
Πατσέας Κωνσταντίνος
Μπίκας Νικόλαος
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά επικοινωνήστε με το ακόλουθο mail:gouriotissa@windowslive.com

Υ.Γ: Ο Σύλλογος Αγραμπελιωτών εύχεται καλή αρχή καλή δύναμη και καλό έργο στα νέα παιδιά της Γουριώτισσας

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Στερνό αντίο στο Γεώργιο Μ. Τάση

Έφυγε από κοντά μας ο Γεώργιος Μ. Τάσης για το ταξίδι που δεν έχει γυρισμό. Ο συγχωριανός μας άφησε τα εγκόσμια σε ηλικία 71 χρόνων, ύστερα από σύντομη ασθένεια. Με την παρουσία συγγενών, κατοίκων του Αγραμπέλου και της ευρύτερη περιοχής τελέστηκε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, η νεκρώσιμη ακολουθία για τον αποβιώσαντα στον ιερό ναό των Αγίων Ταξιαρχών. Δεκάδες συγγενείς, φίλοι, και γνωστοί ήταν όλοι εκεί, για το στερνό αντίο και για να συμπαρασταθούν στη γυναίκα του Ζωή και στη κόρη του Μαρία. Καλό σου ταξίδι μπάρμπα Γιώργο. Στους συγγενείς ευχόμαστε κουράγιο και καλή παρηγοριά και ας είναι ελαφρύ το χώμα του Αγραμπέλου που το σκεπάζει. Αιωνία του η μνήμη.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Επιτέλους σταμάτησε η απομόνωση για το Αγράμπελο. Δρομολογήθηκε πούλμαν του ΚΤΕΛ για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια!!.

Έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, ξεκίνησε η συγκοινωνία στο Αγράμπελο, με τη συνεργασία του Δήμου Αστακού, την Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας και με το ΚΤΕΛ, στα πλαίσια του προγράμματος ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, για την οποία οι Αγραμπελιώτες έδωσαν τον δικό τους αγώνα, θέτοντας συνεχώς το θέμα και αναδεικνύοντάς το όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορούσανε.
Συνεπώς έχουμε έναν λόγο επιπλέον για να αισθανόμαστε ικανοποίηση που επιτέλους το Αγράμπελο αποκτά ένα μέσο μαζικής μεταφοράς. Που θα μπορούμε πλέον εμείς οι Αγραμπελιώτες να κινηθούμε στον ίδιο μας τον Δήμο, που μας παρέχεται ο τρόπος μεταφοράς, αυτός που μας επιτρέπει να αφήσουμε τα αγροτικά και να μετακινηθούμε προς τον Αστακό σε καθημερινή βάση, προκειμένου να κάνουμε τις δουλειές μας, να πάμε στο γιατρό, να αγοράσουμε φάρμακα και να ψωνίσουμε τα είδη πρώτης ανάγκης.
Απαιτούμε το καθημερινό δρομολόγιο με σύγχρονο και αξιόπιστο πούλμαν, με προσιτό εισιτήριο, να συνεχισθεί μόνιμα και απαιτούμε από την πολιτεία να κάνει επιτέλους το καθήκον της για να μένουν οι νέοι στον τόπο τους.
Ο Σύλλογος Αγραμπελιωτών αφού ευχαριστήσει τις αρχές του νομού για την έναρξη της συγκοινωνίας ζητά να συνεχισθεί η μόνιμα η δρομολόγηση λεωφορείου του ΚΤΕΛ από το Αγράμπελο, τουλάχιστον προς την έδρα του Δήμου, τον Αστακό.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Επίσκεψη του Νομάρχη Θύμιου Σώκου, στους Δήμους Αστακού και Στράτου για την εξέταση της πορείας σημαντικών έργων υποδομής.


