Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

Δεκαεννιά (19) νέα έργα περιλαμβάνει το ετήσιο νομαρχιακό πρόγραμμα σχολικής στέγης που εγκρίθηκε χθες Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009, από τo Νομαρχιακό Συμβουλίο Αιτωλοακαρνανίας. Τα νέα έργα για το Ξηρόμερο και την γύρω περιοχή είναι τα εξής:-Εργασίες αναβάθμισης Σχολικών Υποδομών Δήμου Αλυζίας. Πρ: 90.000€.-Προσθήκη αίθουσας στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλόπουλου. Πρ: 60.000€.-Επισκευή 4/θέσιου Δημοτ. σχολείου Στάνου. Πρ: 150.000€.-Γενική Επισκευή Δημοτικού Σχολείου Λεσινίου. Πρ: 140.000€.-Διαμόρφωση Σχολικού Κτιρίου στην Αμφιλοχία. Πρ: 120.000€.-Αντικατάσταση μεταλλικής στέγης, επισκευή ξύλινης στέγης του 1ου ΕΠΑΛ Κατοχής. Πρ: 50.000€.-Εργασίες επισκευών και προσθήκης στο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Νικολάου Βόνιτσας Πρ: 150.000ε-Καθαίρεση του Γυμνασίου Κατοχής λόγω καθολικής χρήσης αμιάντου. Πρ: 140.000€.-Προμήθεια και εγκατάσταση 15 αιθουσών ελαφράς προκατασκευής για τη στέγαση του ΕΠΑΛ Κατοχής. Πρ: 380.000€.Ταυτόχρονα υπερψηφίσθηκε η ολοκληρωμένη πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας για την κατασκευή στο νομό νέων διδακτηρίων όλων των βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια). Τα νέα διδακτήρια που προτείνονται για την περιοχή μας είναι τα εξής:-Ανέγερση Γυμνασίου Αστακού: Πρ: 3.000.000€.-Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Μύτικα. Πρ: 1.400.000€.-Ανέγερση 3ου Δημοτ. Σχολείου Αμφιλοχίας. Πρ: 1.800.000€.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Με απόφαση του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου απαγορεύεται, στον οποιονδήποτε και με κάθε μέσο, η αλιεία σε όλες τις λίμνες του νομού από 1-30 Απριλίου 2009 και στα ποτάμια από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2009. Η απόφαση στόχο έχει την προστασία της ιχθυοπαραγωγής, λόγω περιόδου αναπαραγωγής των ψαριών.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Αγαπάμε το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, γιορτάσαμε όλοι μαζί.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς Σπύρου Φυσελιά ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανακήρυξης του δάσους της βελανιδιάς σε προστατευόμενη περιοχή και σε εθνικό πάρκο,
Aκολούθησε χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Χρόνη
Στη συνέχεια ο Ταμίας Χρήστος Σαλτογιάννης καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση και τόνισε ότι πρέπει όλοι μας να βάλουμε στην καθημερινότητα μας την ευαισθησία για το περιβάλλον και τις βελανιδιές.
Αμέσως μετά χαιρέτησαν την εκδήλωση οι: ο Πρωθιερέας Πόππης Βασίλειος
Ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κοντός Παναγιώτης,

Αγαπάμε το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, γιορτάσαμε όλοι μαζί.

Κύριος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας Μπάμπης Τσελεπής, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρόντες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή στη συνέχεια αναφέρθηκε πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα για σεβασμό και προστασία στο φυσικό μας περιβάλλον και στο βελανιδοδάσος, το οποίο σήμερα απειλείται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, λόγω της ανθρώπινης αλόγιστης δραστηριότητας

Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου Βελανιδιάς αντάμωσαν


Σε μια ατμόσφαιρα πολύ ευχάριστη με επιλεγμένη καλή ποιοτική μουσική, τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου Βελανιδιάς αντάμωσαν, κουβέντιασαν και διασκέδασαν την Κυριακή μεσημέρι στις 29 Μαρτίου, στο Μεζεδοπωλείο «Άγγελος» στο Χαιδάρι.
Μπαίνοντας οι καλεσμένοι στη ζεστή αίθουσα τους υποδέχονταν με φιλόξενα χαμόγελα τα παιδιά της βελανιδιάς Σπύρος Φυσελιάς, Γιάννης Χρόνης, Γιώργος Τσέλιος, Χρήστος Σαλτογιάννης και τους καλωσόριζαν με μια ζεστή και εγκάρδια χειραψία.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν αφενός να επισημανθεί για άλλη μια φορά η ανάγκη της προστασίας του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου αυτού του απειλούμενου δασικού είδους για την περιοχή μας και αφετέρου τα όποια έσοδα προκύψουν να διατεθούν για την έκδοση του περιοδικού «η βελανιδιά».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς Σπύρου Φυσελιά ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανακήρυξης του δάσους της βελανιδιάς σε προστατευόμενη περιοχή και σε εθνικό πάρκο, ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Χρόνη και στη συνέχεια ο Ταμίας Χρήστος Σαλτογιάννης καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση και τόνισε ότι πρέπει όλοι μας να βάλουμε στην καθημερινότητα μας την ευαισθησία για το περιβάλλον και τις βελανιδιές.
Αμέσως μετά χαιρέτησαν την εκδήλωση οι: ο Πρωθιερέας Πόππης Βασίλειος, ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κοντός Παναγιώτης, οι Πολιτευτές: Αντωνόπουλος Βασίλης, Τρυφιάτης Πάνος, Μακρυπίδης Ανδρέας και Κουρουμπλής Παναγιώτης, ο π. Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Κλαδευτήρας Χρήστος, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Σάββας Αλέκος και ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Σπήλιου Λιβανού Χρυσοβαλάντης Κωνσταντινίδης.
Κύριος ομιλητής
ήταν ο συγγραφέας Μπάμπης Τσελεπής, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρόντες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή στη συνέχεια αναφέρθηκε πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα για σεβασμό και προστασία στο φυσικό μας περιβάλλον και στο βελανιδοδάσος, το οποίο σήμερα απειλείται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, λόγω της ανθρώπινης αλόγιστης δραστηριότητας.Ήταν εκεί: ο Πρωθιερέας Πόππης Βασίλειος, ο π. Βουλευτής και Πολιτευτής Μακρυπίδης Ανδρέας, ο π. Βουλευτής και Πολιτευτής Κουρουμπλής Παναγιώτης, ο Πολιτευτής Τρυφιάτης Πάνος Πολιτευτής Αντωνόπουλος Βασίλης, ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνων Κοντός Παναγιώτης, ο Εκπρόσωπος του Βουλευτή Σπήλιου Λιβανού Χρυσοβαλάντης Κωνσταντινίδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Σάββας Αλέκος Αντιπρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Αλεξανδρής Δημήτρης π. Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Τσαπαρέλης Κώστας π. Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Κλαδευτήρας Χρήστος
Τα μέλη της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Μηλιώνης Άγγελος και Σάββας Ταξιάρχης Πρόεδρος Συλλόγου Σκουρτούς Στρατούλης Γεράσιμος Πρόεδρος Συλλόγου Αετού Ντέμος Χρήστος, ο Αντιπρόεδρος Μπάκας Σπύρος και ο Ταμίας Ζαφείρης Νώντας Αντιπρόεδρος Συλλόγου Τρύφου Αγραφιώτης Πάνος Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αγραμπέλου Καμπέρης Δημήτρης. Από τον Σύλλογο Κωνωπίνας ο Γραμματέας Χολής Θεόδωρος, ο Ταμίας Γεροχρήστος Κώστας και το μέλος Κορομηλάς Νίκος Πρόεδρος Συλλόγου Δρυμού Καλός Πάναγιώτης Πρόεδρος Συλλόγου Χρυσοβίτσας Γεωργούλας Κώστας π. Πρόεδρος Συλλόγου Προδρόμου Νικολάου Πέτρος
Τα ιστορικά μέλη της Βελανιδιάς Ταπραντζής Αλέξανδρος, Ταπραντζής Αρίσταρχος, Μπουργάνης Σοφοκλής, Στεργίου Στάθης, Γκούμας Χρήστος, Σεραφείμ Βασιλείου, Τομαρά Δώρα, Τομαράς Διονύσιος, Γαζέτα Λίνα και Βενετίκου Ευτυχία.Το μέλος του ορειβατικού Συλλόγου ΟΤΕ Χασιώτης Γεράσιμος Μαχαιράς blog Κουβέλης Γιώργος Επιχειρηματίας από Πρόδρομο Ζανιάς ΚώσταςΕπιχειρηματίας από Μπαμπίνη Μπαρμπαρούσης Παύλος
Η συγγραφέας από το Αγράμπελο Μπαμπάνη Μαρία Συγγραφέας Μπαρμπαρούσης Γιώργος
Συγγραφέας Μπερερής Διονύσιος Συγγραφέας Λαζαρόπουλος Πάνος Ζωγράφος Λαζαροπούλου Σοφία
Και πολλοί ακόμη φίλοι του Συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Σήμερα Σάββατο 28 Μαρτίου 2009,και ώρα 20:30, πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσµο θα σβήσουν τα φώτα τους για µία ώρα «Ώρα της Γης» στέλνοντας ένα ισχυρό παγκόσµιο µήνυµα ότι όλοι µαζί µπορούµε να δράσουµε ενάντια στην υπερθέρµανση του πλανήτη.