Την εξέλιξη σημαντικών έργων υποδομής που εκτελούνται σε δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Στράτου και Αστακού εξέτασε χθες (Τρίτη 14 Ιουλίου 2009) κατά την επίσκεψή του, στη Γουργιώτισσα (Δήμος Στράτου) στον Πρόδρομο, στο Αγράμπελο, στη Χρυσοβίτσα, στο Βασιλόπουλο και τα Βλυζιανά (Δήμος Αστακού) ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Ο κ. Σώκος με τους δημάρχους Στράτου κ. Δημήτρη Μουρτζιάπη και Αστακού κ. Παναγιώτη Στάικο, τους αντινομάρχες Γιάννη Λύτρα, Δημοσθένη Καπώνη τους εντεταλμένους συμβούλους Γιάννη Ψαράκη, Σωτήρη Σαξάμη και υπηρεσιακά στελέχη της Νομαρχίας συναντήθηκε με τους προέδρους και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων των συγκεκριμένων δημοτικών διαμερισμάτων ενώ συνομίλησε και άκουσε τα προβλήματα, τα αιτήματα και τις απόψεις των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση προς τους κατοίκους του Ξηρομέρου ο κ. Σώκος έδωσε στα θέματα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και την ανάγκη συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας, στα προγράμματα νέων αγροτών και τα προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού.
Να σημειωθεί ότι ο Νομάρχης επισκέφθηκε και μονάδα φωτοβολταϊκών που είναι εγκατεστημένη στο Βασιλόπουλο του Δήμου Αστακού.
Τα έργα που εκτελούνται στις περιοχές που επισκέφθηκε χθες ο κ. Σώκος είναι η βελτίωση της επαρχιακής οδού Γουργιώτισσα-Πρόδρομος, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, ένας δρόμος που κατασκευάζεται με τις καλύτερες προδιαγραφές η ολοκλήρωση του οποίου θα άρει την απομόνωση των περιοχών αυτών και θα είναι πιο γρήγορη και καλύτερη πρόσβαση στο Αγρίνιο.
Άλλη παρέμβαση είναι η Β΄ φάση του έργου «Βελτίωση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Βασιλόπουλο-Βελά» προϋπολογισμού 274.000 ευρώ που θα συνδέσει το Κεντρικό Ξηρόμερο, ασφαλέστερα και γρηγορότερα με τις δυτικές ακτές του νομού.
Ακόμη στην περιοχή εκτελείται το έργο της βελτίωσης του οδικού δικτύου Βασιλόπουλο-Βλυζιανά-Αετός προϋπολογισμού 400.000 ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ

Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα» διοργανώνει με τη συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου, της Αθλητικής Ένωσης Χρυσοβίτσας, της Νομαρχίας Αιτωλ/νίας, του Δήμου Φυτειών και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Ακαρνανικό Φως» Δήμου Φυτειών πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα είναι αφιερωμένες στον αγώνα για την αξιοποίηση του αρχαίου κάστρου των Κορόντων, περιλαμβάνει:

Την Παρασκευή 7/8/2009

Ώρα 07:00 Εκδρομή στο κάστρο Κόροντα

Ώρα 18:00 - 20:30: Ποδοσφαιρικοί αγώνες

Ώρα 22:00: Θεατρική παράσταση «Ο κήπος με τα αγκάθια» από το θεατρικό σχήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ακαρνανικό Φως».

Το Σάββατο 8/8/2009

Ώρα 18:00 - 20:30: Ποδοσφαιρικοί αγώνες

Ώρα 22:30: Το συγκρότημα του Γιώργου Καραντζίνη σ΄ ένα ποικίλο μουσικό πρόγραμμα.

Την Κυριακή 9/8/2009

Ώρα 18:00 - 20:30: Ποδοσφαιρικοί αγώνες

Ώρα 21:00: Παρουσίαση του Ολυμπιακού Αθλήματος TAEK BONTO από τον Αθλητικό Σύλλογο Αστακού.

Ώρα 22:00: Ρεμπέτικη βραδιά με το μουσικό σχήμα «Ρεμπέτικη κομπανία»

Το Δ.Σ. καλεί όλους τους Χρυσοβιτσάνους και τους φίλους συμπατριώτες να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Κυκλοφορεί το περιοδικό «η βελανιδιά»