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ
ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Η ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ»
Βιργινίας Μπενάκη 19-21, 10436
ΑθήναΤηλ- fax: 210-5230359, 6973997010
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς γιορτάζει και σας προσκαλεί στη συνεστίαση που πραγματοποιεί, την Κυριακή 29 Μαρτίου 2009 και ώρα 12.30 το μεσημέρι, στην ταβέρνα – μεζεδοπωλείο «ΑΓΓΕΛΟΣ» , Καραϊσκάκη 1Β, στο Χαϊδάρι.Τιμή πρόσκλησης 25 ευρώ.Στην τιμή της πρόσκλησης περιλαμβάνονται πρώτο και δεύτερο πιάτο με εκπληκτικά φαγητά και τα ποτά απεριόριστα (Όσο πιείτε …… κρασί, μπύρες και αναψυκτικά).Σας περιμένουμε όλους εκεί για να διασκεδάσουμε, να συζητήσουμε για το περιβάλλον, τις βελανιδιές, αλλά και για το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου που μας αξίζει!Σας ευχαριστούμε
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ο Κοντός Παναγιώτης ανέλαβε συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Το Υπουργείο Παιδείας μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Υπουργό Α. Σπηλιωτόπουλο κάνει γνωστά τα ονόματα των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, τα οποία έχουν ως εξής:
1.Κοντός Παναγιώτης, προϊστάμενος Γραμματείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – αναπλ. Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου
2.Θωμαδάκη Μαρία Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Καθηγήτρια Τμήματος γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
3.Παπαλουκάς Λουκάς Προϊστάμενος Γραμματείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
4.Καραϊσκάκης Γεώργιος Καθηγητή τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
5.Συριόπουλος Κωνσταντίνος Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
6.Τσάλτας Γρηγόριος καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
7. Καλαβρουζιώτης Ιωάννης Επίκουρος καθηγητής τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
8.Γεωργακέλλος Δημήτριος επίκουρος καθηγητής τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
9.Σύψας Παναγιώτης καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τον συντονισμό των εργασιών της Επιτροπής, αναλαμβάνει ο κ. Παναγιώτης Κοντός.
Πηγή: http://www.anaitolika.gr/main.php

Προβλήθηκε από την τηλεόραση του «ΣΚΑΙ», αφιέρωμα στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου και στη Βόνιτσα.

Ξεκίνησε από χθές (Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009) από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» μεγάλο αφιέρωμα στην Αιτωλοακαρνανία από την εκπομπή «ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ». Στο αφιέρωμα προβλήθηκε το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου που έχει έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο δάσος ήμερης βελανιδιάς στα Βαλκάνια. Από τον Αστακό μέχρι την λίμνη Οζερός, σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, εκτείνεται το μεγαλύτερο δάσος βελανιδιάςίναι χαρακτηρισμένο ως τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους, ωστόσο η παράνομη υλοτομία το πλήττει ανεπανόρθωτα. Στην εκπομπή μίλησαν οι φίλοι του Συλλόγου της Βελανιδιάς από την Γουριώτισσα, Κώστας Κώστας και Μιχάλης Τέγας. Επίσης προβλήθηκε η μαγευτική και γραφική Βόνιτσα, το κάστρο και οι ομορφιές της, ο Αμβρακικός κόλπος και τα ρινοδέλφινα που είναι ένα ξεχωριστό είδος δελφινιών που συναντάται στον Αμβρακικό και έχουν αναπτύξει… κοινωνικές σχέσεις με τους κατοίκους της Βόνιτσας.
Οι εκπομπές είναι καθημερινές και θα συνεχίσει να προβάλετε η Αιτωλοακαρνανία μέχρι την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009 και μεταδίδονται σε απευθείας σύνδεση και οι ώρες μετάδοσης των εκπομπών είναι:Για το ραδιόφωνο: 16:00 μ.μ. – 17:00 μ.μ. και την Τηλεόραση:17:45 μ.μ. – 18:30 μ.μ.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Άγριος ξυλοδαρμός αστυνομικού στον Αστακό.

Ένας αρχιφύλακας ξυλοκοπήθηκε άγρια σε καφέ-μπαρ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.Το εν λόγω επεισόδιο έλαβε χώρα τα ξημερώματα, μετά από καταγγελία θαμώνα για κλοπή τσάντας. Στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου, ευτυχώς εκτός κινδύνου, νοσηλεύεται ο αστυνομικός που χτυπήθηκε βάναυσα από θαμώνες ενός μπαρ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.Όσον αφορά το θλιβερό αυτό γεγονός, ο αρχιφύλακας είχε πάει στο νυχτερινό κατάστημα όταν μια νεαρή γυναίκα τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα του Αστακού να ζητήσει βοήθεια, καθώς ένας θαμώνας την παρενοχλούσε και μάλιστα, της είχε πάρει την τσάντα και δεν της την επέστρεφε.Ο 40χρονος αστυνομικός, φτάνοντας στο κατάστημα προσπάθησε να ηρεμήσει τον 38χρονο θαμώνα του μπαρ και να τον πείσει να επιστρέψει την τσάντα στην κοπέλα, πράγμα που έκανε, αλλά, εν συνεχεία εκείνος του επιτέθηκε γρονθοκοπώντας τον.Στον καυγά των δυο ανδρών, ενεπλάκη ακόμη ένας φίλος του 38χρονου και έτσι, οι δυο μαζί συνέχισαν να χτυπούν τον εν λόγω αστυνομικό, ενώ όταν ο ένας εξ αυτών προσπάθησε να πάρει και το όπλο του αρχιφύλακα, όπως υποστηρίζει ο άνδρας της ΕΛ.ΑΣ, αυτό εκπυρσοκρότησε.Στο μπαρ όπου έγινε η συμπλοκή εντοπίστηκαν πέντε κάλυκες και δύο βολίδες βρέθηκαν σφηνωμένες στον τοίχο του καταστήματος. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δύο ατόμων που χτύπησαν βάναυσα τον αρχιφύλακα. Ο 38χρονος θαμώνας του μπαρ, που το όπλο του αστυνομικού το άρπαξε κατά τη διαφυγή του, είναι παλιός γνώριμος της αστυνομίας, καθώς είχε εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Η βραδιά κύλησε με πολύ κέφι, στη χοροεσπερίδα του συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων.




Μέσα σε κλίμα εγκαρδιότητος, αγάπης και κεφιού έγινε ο φετινός χορός του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων, στις 21 Μαρτίου 2009, ημέρα Σάββατο, στο κοσμικό κέντρο «ΒΑΛΚΑΝΙΑ», στη πλατεία Αγίων Αναργύρων. Όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, διασκεδάσανε με την καρδιά τους σε ένα παραδοσιακό γλέντι.
Στη ζεστή αίθουσα τους προσκεκλημένους υποδέχτηκαν με τον ευγενικό τους τρόπο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Γεωργούλας και η Γραμματέας Ελένη Σάββα. Ο Πρόεδρος άνοιξε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στο έργο και στις δράσεις του συλλόγου, τονίζοντας ότι η καινούργια ιστοσελίδα (http://takoronta.ucoz.com/) που άνοιξε ο σύνδεσμος είναι νέα γέφυρα επικοινωνίας με όλους του Χρυσοβιτσάνους αλλά και τους πατριώτες όπου κι αν βρίσκονται. Η Γραμματέας Ελένη Σάββα ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση.
Μετά το πλούσιο γεύμα, ακολούθησε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα με τραγούδι και χορό. Ειδικότερα όταν το κλαρίνο άρχισε να γλυκοκελαϊδάει, η πίστα γέμισε από νέους και νέες, το κέφι έφτασε στα ουράνια και η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν απερίγραπτη. Οι πλούσιες μελωδίες από την ορχήστρα του κέντρου έγιναν καλύτερες, με τη συμμετοχή και του Αετινού τραγουδιστή Θανάση Αναγνωστέλου που ξεσήκωσε τον κόσμο και γέμισε η πίστα μεράκι και κέφι.
Μια αγκαλιά ο χορός, μια φωνή το τραγούδι.
Παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Δημήτρης Στεργίου, τα μέλη του Κ.Σ. της ΟΠΣΥΞ Άγγελος Μηλιώνης, Ταξιάρχης Σάββας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπέλου και Γραμματέας της Βελανιδιάς Τσέλιος Γιώργος, ο επίτιμος Πρόεδρος της Βελανιδιάς Χρήστος Γαζέτας, ο Γιάννης Μουρτζιάπης εκπροσωπώντας τον Βουλευτή Χρήστο Βερελή, κ.α.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ «ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΣΤΟ ΧΩΡΟ, ΣΤΟ ΛΟΓΟ, ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ» ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 19 Μαρτίου στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής η παρουσίαση του Λευκώματος «Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού Διαδρομή στο χρόνο, στο χώρο, στο λόγο, στις τέχνες», η σημαντική αυτή έκδοση, που άφησε κατάπληκτους και ενθουσιασμένους όλους τους παρευρισκόμενους, από τον Φορέα της Λιμνοθάλασσας.Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές Βασίλειος Μαγγίνας, Χρήστος Βερελής, Σπήλιος Λιβανός, οι οποίοι μίλησαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την προσπάθεια του Φορέα της Λιμνοθάλασσας και για την σημασία της έκδοσης του φωτογραφικού Λευκώματος.Για το επιμελημένο λεύκωμα μίλησαν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, που συντόνιζε την όλη εκδήλωση, ο οποίος μίλησε για την περιβαλλοντική σημασία της έκδοσης του Λευκώματος, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή την έκδοση, τους χορηγούς που χωρίς της βοήθεια τους δεν θα ήταν δυνατή η έκδοση του Λευκώματος, τους συμπατριώτες που διέθεσαν υλικό απαραίτητο για την έκδοση και καλωσόρισε τους καλεσμένους, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης ο οποίος απουσίαζε αλλά η γραπτή εισήγηση του διαβάστηκε, ο Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων Αθ. Παλιούρας και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης, Χάρης Κοκκώσης. Οι ομιλητές μίλησαν με θερμά λόγια για το Λεύκωμα και τόνισαν τόσο την καλλιτεχνική αξία του Λευκώματος (θαυμάσιες φωτογραφίες και κείμενα), όσο και την περιβαλλοντική, πολιτιστική και τουριστική του αξία και χρησιμότητα.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, οι βουλευτές Βασίλειος Μαγγίνας, Χρήστος Βερελής, Σπήλιος Λιβανός, οι π. βουλευτές Αριστοτέλης Μιμής, Παναγιώτης Δελημήτσος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Καραγκούνης και Δαβάκης Αθανάσιος, οι πολιτευτές Πάνος Τρυφιάτης, Ζέφη Δημαδάμα, οι δήμαρχοι Μεσολογγίου Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Αιτωλικού Νίκος Γαλάνης, Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης, Πυλλήνης Μπουλές Ιωάννης,ο π. Δήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος, ο Γραμματέας του πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Μεσολλογιτών Γιάννης Μπούρος και Ξηρομεριτών Δημήτρης Στεργίου, ο Πρόεδρος της ενωσης Αιτωλοακαρνάνων λογοτεχνών Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Βελανιδιάς Σπύρος Φυσελιάς, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, των γραμμάτων και των τεχνών, των Πολιτικών Κομμάτων και Συλλόγων και πλήθος Αιτωλοακαρνάνων συμπατριωτών μας.Μετά την παρουσίαση, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, για αρκετή ώρα οι παρευρισκόμενοι παρέμειναν στην αίθουσα, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά τους στους συντελεστές της καλαίσθητης έκδοσης και προσφέρθηκαν λευκώματα σε όλους τους προσκεκλημένους.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ, ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΡΟΔΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΥΤΕΙΩΝ

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου προς τον κ. Χατζηγάκη έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας καθαρά αγροτικός νομός όπου η άσκηση της γεωργίας επηρεάζει όχι μόνο τους ασχολουμένους άμεσα με αυτή αλλά και ολόκληρη την οικονομική δομή της περιοχής.Μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από 1/1/2006, έχει αποδομηθεί πλήρως ο πρωτογενής παραγωγικός ιστός του Νομού μας. Χιλιάδες στρεμμάτων παραμένουν ακαλλιέργητα ενώ οι αγρότες της περιοχής έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Οι παραγωγοί ιδιαίτερα των καπνοπαραγωγικών περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας επλήγησαν ανεπανόρθωτα. Οι παραγωγοί στις καπνοπαραγωγικές περιοχές, όπως και αυτή του Δήμου Φυτείων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, είχαν ως κύρια απασχόληση την καλλιέργεια του καπνού η οποία τους εξασφάλιζε ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Όμως, η εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. είχε ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια καπνού να εξαφανιστεί χωρίς να υπάρχει μια ανάλογη δυναμική καλλιέργεια εξίσου προσοδοφόρα για να καλύψει το κενό και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν αξιοπρεπώς σ’ αυτόν. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σ’ αυτό ακριβώς το ζητούμενο της χάραξης στρατηγικής για την ύπαρξη εναλλακτικών καλλιεργειών, υπήρξε απών (τουλάχιστον για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας). Μην ξεχνάμε ότι παλιότερα αιτήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προς της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. σχετικά με την χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων σε πρώην καπνοπαραγωγικές περιοχές του Νομού μας έπεσαν στο κενό. Η ανάγκη των καπνοπαραγωγών για επιβίωση και η αγωνία τους για το αύριο έχει ωθήσει αρκετούς από αυτούς στην αναζήτηση, με δική τους πρωτοβουλία, νέων εναλλακτικών – δυναμικών καλλιεργειών που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα.Οι παραγωγοί του Νομού μας θέλουν να έχουν αγροτική παραγωγή με υψηλή ποιότητα και απορροφησιμότητα και όχι απλώς να εισπράττουν κοινοτικές επιδοτήσεις. Οι παραγωγοί του Νομού μας δεν επαιτούν αλλά απαιτούν το δικαίωμα τους να παράγουν προϊόντα ποιότητας, ανταγωνιστικά με υψηλή απορροφησιμότητα στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Έχουν, έστω και καθυστερημένα, καταλάβει ότι ισχυρός παραγωγός είναι εκείνος που παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και διακρίνεται από υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και γνώση. Οι αγρότες της περιοχής μας απαιτούν όμως και την στήριξη τους με κάθε δυνατό τρόπο από την Πολιτεία.Λαμπρό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, της προσπάθεια των Αιτωλοακαρνάνων καπνοκαλλιεργητών να ξεφύγουν από το τέλμα και την στασιμότητα που έχει επιφέρει στην παραγωγική δραστηριότητα του Νομού η εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. είναι ο «Συνεταιρισμός Καλλιεργητών Ροδιάς περιοχής Φυτειών».Ο συνεταιρισμός αυτός αποτελείται από πρώην καπνοκαλλιεργητές που αποφάσισαν να καλλιεργήσουν Ροδιές. Πρόκειται για 45 άτομα με συνολική έκταση 500 στρεμμάτων Ροδιάς, και με προγραμματισμό αύξησης των στρεμμάτων σε πολλά περισσότερα στο άμεσο μέλλον. Στον προγραμματισμό του συνεταιρισμού περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία υποδομής για την συσκευασία και τυποποίηση του προϊόντος για την διάθεση του με αξιώσεις στην αγορά μακριά από μεσάζοντες.Οι παραγωγοί του συνεταιρισμού στην προσπάθεια τους για καλλιέργεια της Ροδιάς αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα που σχετίζονται με την ανυπαρξία εξειδικευμένης γνώσης για την καλλιέργεια, ανυπαρξία στρατηγικής προωθούμενων ποικιλιών και έλλειψη οικονομικών κινήτρων στήριξης των προσπαθειών τους για την εισαγωγή στην περιοχή νέων δυναμικών – εναλλακτικών καλλιεργειών.Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εφαρμοσμένη γνώση – έρευνα, ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος αγροτικός νομός της Ελλάδας αλλά παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένα ερευνητικό κέντρο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην περιοχή που να ασχολείται με την εφαρμοσμένη έρευνα στο τομέα της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Η παρούσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα της προσπαθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της να δημιουργήσει κανάλια διάχυσης γνώσης στους παραγωγούς και το γεωτεχνικό κόσμο του νομού. Συγκεκριμένα, έχουν διοργανωθεί μία σειρά στοχευμένων ημερίδων στο Νομό μας σχετικά με τις εναλλακτικές δενδροκαλλιέργειες, το φυτό στέβια και τα αρωματικά φυτά, την αιγοπροβατοτροφία, ημερίδες αγροπεριβαλλοντικού ενδιαφέροντος κ.