Κυκλοφόρησε το 24ο τεύχος του περιοδικού «η βελανιδιά», με πλούσια ύλη γύρω από διάφορα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και το πολιτισμό, που εκδίδει ο Σύλλογος φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «η αμαδρυάδα». Στόχος του περιοδικού είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη διάσωση και ανάδειξη του παλαιότερου δάσους των Βαλκανίων, του ιστορικού Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου. Το εξώφυλλο του τεύχους κοσμείται από μια κομμένη αιωνόβια βελανιδιά που λεηλατήθηκε από αδίστακτους λαθρουλοτόμους, για να σταματήσει η αλλοίωση και η καταστροφή του δάσους και του τοπίου, καθώς κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την περιοχή οι σπάνιες βελανιδιές και πολλά είδη αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας. Είναι ένα από τα «ζωντανά» περιοδικά που έχει το τρόπο και διαφέρει από τα συνηθισμένα, διαβάζεται με πάθος κι έπειτα το κοιτάζεις, το χαζεύεις, το ξαναδιαβάζεις, το απολαμβάνεις. Ξεφυλλίζοντας τις 88 σελίδες του περιοδικού «η βελανιδιά» ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δει και να διαβάσει ανόθευτες θύμισες, την αγάπη για το περιβάλλον, η προστασία του περιβάλλοντος, αφιερώματα σε χωριά, να δει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, κ.α.
Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ταχυδρομικά το περιοδικό, στείλτε ταχυδρομική επιταγή 20
(συνδρομή για 1 χρόνο) στη διεύθυνση: Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς Βιργινίας Μπενάκη 19-21, 10436 Αθήνα. Τηλ.-Φαξ: 210-5230359. Ε-mail: periodikovelanidia@yahoo.gr και amadryada@gmail.com.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Επισκέφτηκε το Μουσείο μας ο συγχωριανός μας δικηγόρος Μπαμπάνης Φώτης


Στις αρχές Ιουλίου επισκέφτηκε το Λαογραφικό μας Μουσείο και περιηγήθηκε στα εκθέματα ο δικηγόρος Μπαμπάνης Θ. Φώτης. Έμεινε πολύ ικανοποιημένος από τη πλούσια Ιστορία του χωριού μας, θαύμασε τα εκθέματα όπως η κούνια, ο αργαλειός, οι στολές, οι φωτογραφίες και έφυγε γοητευμένος, υποσχόμενος ότι θα επιστρέψει σύντομα, μαζί με φίλους του για να δουν την Ιστορία των προγόνων μας.

Τοποθετήθηκε νέο εικονοστάσι στην είσοδο του νεκροταφείου του χωριού μας


Ένα καινούργιο πανέμορφο εικονοστάσι τοποθετήθηκε στην είσοδο του νεκροταφείου του Αγραμπέλου. Το εικονοστάσι είναι δωρεά του επιχειρηματία Δημήτρη Ξύστρα από το Αιτωλικό (Εμπόρια-επεξεργασία Μαρμάρων-Γρανίτων και μημείων). Ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι πολύ ικανοποιημένος από τους Αγραμπελιώτες οι οποίοι τον προτιμάνε και έτσι σε ένδειξη αγάπης πρόσφερε το νέο εικονισματάκι. Το εικονισματάκι στήθηκε με τη βοήθεια και του συγχωριανού μας Μπολίκα Χρήστου και είναι ένας φωτεινός φάρος για το χωριό μας.

Ανακαινίσθηκε το Εκκλησάκι της Παναγίας στο Νεκροταφείο

Το Εκκλησάκι της Παναγίας στο Αγράμπελο ανακαινίσθηκε χάρις στη βοήθεια των πιστών της ενορίας των Αγίων Ταξιαρχών. Με πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής επιτροπής και του Ιερέα Χατζή Φώτιου άλλαξαν και τοποθετήθηκε νέα στέγη (κεραμίδια ) και νέο ταβάνι. Έτσι σήμερα το εκκλησάκι μας αποτελεί ένα λαμπρό κόσμημα για το χωριό μας και όλοι οι Αγραμπελιώτες το καμαρώνουμε.

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Hμερίδα διοργανώνει o Σύλλογος Ρίγανης, με θέμα: «Αιτωλοακαρνανία-Προοπτικές Ανάπτυξης

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΡΙΓΑΝΗΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρίγανης Ξηρομέρου
Σε συνεργασία με την
Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρία και την
Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου
Σας προσκαλεί
στην ημερίδα που διοργανώνει με θέμα:
«Αιτωλοακαρνανία - Προοπτικές Ανάπτυξης »
Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009
στο χωριό Ρίγανη Δήμου Στράτου
Ώρα έναρξης: 09:00 μ.μ.
Πληροφορίες: Νικ. Γεραντώνης 697 7207 378
Πέτ. Γραμμένος 697 4824 698
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
21:00: Έναρξη

21:05: Χαιρετισμός
Νικόλαος Γεραντώνης,
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ρίγανης
21:10:
Προσφώνηση και χαιρετισμοί επισήμων
Εισηγήσεις
21:20: «Προοπτικές ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία»,
Θύμιος Σώκος, Νομάρχης Αιτ/νιας
21:40: «Πολιτισμός και Ανάπτυξη»
Παναγιώτης Κοντός,

Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρίας

22:00: «Προγράμματα Στήριξης της Υπαίθρου»
Κωνσταντίνος Θεσσαλός
Ειδικός Γενικός Γραμματέας
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
22:20: «Ιόνια Οδός και προοπτικές ανάπτυξης»
Γεώργιος Περδικάρης
, εκπρόσωπος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Ερωτήσεις— Τοποθετήσεις
Κλείσιμο εργασιών ημερίδας
ΧΟΡΗΓΟΙ
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ
- ΧΟΙΡΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ Α.Ε
- SMART MEDIA

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη καταγραφή των παράνομων χωματερών

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν στοιχεία για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και τις χωματερές που συνεχίζουν να υπάρχουν παρά την υποχρέωση της χώρας μας να έχει κλείσει όλους αυτούς τους χώρους μέχρι 1/1/2009. Η κυβέρνηση μάλιστα παρουσίασε στην ΕΕ μια κατάσταση που πολύ απέχει από την πραγματικότητα.
Η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων κάθε είδους (αστικά-δημοτικά, βιομηχανικά και υγρά) δεν αποτελούν μόνο παράβαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας αλλά και μια σοβαρή απειλή για την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από τους πολίτες να συγκεντρώσουν και να τους στείλουν στοιχεία για περιοχές όπου συνεχίζεται ακόμα η ανεξέλεγκτη διάθεση ή/και καύση απορριμμάτων, κάτι που εμπεριέχει και ποινικές ευθύνες για τους φορείς της αυτοδιοίκησης που αδιαφορούν ή είναι συνένοχοι σε παρόμοιες εγκληματικές για την υγεία και το περιβάλλον πρακτικές.
Συμπληρώστε και στείλτε μας τις φόρμες καταγραφής των ΧΑΔΑ και χωματερών, συνεοδευόμενες από φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό που τεκμηριώνει την καταγγελία.
Στείλτε το υλικό σας ή ζητήστε πληροφορίες: ecogreenswaste@gmail.com
Για τον ΝΟΜΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ Επικοινωνήστε με τον συντονιστή της Πολιτικής Κίνησης Κώστα Καπρέλη κιν. 6947324969

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ


Σας καλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στις Πολιτιστικές μας εκδηλώσεις που θα γίνουν τον Αύγουστο στο χωριό μας σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

Σάββατο, 8 Αυγούστου
"Τραγικό Συμπόσιο"
με την ορχήστρα του Γιώργου Διαμάντη. Ώρα: 9:30 μ.μ.

Κυριακή, 9 Αυγούστου
Το θεατρικό έργο "Μαρία Πενταγιώτισσα"
από το θεατρικό τμήμα του Συλλόγου Ματαράγκας Αιτωλ/νίας. Ώρα: 9:30 μ.μ.
Με τη χορηγία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας

Τετάρτη, 12 Αυγούστου
. Προβολή ντοκιμαντέρ για το Ξηρόμερο από τον Τάκη Μπαμπούρη
. "Μπαμπίνης Γεύσεις", παραδοσιακά γλυκά και πίττες
. Έκθεση ντόπιων παραδοσιακών βιολογικών
προϊόντων. Ώρα: 8:00 μ.μ.

Παρασκευή, 14 Αυγούστου
Ανάβαση για προσκύνημα στη Μονή Λιγοβιτσίου. Ώρα: 6:00 π.μ.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009 δολωματικοί ψεκασμοί

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνεται ότι ξεκινούν από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009 δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου στις κτηματικές εκτάσεις των πιο κάτω Δήμων και στα εξής Δημοτικά Διαμερίσματα.
Δήμος Στράτου (Στράτου, Λεπενού, Ματσούκι, Καστράκι)
Δήμος Νεάπολης (Νεάπολη, Σπολάιτα)
Δήμος Αγρινίου (Αγρίνιο, Καμαρούλα, Σκουτεσιάδα, Αγ. Νικόλαος)
Δήμος Θεστιαίων (Ν. Αβώρανη, Καινούριο, Παναιτώλιο, Προσήλια)
Δήμος Παραβόλας (Παραβόλα, Παντάνασσα, Νερομάνα, Παλαιοκαριά)
Δήμος Παρακαμπυλίων (Σαργιάδα, Αμπέλια, Κυπάρισσος, Ποταμούλα, Αγ.Βλάσιος, Χούνη, Ψηλόβραχος, Πεντάκορφο, Αγαλιανός, Σίδερα)
Δήμος Θέρμου (Μυρτιά).