α. Στις ημερίδες αυτές ομιλητές υπήρξαν επιφανείς επιστήμονες του γεωτεχνικού κλάδου από τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό χώρο. Επιπλέον η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προσπαθεί εδώ και καιρό για την ίδρυση σχολής γαλακτοκομίας στο Νομό ΑιτωλοακαρνανίαςΤο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να σταθεί αρωγός και να δείξει εμπράκτως την συμπαράσταση του στο δύσκολο αυτό εγχείρημα των παραγωγών του συνεταιρισμού. Ο βαθμός δε συμπαράστασης να κρίνει το μέλλον του εγχειρήματος. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους παραγωγούς.Από πλευράς του ΥΠ.Α.Α.Τ. πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την άμεση προκήρυξη του μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του άξονα 1 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής (Σχέδια Βελτίωσης). Η καθυστέρηση της προκήρυξης του προγράμματος είναι αδικαιολόγητη και στερεί από τους εν λόγω παραγωγούς την δυνατότητα να καλύψουν το κόστος της εγκατάστασης των φυτειών τους από το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. Η προκήρυξη του προγράμματος πρέπει να είναι άμεση ώστε οι καλλιεργητές Ροδιάς να μπορέσουν να καλύψουν το κόστος εγκατάστασης νέων φυτειών ροδιάς που θα γίνουν την άνοιξη του 2009.Επιπλέον, στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας (Άξονας 2 του ΠΑΑ 2007-2013), το οποίο και αυτό έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, πρέπει η σχετική Κ.Υ.Α. να συμπεριλάβει και την καλλιέργεια της Ροδιάς ως επιλέξιμη καλλιέργεια για επιδότηση από το πρόγραμμα της βιολογικής Γεωργίας. Η καλλιέργεια της Ροδιάς είναι μία παραγωγική διαδικασία με μειωμένη εισροή λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων που εύκολα μπορεί να γίνει υπό καθεστώς βιολογικής παραγωγής πολλαπλασιάζοντας της προστιθέμενη αξία του παραγόμενου προϊόντος από τον Συνεταιρισμό.Σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης όπου τα εισοδήματα των αγροτών του Νομού έχουν ισοπεδωθεί η άμεση προκήρυξη των προγραμμάτων του ΠΑΑ 2007-2013 (σχέδια βελτίωσης, αγροπεριβαλλοντικά) κρίνεται αναγκαία για όλο τον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες εδώ και πολύ καιρό δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις μακροπρόθεσμες δραστηριότητες τους διότι ακριβώς δεν υπάρχει από το ΥΠΑΑΤ ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών.Επειδή πρόκειται για Συνεταιρισμό που έχει προκύψει από πρώην καλλιεργητές καπνού της περιοχής Φυτειών πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί μέριμνα από το ΥΠ.Α.Α.Τ. ώστε να διασφαλιστούν το 50% της επιδότησης καπνού που πάει στον πυλώνα ΙΙ. Ορίστε «πεδίο δόξης λαμπρό» για το ΥΠΑΑΤ να διασφαλίσει τους πόρους της καπνοκαλλιέργειας που μεταφέρονται στον πυλώνα ΙΙ με την άμεση επιδότηση των καπνοκαλλιεργητών που στρέφονται σε νέες δυναμικές – εναλλακτικές καλλιέργειες.Τέλος, θεωρούμε σημαντικό την αναγνώριση του Συνεταιρισμού ως Ομάδα Παραγωγών στο μέλλον, ώστε τα μέλη του Συνεταιρισμού να τύχουν των αντιστοίχων ευεργετημάτων.Κύριε Υπουργέ στην δεδομένη χρονική στιγμή και κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που έχουν δημιουργήσει στην περιοχή η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η έλλειψη κεντρικής αναπτυξιακής στρατηγικής θεωρούμε ότι η ύπαρξη ομάδων παραγωγών με αναζητήσεις αποτελεί το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της επιτυχίας. Θέλουμε παραγωγούς αγρότες και χωράφια φυτεμένα και όχι αγρότες με επίδομα ανεργίας την κοινοτική επιδότηση της Ενιαίας Ενίσχυσης.Αποτελεί χρέος της Πολιτείας να ενθαρρύνει και να στηρίζει τις προσπάθειες όλων των ομάδων παραγωγών που αναζητούν και διεκδικούν με αξιώσεις το μέλλον τους όπως και ο Συνεταιρισμός Καλλιεργητών Ροδιάς Φυτειών καθώς και άλλοι ανάλογοι Συνεταιρισμοί του Νομού .Κύριε Υπουργέ,Είμαστε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας στην διάθεση σας και παρακαλούμε να οριστεί συνάντηση εργασίας μαζί σας ή επίσκεψης σας στο νομό μας για να σας εκθέσουμε από κοντά τα ιδιαίτερα προβλήματα την περιοχής και να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις προς όφελος των παραγωγών του νομού.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΘΥΜΙΟΣ ΣΩΚΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Βλάχικες λέξεις

αϊστου= αυτός
αϊστε =αυτή
αλάντε
=άλλη
αλέπτου=
διαλεχτός
αντουκίι
=κατάλαβα
αρικόρι=
κρύο (κάνει)
αράτσι =κρύο (νερό
)
βέντουα =χήρα
βέντουου=
χήρος
βούλπια=
αλεπού
γιέσπι =
σφήκα
γκιλίνα
=κότα
γκέλα
=φαγητό
γκλιέμου =κουβάρι
γκούρα =
στόμα
γκρέου =
βαρύς
γκρόσου
=χοντρός
κάπου=
κεφάλι
κόντα
=ουρά
κουλντούρε
=ζέστη

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Στη γιαγιά μου, με αγάπη…

Γράφει η: Ευσταθία Σοροβέλη-Μπαμπάνη

Σύμβολο αγνότητας, αλήθειας και αγάπης. Αυτές είναι λίγες λέξεις που δεν μπορούν να εκφράσουν ούτε να αποτυπώσουν μια τεράστια ψυχή, μια τεράστια αξία, μια τεράστια Βάβω. Πάντα αγέρωχη, πάντα αισιόδοξη, πάντα έτοιμη να προσφέρει την ψυχή της και τον εαυτό της για να διαφυλάξει και να προστατέψει, με αγάπη, όλους εμάς. Καμιά εικόνα, καμιά ζωγραφιά, κανένα ποίημα, δε μπορεί να προσδώσει το μεγαλείο της ψυχής της, την αγνότητα της και την ανιδιοτελή προσφορά της για αγάπη, χωρίς να αναμένει ανταπόδοση. Αν και μεγάλωσε σε ένα μικρό κοινωνικό περιβάλλον, στο Αγράμπελο, ωστόσο οι πνευματικές της αξίες ξεπερνούν, τον τόπο και το χρόνο. Η Βάβω ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα η προσωποποίηση της αρετής, της αθωότητας, της ηθικής και το υπόδειγμα της ανθρωπιάς.
Μαύρος Οκτώβρης προσπάθησε να την απομακρύνει, να την εξορίσει από κοντά μας, αλλά ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΟΤΕ.
ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ.

Αγραμπέλου ύδρευση

Η ιστορία του νερού, μέσα από τα πρακτικά της κοινότητας Αγραμπέλου (1950-1951)
Επιμέλεια κειμένου: Γεώργιος Σπ. Μπαρμπαρούσης

Αρχικά οι κάτοικοι εξασφάλιζαν νερό από τα πέτρινα πηγάδια που ήταν διάσπαρτα στον κάμπο.Το 1954 άρχισε να κατασκευάζεται το πρώτο σύγχρονο έργο ύδρευσης στην περιοχή του Ξηρομέρου. Για την κατασκευή του έργου, θα ξεδιπλώσουμε τα πρακτικά της κοινότητας Αγραμπέλου, τα έτη 1950-51 και μέσα στη διαδρομή των χρόνων αυτών, των 59 χρόνων, θα δούμε τις προσπάθειες, τους αγώνες, τις πραγματικές θυσίες απ’ όλους τους παράγοντες του χωριού μας, για να κάνουνε ότι είναι δυνατόν καλύτερο για να ξεδιψάσουν οι Αγραμπελιώτες.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΑΝΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Αποφασίζει το Δ/Σ έρανο των κατοίκων (Πράξη 21/16 Ιανουαρίου 1950)
«Παμψηφεί αποφασίζει την επιβολήν υποχρεωτικής ερανικής εισφοράς των κατοίκων της Κοινότητας υπέρ του Ταμείου Ύδρευσης Ξηρομέρου, προς ενίσχυσην πόρων εξυπηρετήσεως του δανείου προς εκτελέσην του δια τη από 2 Ιουλίου 1948 συμβάσεως της Κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εκπροσωπουμένης από τον αρχηγό της αποστολής και της Ελληνικής Κυβερνήσεως εκπροσωπουμένης υπό του υπουργού της γεωργίας προγραματισθείντος έργου Υδρεύσεως Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας.
Εγένετο απεφασίσθη και υπεγράφει παρά χρήμα».

Ο Πρόεδρος τα μέλη
Ευάγελλος Π. Νταγιάντας


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
(Πραξη 35/19-10-1950)
«Διορίζει επιτροπή συντονισμού ενεργειών αρδευτικού παραγωγικού έργου με έδραν τας Αθήνας, εκ των 1) Σταμούλη Στεργίου, 2) Φλώρου Ευστάθιου, 3) Παπαπέτρου Επαμεινώνδα, 4) Σκαρλίγκο Σπυρίδωνα, 5) Οικονόμου Θεόδωρο, 6) Παπαδημητρίου Γεώργιο, 7) Χρυσικού Θεόδωρου, 8) Μάτζαρη Αχιλλέως, 9) Παπατρέχα Γεώργιο, 10) Θεοφίλη Χαράλαμπου, 11) Θεοφίλη Αθανάσιου, 12) Τσάμη Αριστείδου, 13) Κουλουρά Δημητρίου, 14) Βασιλείου Σόλωνα, 15) Πορτούλη Ιωάννη, 16) Πάγγιου Γεωργίου, 17) Παπαστάμου Ευάγγελου, 18) Παπαδημητρίου Αλέξανδρο, 19) Μπέμπα Αθανάσιο, τους οποίους εξουσιοδοτεί όπως προβαίνουν εις τα καταλλήλους ενέργειας παρά τας αρμόδιας αρχάς δια τον συντονισμόν των εργασιών και ευγενές εις πάσαν πράξην αποβλέπουσαν εις την ασφαλή επιτυχίαν του έργου. Εφ ου συνετάγει η παρούσα, αναγνωσθείσα ευκρινώς και μεγαλοφώνως υπογράφεται ως έπεται.
Ο Πρόεδρος τα μέλη
Ευάγελλος Π. Νταγιάντας


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ
(Πράξη 14/29-5-1951)
«Ομοφώνως ψηφίζει: εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της Κοινότητας ίνα μετά των ετέρων προέδρων συνδέσμου κοινοτήτων του Ειδικού Ταμείου Υδρεύσεως Ξηρομέρου συνυπογράψει τη σύμβαση δανείου δια την εξυπηρέτηση του έργου εκ. δραχ. 6.200.000. μεταξύ Ελληνικής Κυβερνήσεως εκπροσωπουμένης παρά του υπουργού Συντονισμού και Δημοσίων έργων εφ’ ενός ετέρου εκ του ειδικού Ταμείου Ύδρευσης Ξηρομέρου ούτινος μέλλος τυγχάνει και η παρούσα Κοινότης…»
Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Μπαμπάνης

Μπαμπάνης Ευάγγελος αντιπρόεδρος
Τσέλιος Γεώργιος Κ. μέλος
Νταγιάντας Αχιλλέας μέλος

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΗΑΜΑΔΡΥΑΔΑ»
Βιργινίας Μπενάκη 19-21, 10436 Αθήνα
Τηλ- fax: 210-5230359, 6973997010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς γιορτάζει και σας προσκαλεί στη συνεστίαση που πραγματοποιεί, την Κυριακή 29 Μαρτίου 2009 και ώρα 12.30 το μεσημέρι, στην ταβέρνα – μεζεδοπωλείο «ΑΓΓΕΛΟΣ» , Καραϊσκάκη 1Β, στο Χαϊδάρι.
Τιμή πρόσκλησης 25 ευρώ.
Στην τιμή της πρόσκλησης περιλαμβάνονται πρώτο και δεύτερο πιάτο με εκπληκτικά φαγητά και τα ποτά απεριόριστα (Όσο πιείτε …… κρασί, μπύρες και αναψυκτικά).
Σας περιμένουμε όλους εκεί για να διασκεδάσουμε, να συζητήσουμε για το περιβάλλον, τις βελανιδιές, αλλά και για το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου που μας αξίζει!
Σας ευχαριστούμε
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Στερνό αντίο στο Θύμιο Νταγιάντα

Έφυγε από κοντά μας ο Ευθύμιος Νταγιάντας για το ταξίδι που δεν έχει γυρισμό. Ήταν άριστος οικογενειάρχης και καλοσυνάτος συγχωριανός Ο συγχωριανός μας άφησε τα εγκόσμια σε ηλικία 75 χρόνων, ύστερα από σύντομη ασθένεια. Με την παρουσία συγγενών, κατοίκων του Αγραμπέλου και της ευρύτερη περιοχής τελέστηκε το Σάββατο 14 Μαρτίου, η νεκρώσιμη ακολουθία για τον αποβιώσαντα Νταγιάντα Ευθύμιο στον ιερό ναό των Αγίων Ταξιάρχών. Δεκάδες συγγενείς, φίλοι, και γνωστοί ήταν όλοι εκεί, για το στερνό αντίο και για να συμπαρασταθούν στη γυναίκα του Ελευθερία και στα παιδιά του Ευαγγελία, Θεοδώρα και Αναστασία. Καλό σου ταξίδι μπάρμπα Θύμιο. Στους συγγενείς ευχόμαστε κουράγιο και καλή παρηγοριά και ας είναι ελαφρύ το χώμα του Αγραμπέλου που το σκεπάζει. Αιωνία του η μνήμη.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ








































ΠΗΓΗ:Απο το αρχείο του Λάμπρο Βέλλιου, Σοφία Μπαμπάνη, Σωτήρη Νταγιάντα, Αχιλλέα Νταγιάντα






Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται το έργο της πλακόστρωσης τoυ δρόμου μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο.

Το έργο της πλακόστρωσης του δρόμου μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο, συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς και ήδη η πλακόστρωση έχει φθάσει στη εκκλησία . Η νέα πλακόστρωση είναι πανέμορφη, αποτελεί στολίδι για το χωριό μας και η Εκκλησία και το Μουσείο απέκτησαν ιδιαίτερη αίσθηση και λάμψη. Είμαστε σίγουροι ότι η μικρή μας κοινωνία θα αγκαλιάσει την προσπάθεια που γίνεται και θα βοηθήσουν οικονομικά τον σύλλογο, για την σύντομη αποπεράτωση του έργου, για την αναβάθμιση του τόπου μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΖΗΝΤΡΟ
Το Δ.Σ του Συλλόγου Αγραμπελιωτών εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του στον πατριώτη μας Χρήστο Ζήντρο που μας ενίσχυσε οικονομικά με το ποσό των 100 ευρώ για τη συνέχιση του έργου τις πλακόστρωσης του δρόμου μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο Αγραμπέλου.